Kıymalı Börek (Hazır Yufkadan) Tanımı İçin Gereçler
- 500 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 3-4 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam pul biber yahut kırmızı toz biber
- 5-6 adet yufka
- 1 su bardağı süt
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Kıymalı Börek (Hazır Yufkadan) Tanımı Yapılışı
- Öncelikle böreğin iç harcı hazırlanır. Bunun için soğan yemeklik doğranarak 2-3 yemek kaşığı sıvı yağda kavrulur.
- Daha sonra kıyma eklenir kavrulmaya devam edilir.
- Kıymalar kavrulunca sivri biberler eklenir kavrulmaya devam edilir.
- Daha sonra ince ince doğranan domatesler, salça, tuz ve baharatlar ek edilir biraz daha kavrulur ve ocaktan alınır.
- Yumurta, süt ve sıvı yağ bir kaba alınarak güzelce karıştırılır.
- Fırın tepsisi yağlanarak bir kat yufka serilir.
- Üzerine hazırlanan süt, sıvı yağ ve yumurta karışımı sürülür.
- Daha sonra 1 yufka kesimlere ayrılarak tepsiye döşenir, üzerine tekrar sos sürülür.
- İç harcın yarısı yufkanın üzerine yayılır.
- 2 adet yufka kesimlere ayrılarak ortalarına sos sürülerek tepsiye yerleştirilir.
- Geriye kalan iç harç da üstüne yayılır.
- Daha sonra 1 yufka parçalanarak kıymanın üzerine serilir.
- Üzerine sos tekrar sos sürülür.
- Son olarak ise bütün bir yufka en son kata serilir.
- Tepsinin kenarlarından taşan yufkalar üzerine kapatılarak kalan sos böreğin üzerine gezdirilir.
- Dilimlenerek her dilimin üzerine dileğe nazaran çörek otu serpilir.
- Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü güzelce kızartılır.