Karpuz kansere karşısında koruyor Karpuzda yer alan laykopen maddesinin kansere aleyhinde koruyucu olduğu bildirildi 1548334273 1548334273 karpuzkanserekarsikoruyor5c4fa06d021d4karpuzkanserekarsikoruyor5c4fa06d021d4 http:imageshabervitrinicomhaberresimkarpuzdilimi Erciyes Üniversitesi Atatürk Afiyet Yüksek Okulu Besin ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Betül Çiçek, yaptığı açıklamada, karpuzda, kansere karşı koruduğu tanıdık laykopen maddesinin çokça bulunduğunu, kan basıncının dengelenmesinde ve vücuttaki bir takım atık maddelerin idrarla dışarı atılmasında sayısız yararı olduğunu ifade etti Yaz aylarında her bölgede bulunması ve fiyatının diğer meyvelere tarafından ucuz olması sebebiyle karpuza talebin pozitif olduğunu kaydeden Çiçek, şunları söyledi: ''Karpuzun yaz aylarında bol miktarda tüketilmesini nasihat ediyoruz Karpuz, kansere karşısında koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle zarar görmesidir Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği doğru, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin dinç doku ve organlara bağlanmasını engeller Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşısında koruma sağlar böylece karpuz, kansere aleyhinde koruma karşılayan en önemli besinlerden biridir'' Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini kaydeden Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşısında koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha artı olduğunu ifade etti KARPUZUN DIĞER FAYDALARI Karpuzun beslenme değeri açısından da oldukça varlıklı bir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 64 gram kanbonhidrat, bir tedarik protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini belirtti Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığı açısından son derece yardımcı olduğunu anlatan Çiçek, ''Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler kadar vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır Pozitif sodyumun vücuttan atılması sonucunda da tansiyon dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve yürek krizi riski azaltılır Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı basit olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını sağlar'' dedi (Samanyolu)