Yerkürenin en sert çekirdeğine sahip olan keçiboynuzu çekirdeğinin insan sıhhatine birçok yararı olduğunu biliyor muydunuz? Pekala keçiboynuzu çekirdeğinin yararları nelerdir? Keçiboynuzundan yapılan kahve ne işe yarar? Münhasıran Güneydoğu Anadolu yöresinde keçiboynuzu çekirdeğinden sıklıkla kahve yapılır. Çekirdekler öğütülerek elde edilen tozdan yapılan kahve istenilmeyen kolesterolü düşürmede hayli tesirlidir.
Yetişme sahası olarak Mısır'dan Yunanistan'a kadar uzanan keçiboynuzu Akdeniz ikliminde kolaylıkla yetişir. Yıl uzunluğu yaprak dökmeyen keçiboynuzu ağacında yetişen kaçiboynuzu meyvesi nispeten güçlü bir besindir. İçeriğindeki çekirdeklerde kendi kadar vitamin ve mineral deposudur. Yüzyıllar öncesine dayanan keçiboynuzundan pekmez, çay ve kahve yapılır. Çekirdekleri çıkartılarak toz haline getirilen keçiboynuzu, Güneydoğu Anadolu'da harput kahvesi olarak makbul. A, B, D ve E vitaminleri bakımından güçlü olan keçiboynuzu tozundan yapılan kahve mide ve sindirim hastalıklarına yeterli gelir. Keçi boynuzu çekirdeği diş ile kırılması güçlükle olduğundan yerkürenin en sert çekirdeği seçilmiştir. Bir gayri özelliği ise tüm keçiboynuzu çekirdeklerinin sertlikleri ve tartıları birebirdir. Bu yüzden süs eşyalarından kullanılır. Ama toz hale getirilerek de tüketilir. Eski çağlardan beri öğütülüp bitkisel tedavide kullanılan keçiboynuzu çekirdeğinin insan sıhhatine yararları saymakla bitmiyor.
KEÇİBOYNUZU ÇEKİRDEĞİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Kalsiyum diş ve kemik sıhhati için epey değerli bir unsurdur. Kalsiyum herkesin bildiği üzere sütte hayli ziyade ölçüde bulunur. Fakat keçiboynuzu çekirdeği süte orantıyla 3 kat daha ziyade kalsiyum içerir. Günlük vücudun muhtaçlığı olan kalsiyum nispetinin da yüzde 70'ini karşılar.
- İçerdiği yüksek ölçüde fosfor sayesinde vücudun direncini artırarak bağışıklığı güçlendirir. Tüm marazlara karşı vücutta kalkan oluşturan keçi boynuzunu eksperler bilhassa gelişim çağındaki evlatların ve gebelerin tüketmesi gerektiğini vurguluyor.
- Çinko minerali bakımından varlıklı olan keçiboynuzu çekirdeğinin öğütülerek elde edilen tozundan bir kaşığını bir su bardağı sıcak suya koyup tüketildiğinde vücuttaki hormonları düzenler.

- Astım ve nefes darlığı yaşayan bireylerinde doğal ilaç olarak tüketebilir. Yüksek ölçüde antioksidan özelliği olan bu besin boğazdaki enfeksiyonlu virüsleri temizler ve akciğerleri rahatlatarak boğazdaki iltihabı balgam olarak atar.
- Hudut hücrelerinin deforme olmasını önleyerek yorgunluğa ve gerilime uygun gelir. Münhasıran keçiboynuzu çekirdeğinden yapılan kahve gün içerisinde yaşanan halsizliği giderir.
- Teknolojik aletlerle vücuda giren radyasyon, besinlerle ise ağır metal unsurlar ve zirai atık ilaçların neden olduğu zararlı hususları kısa mühletten vücuttan atar.

KEÇİBOYNUZU KAHVESİ NE İŞE YARAR?
- Yaygın olan ishal illetini önleyen keçiboynuzu kahvesi sindirim sıkıntılarına uygun gelir. Bağırsak florasını artırarak metabolizmayı düzenler.
- Eksperler münhasıran kansızlık üzere yaygın olan sıhhat sıkıntısını giderir.
- İçerdiği yüksek kalsiyum sayesinde kemik ve kasları güçlendirir.
- Münhasıran mevsim geçişlerinden yaşanan üst teneffüs yolları marazları önüne geçmek için bağışıklık sistemi güçlendirmek gerekiyor. Antioksidan bakımından varlıklı olan keçiboynuzu bağışıklık sistemindeki hür radikalleri temizler.
- Diyabet ve obezite hastalarının işlenmiş şeker tüketmesi zararlıdır. Bilirkişiler bu hastalara doğal şeker bakımından güçlü olan keçiboynuzunu öneriyor.
- Beğenilmeyen kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yeterli gelir.
KEÇİBOYNUZU KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Bir buçuk fincan süte bir tatlı kaşığı keçiboynuzu ekleyerek karıştırınız. Kaynayan kahveyi güzelce karıştırınız. Sıradan kahve üzere fincana ekleyip servis ediniz.

KEÇİBOYNUZUNU YOĞURT İLE KARIŞTIRIP TÜKETİRSENİZ...
Pekmez ve yoğurt içerdikleri besinlerin tıpkı olması nedeniyle bir arada tüketildiğinde vitamin ve mineral nispetleri düşer. Fakat keçiboynuzu özü yani çekirdeğinin tozu ile tüketildiğinde birçok yarar sağlar. Bilhassa bayanlara yarar sağlayan bu önümden günde bir kase tüketilmesi tavsiye edilir.
- Bu karışım ileri yaşlarda hatunlarda daha sıklıkla yaşanan kemik erimesini köstekler. Tıpkı vakitte güçlü bir kalsiyum içerdiğinden gelişim çağındaki evlatlarında tüketmesi gerekir.

- Üst teneffüs yolları ile ortaya çıkan boğaz ağrısı ve balgamında kısa vadede atılmasını destekler.
- Yoğurt keçiboynuzu önümü midenin rahatlamasını sağlar. Tıpkı hengamda sindirimi denetim ederek ishal ve kabızlık üzere dertlerin yaşanmasını önler.
- İki ay boyunca tertipli tüketildiğinde kan hücrelerini artırarak vücudun direncini artırır.
- Vücudumuzun kıymetli organları arasında taraf alan akciğerleri temizler. Münhasıran makûs alışkanlıkların neden olduğu deformasyonları giderir.