İçerdiği sıvı ölçüsü bakımında tabiatta bulunan en güçlü besindir. Karpuz bedenin sıvı oranını ziyadesiyle karşılamakta epey tesirlidir. Yalnızca sıvı bakımından değil tıpkı vakitte karpuzun bedene daha birçok yararı bulunmaktadır. Pekala karpuzun yararları nelerdir? Yapılan araştırmalara nazaran karpuz suyu kısa vakitte sindirimi düzenleyerek toksinleri idrar yolu ile atar.
Karpuz içerdiği farklı minareller ve vitaminler sayesinde saçtan tırnağa kadar insan bedeninin birçok bölgesine yarar sağlamaktadır. Birebir vakitte yüzde 92'si sudan olduğu için serinletici ve rahatlatıcı tesiri vardır. Bilhassa sıcak havalarda tüketilen karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Kabakgiller ailesine ilişkin olan karpuz bir bitkinin meyveye dönüşmesi ile ortaya çıkar. Yerde olgunlaşan karpuz lisanımıza Farsçadan geçti. Susuz tarım formülünde kökleri her en kadar az salsa da sulu tarımdan daha yeterli eser elde edilir. Yağ ve kolesterol bakımından sıfır içeriğe sahipken şeker bakımından epey zengindir. Dünyada domatesten sonra sonra en çok üretilen besindir. Ülkemizde en âlâ karpuz Diyarbakır'da yetiştirilir. Kabukları hayvanlara yem olarak verilir. Çekirdekleri her ne kadar kimi yörelerde atılsa da aslında kuruyemiş olarak yapılan yörelerde vardır. Kapuz kalp ve cilt sıhhati için eksiksiz bir besin kaynağıdır. Uzmanlar bilhassa Ramazan ayında sahurda tüketilmesi gereken besinler ortasında karpuzu sayıyor. Karpuz bedenin hem sıvı gereksinimini hem de lif muhtaçlığını karşılar. Bir dilim karpuz bile bu yarar için kafidir.
KARPUZ SUYU NE İŞE FAYDA?
KARPUZ ÇEKİRDEKLERİ YENİR Mİ?
Karpuz tohumu olan karpuz çekirdekleri çiğ olarak tüketilmez. Lakin haşlanarak ya da kavrularak tüketilebilir. Toplanılan karpuz çekirdekleri öncelikle kaynatılır. Pişen karpuz çekirdekleri daha sonra tuz ile kavrulur. Birtakım tekniklerde çömleklerde tuza bastırılıp fırınlanırken kimilerinde ise tavada tuzla kavrulur. Uzmanlar karpuz çekirdeğinin içindeki yağın ziyanı olmadığını lakin tuz ile kavrulduğudan bedenin tuz oranını artırabilir. Tıpkı vakitte bir avuç karpuz çekirdeği 2 litre su ile kaynatılır. Kaynatılan suyun içerisine dilimlenmiş karpuz ekleyip blendrendan geçiriniz. Sabahları aç karna bir bardak tüketildiğinde; kan şekerini, sindirimi, kan basıncını, berbat kolesterolü ve kemiklerdeki ürik asidi düzenler.
KARPUZUN İÇİ BU TÜRLÜ GÖRÜNÜYORSA SAKIN TÜKETMEYİN!
Yaz aylarında serinlemek için en çok tercih edilen karpuzun düzgünü ve kötüsünü düzgün bilmek gerekir. Yapılan araştırmalarda ve uzmanların ihtarlarına nazaran karpuzun içerisindeki çatlaklar önemli sıhhat meselelerine neden olabilir. Meyve ve sebzelerin daha süratli olgunlaşması için enjekte edilen forchlorfenuron unsuru birtakım ülkelerde onaylanmıştır. Fakat bu unsur o kadarda günahsız değildir. Bedene girdiği takdirde hücrelerin deformasyona uğramasına neden olur. Bu da kanser hastalıklarını tetikler. Büyüme hormonu olarak da bilinen husus karpuza enjekte edildiğinde süratli büyümeye ve karpuz içerisinde çatlamalara neden olur. Gözle görülür bu durum tıpkı vakitte karpuzun kokusu ve tadını da bozar. Yayvan bir tadı olan karpuz, karpuzun şekerli kokusunu yok eder. Ayrıyeten süratli büyüyen ve bu maddeyi içinde barındırdığını karpuzu anlamak içinde olağan karpuza nazaran daha kuru olur.
KARPUZUN YARARLARI NELERDİR?
- A vitamini deposu olan karpuz, gözlerin retina pigmentleri üretmesine yardımcı olur. Birebir vakitte beta karoten bakımından da güçlü olan karpuz, gece körlüğüne yakalanma oranını azaltır.
- Kapruz, C vitamini bakımından da varlıklı bir meyvedir. Bedenin bağışıklık sistemini güçlendirerek, kanserli hücrelere karşı korur. Yapılan kimi araştırmalarda karpuz içerdiği laykopen hususu, sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu maniler.
- Potasyum bakımından varlıklı olan karpuz, hudut sisteminin dokularını güçlendirir. Birebir vakitte kas ağrılarına ve uykusuzluk sorunlarına doğal bir besin kaynağıdır.
- İdrarda oluşan enfeksiyonları önler. Su oranı yüksek olduğundan böbreklerin daha âlâ çalışmasına dayanak olur. Bedenin su gereksinimini gideren karpuz, karaciğer ve ciltte yağ bezlerinin oluşmasını pürüzler.
- Uzmanlar, sıcak havalarda 4-5 dilim karpuz tüketmenin ani beyin kanamalarına ve kalp meselelerine yeterli geldiğini vurguluyorlar. Ayrıyeten kan düzeyini düzenleyerek inme ve felç risklerini de azaltır.
- Karpuz bol ölçüde B6 vitamini içerir. Bu vitamin beyinde bulunan serotinin hormonunu üretirimini sağlar. Böylelikle karpuz yiyen kişinin depresyona girme ihtimalini düşürür.
- Kalbin daha sağlıklı çalışması için potasyuma muhtaçlık duyar. Lakin sıcak havalarda beden potasyum oranını daha fazla düşürür. Karpuz potasyum bakımından varlıklı bir meyvedir. Bu yüzden sıcak havalarda karpuz tüketerek bedenin gereksinimi olan sıvı dışında potasyum oranını da giderir.
- Yazın kilo vermek isteyenler için de ülkü bir besin olan karpuz, yüksek lif sayesinde uzun mühlet tokluk sağlar ayrıyeten bağırsakların daha rahat çalışmasını dayanaklar. Sindirim sorunların başında gelen bakteri ve enfeksiyonları temizler.
- Bilhassa uzmanlar tarafından Ramazan aylarında iftar ve sahurlarda tüketilmesi tavsiye edilir. Hem uzun müddet tokluk hem uzun mühlet tok tutmanızı sağlar.
KARPUZ VE PEYNİR İKİLİSİNE DİKKAT!
Peynir ve karpuz birçok kişinin vazgeçilmez ikilisidir. Lakin kimi diyetisyen uzmanları çok tüketilen peynir ve karpuzun kiloya neden olabileceğini vurguluyor. İki dilim karpuz ve iki dilim peynir tüketimini fazla aşılması önerilmez.