iltasyazilim
FD Üye
Karpuzun Faydaları nelerdir,
Karpuzun yararları ,
Karpuzun birçok faydası vardır bunlardan bazıları;
Karpuz kan basıncı ve yürek fonksiyonlarının düzenlenmesine asistan olur
Karpuz böbrekleri mükemmel çalıştırır
Karpuz idrar söktürür
Karpuz böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizler
Karpuz içerdiği çokça sudan ve şeker barındırmamasından, hem boşaltımı hızlandırması gibi özelliklerindan dolayı kilo vermeyi hızlandırır
İçerdiği yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi baştan sona kalbi enfaktüse aleyhinde koruyucu özelliği vardır
Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde oldukça çok bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor
Erciyes Üniversitesi Atatürk Afiyet Yüksek Okulu Gıda ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Betül Çiçek, kansere aleyhinde koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda çokça bulunduğunu belirtti
Yaz mevsiminde oldukça çok yer alan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara çokça karpuz tüketmelerini öğüt ettiklerini kaydetti
Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşısında koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi:
Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça varlıklı bir meyvedir Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle zarar görmesidir Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği doğruca, hür radikaller denilen zararlı toksinlerin dinç doku ve organlara bağlanmasını engeller Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere aleyhinde koruma sağlar böylece karpuz, kansere aleyhinde koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir
Vücudu kansere karşısında maksimum koruduğu tanıdık maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini andıran Çiçek, karpuzda yer alan laykopenin kansere karşısında koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı*
Karpuzun yararları ,
Karpuzun birçok faydası vardır bunlardan bazıları;
Karpuz kan basıncı ve yürek fonksiyonlarının düzenlenmesine asistan olur
Karpuz böbrekleri mükemmel çalıştırır
Karpuz idrar söktürür
Karpuz böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizler
Karpuz içerdiği çokça sudan ve şeker barındırmamasından, hem boşaltımı hızlandırması gibi özelliklerindan dolayı kilo vermeyi hızlandırır
İçerdiği yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi baştan sona kalbi enfaktüse aleyhinde koruyucu özelliği vardır
Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde oldukça çok bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor
Erciyes Üniversitesi Atatürk Afiyet Yüksek Okulu Gıda ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Betül Çiçek, kansere aleyhinde koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda çokça bulunduğunu belirtti
Yaz mevsiminde oldukça çok yer alan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara çokça karpuz tüketmelerini öğüt ettiklerini kaydetti
Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşısında koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi:
Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça varlıklı bir meyvedir Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle zarar görmesidir Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği doğruca, hür radikaller denilen zararlı toksinlerin dinç doku ve organlara bağlanmasını engeller Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere aleyhinde koruma sağlar böylece karpuz, kansere aleyhinde koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir
Vücudu kansere karşısında maksimum koruduğu tanıdık maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini andıran Çiçek, karpuzda yer alan laykopenin kansere karşısında koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı*