
Pancarın bilinen en değerli yararlarından biri içeriğindeki betalainin kalp damar hastalıklarında tesirli olduğudur. Kırmızı pancar özgür radikal denilen ve kanserden kronik kalp yetmezliğine kadar birçok hastalığa neden olabilecek ziyanlı unsurlarla savaşır ve bu özelliği sayesinde kalbi korur.
Batalain isimli fitonutrient unsur tarafından kırmızı rengi verilen kırmızı pancarın bu unsur hasebiyle kıymetli bir antioksidan olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Eda Balcı, pancarın ayrıyeten içeriğinde A, C, E, B6, B12 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve fosfat üzere mineralleri de bulundurduğunu söyledi.
"Demir eksikliği ve kansızlığın giderilmesinde tesirli besindir”
Balcı ayrıyeten kırmızı pancarın bağışıklık sistemi üzerinde en tesirli vitaminlerden biri olan C vitamini istikametinden epeyce güçlü olduğunu söz ederek, içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklarla baş etme gücümüzü arttırdığını ve birçok hastalığın ortaya çıkmasını da engellediğini söyledi. Balcı, "Kırmızı pancarın yararlarından bir başkası ise demir eksikliği ve kansızlığın giderilmesinde tesirli olmasıdır. Pancar suyunun alyuvar seviyesini arttırarak kan üretimine katkıda bulunması, bu sebzeyi hayli kıymetli bir besin haline getirmektedir. Bilhassa kansızlık sorunu yaşayan kişi sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğu ülkemizde pancar tüketimi hayli ehemmiyet taşımaktadır.” formunda konuştu.
"Posalı bir besin olan kırmızı pancar tokluk hissi ile zayıflamada da etkili”
Kırmızı pancarın posa içeriği yüksek bir besin olduğunu belirten Balcı, "Bu özelliği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler. Böylelikle kabızlık, hazımsızlık, karında şişlik üzere problemlerin önüne geçer. Sistemli ve ölçülü tüketildiğinde bilhassa kabızlık sıkıntısında epey tesirli olur. Posa içeriği yüksek bir besin olduğu için tokluk hissini artırır ve zayıflamada da tesirli olur.” dedi.
Yapısında bulunan betalain isimli unsurun ve C vitaminin ısıdan ziyan görmesini engellemek için pancarın çiğ olarak tüketilmesi daha hakikat olduğunu söyleyen Balcı, çiğ tüketimi için pancar suyu yeterli bir seçenek olduğunu belirterek bu biçimde tüketilmek istenmiyorsa buharda azamî 15 dakikayı geçmeyecek biçimde tüketimini önerdi.