İnsan vücudunun muhtaçlığı olan birçok vitamin ve minerali içeren al et, eksperlerin şiddetle tüketmesini tavsiye ettiği besinler arasında birinci sıralarda mahal alıyor. Fakat al etinde kendine nazaran çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan kimileri yararları kimilerinin zararları vardır. Münhasıran kronik illetleri olan bireylerin al et tüketirken dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunuyor. Evet al etin yararları nelerdir? Haftada kaç gün al et tüketilmelidir? Haberin detayında bu soruların karşılıklarını bulabilirsiniz.
Demir, kreatin, çinko, fosfor ve B vitamini kompleksi bakımından varlıklı olan al et, ayrıyeten çok güçlü bir lipolik asit kaynağıdır. Al et üzerinde yapılan araştırmalarda etin insan sıhhatine hem yararı hem zararlı olduğu gözlenmiştir. Eksperler bu mevzuda münhasıran işlenmiş etin yağ nispetinin artığını bu yüzden damar tıkanıklığı, bed kolesterol seviyesinin artığına neden olduğunu belirtirken vesair bir yandan işlenmemiş saf etin kanser hücrelerini azaltığını ve hücre yapısını güçlendirdiği vurgulanıyor. Devletimizde al et tüketimi nispeten ziyadedir. Mahsusen Şark Anadolu'da salamurası yapılan al et, Yerküre devletlerinde de en az tüketime sahip olanlar ise Asya memleketleridir. Kırımız et üzerinde birçok çalışma hala devam etmektedir. Gelişme çağındaki evlatların muhtaçlığı olan proteinleri tek seferde karşılayan al et, vücudun güç orantısını da yükseltir. Al etler arasında yağ orantısı en az olan dana eti bilirkişilerin tüketimi tavsiye edilen çeşididir. Aksi halde koyun etinin içerdiği hayvansal yağ nispeten çokça olduğundan önemli illetlere davetiye çıkarır. Tüm bunların yanı sıra tüketilmesi her ne kadar tavsiye edilse de ayan aralıklarla tüketilmesinin daha münasip olduğunu derhal çabucak her mütehassıs vurgular. Hafta da ortalama 3 gün 100 gram tüketilmesi vücut sıhhatinin gereksinimi olanı karşılayacaktır.Medipol Hastenesi Beslenme ve Diyetetik Bilirkişisi Diyetisyen Canel Öner Yasemin.com editörlerine al et konusunda merak edilenleri açıkladı:
AL ETİ KİMLER NE KADAR TÜKETMELİDİR?
100 GRAM AL ETİN BESİN PAHALARI;
Protein / 27 gram
Yağ / 8 gram
Kolesterol / 86 miligram
Potasyum / 220 miligram
Sodyum / 60 miligram
Kalsiyum / 20 miligram
Demir / 3 miligram
AL ETİN YARARLARI NELERDİR?
- Al et rastgele bir besinle bir arada tüketilmediğinde vücudun muhtaçlığı olan demirin yüzde 35'ini sağlar. Vücudun demir emilimini sağlamasının en tesirli yolu ise al etin içerdiği yağın çok az olması gerekir. Demir orantısı düşük olan insanların haftada en ziyade 3 gün aralıklı kırmızı et tüketerek bu orantısı dengeleyebileceklerini vurguluyor.
- Gelişim çağındaki evlatların daha sağlıklı büyümesi için muhtaçlıkları olan kalsiyum ve çinko bakımından hayli zengindir. Tertipli olarak tüketildiğinde kaslarda bulunan keratin seviyesini istikrarlar.
- İçerdiği yağ nedeniyle kalp damar marazlarını berbat etkilediği bilinir. Ama mütehassıslar yağ nispeti az ve gerçek koşullarda pişirilen etin kalp ve damar rahatsızlıklarını engellediğini velev kan seviyesini dengelediğinden kalbin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğunun söylüyor.
- Hudut sistemi vücudumuzda bağışıklık sisteminden sonra en çok hasara uğrayan kesimdir. Al et içerdiği varlıklı kalsiyum hususu sayesinde bu hücrelerin sıhhatini korur. Alzheimer üzere ileri yaşlarda görülen marazların da ortaya çıkmasını engellediği gözlemlenen al eti eksperler mahsusen hafıza için tüketilmesi gerektiğini vurgular.
- Keratin saçın gereksinimi olan en kıymetli hususlardan biridir. Birtakım koşullarda vücudumuzda azalan keratin saç dökülmesine yıpranmasına neden olur. Eksperler bu durumun engellemenin en sağlıklı yolunun ise kırımız et tüketimini artırmaktan geçtiğini vurguluyor.
- B vitamini kompleksi bakımından en güçlü besin olan al et, bağışıklığı güçlendirerek marazlara karşı vücudun direncini artırdığı söyleniyor. B vitamini kompleksi bağışıklığın yanı sıra sindirim sistemindeki organların fonksiyonlarını da güzelleştirerek, sindirim hastalıklarına taban hazırlayan durumları azaltır.
- Sindirimi düzenlendiğinde diyet listelerine rahatlıkla eklenebilir. Ama yağsız olan ve yanında yeşillik tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi halde kırmızı et çok raddede karbonhidrat ve protein içerdiğinden et bir besinle bir arada bu özelliklerini yitirir. Bu yüzden mütehassıslar etin tek başına tüketilmesinin daha çokça yarar sağlayacağınız vurguluyor.
ÖLÇÜSÜZ TÜKETİLEN AL ETİN ETİLERİ VE KOYUN ETİNİN ZARARLARI NEDİR?
- Dana etine orantıyla koyun etinin yağ orantısı ziyadedir. Bu yüzden ölçüsüz tüketildiğinde beğenilmeyen kolesterol seviyesini artırır.
- Damarların duvarlarında yağ birikmesine neden olur. Hem damar tıkanıklığı ham damar sertleşmesi üzere marazlara davetiye çıkarır. Bu da kalp marazlarının yaşanma riskini artırır.
- Sindirime yararı olduğu kadar ziyade tüketildiğinde sindirim organlarındaki hücrelerin mutasyonları ile oynayarak kanserli hücrelere ya da bu organların fonksiyonlarının zayıflamasına neden olur.
- Çok tüketilen koyun eti kan basıncının seviyesini artırarak yüksek tansiyona davetiye çıkarır.