karpuzun faydaları karpuzun faydaları bebeklere karpuz suyu karpuz suyunun faydaları bebeklere bebeklerde 1548781474 1548781474 karpuzunfaydalari5c5087a73f48ekarpuzunfaydalari5c5087a73f48e http:img512imageshackusimg51210231mu9cq4 Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun sayısız faydasının olduğu bildirildi Samsun Devlet Hastanesi Halk Müziği Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr M Muhakkak Dinççağ, karpuzun yüzde 95'inin sudan oluşmasından nedeniyle bedeni arıtıcı bir özelliği bulunduğunu söyledi Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını, idrar söktürdüğünü, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlediğini ifade eden Dr Dinççağ, ayrıca kum ve taştan yakınanların da karpuzu es geçmemesi gerektiğini söyledi Karpuzun B ve C vitamini içerdiğini bildiren Dr M Muhakkak Dinççağ, Eksik miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs ihtimaline karşısında koruyor Karpuzun bu özelliklerinden kullanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken harcamak gerekiyor Çünkü yemek yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor Yüksek miktarda lif içeren karpuzun kalorisi de düşüktür Garip olan, karpuzun beslenme değerinin diğer çoğu besinde olduğu gibi kabuğunda gizli olması böylece olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle değişik kanser türlerine karşısında etkin olan beta karoten içerir İçerdiği yüksek potasyum yürek fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur bununla birlikte iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine tezgâhtar olur Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan Diyetlerde özel bir yeri vardırdedi (İHA) BAŞKA BİR KAYNAKTAN 1548781474 1548781474 karpuzunfaydalari5c5087a8ca77ckarpuzunfaydalari5c5087a8ca77c http:img263imageshackusimg26386689720yu4 Erciyes Üniversitesi’nden Doç Dr Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu tanıdık laykopen maddesinin, karpuzda çokça bulunduğunu açıklama etti Yaz mevsiminde çokça bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan göre sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini nasihat ettiklerini kaydetti Laykopen maddesinin antioksidan özelliği sebebiyle kansere karşısında koruma sağladığını açıklayan Çiçek, şu bilgileri verdi: “Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından epeyce varlıklı bir meyvedir Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği bir uçtan bir uca, özgür radikaller denilen zararlı toksinlerin dinç doku ve organlara bağlanmasını engeller Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere aleyhinde koruma sağlar bu nedenle karpuz, kansere karşısında koruma karşılayan en önemli besinlerden biridir Vücudu kansere karşısında maksimum koruduğu tanıdık maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda yer alan laykopenin kansere aleyhinde koruyuculuğunun A vitamininden iki kat, E vitamininden on kat daha fazla olduğunu vurguladı Karpuz beslenme değeri açısından da oldukça varlıklı bir meyve Orta zirve bir karpuzdan kesilen ince bir dilim 64 gram kanbonhidrat, bir tedarik protein ve yağ ile 26 kalori içeriyor Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyum da insan sağlığı açısından son derece yardımsever Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler kadar vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırıyor Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da tansiyon dengeleniyor, kalp işlevleri düzenleniyor ve yürek krizi riski azalıyor Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna emrindeki olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar