Kliçe (Kulüçe) Mardin Çöreği Tanımı İçin Gereçler
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 250 gram tereyağ
- 1 çay bardağı kıyılmış ceviz
- 2 yumurta (1 inin sarısı üstüne)
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı karbonat (kuliçe baharatında vardı ben ekstradan koymadım)
- 1 yemek kaşığı kuliçe baharatı
- 1 tatlı kaşığı çörek otu ve susam
- Aldığı kadar un (Yaklaşık 5 su bardağına yakın kullandım)
Kliçe (Kulüçe) Mardin Çöreği Tanımı Yapılışı
- Yoğurma kabına unu alalım evvel yarısını koyup yavaş yavaş ekleyelim.
- Erimiş ılıyan tereyağını şekeri ilave ederek yeterlice birbirine yedirelim baharatları da katalım.
- Buradaki hedef evvel kuru materyaller birbirine uygunca yedirilir şayet yağ az gelirse sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
- Sonra yumurtaları kıralım (birinin sarısını üstü için ayıralım).
- Yumurtaları da una uygunca yedirelim.
- En son ılıttığımız sütü yavaş yavaş ekleyelim.
- Kıyılmış cevizi de katalım.
- Poğaca hamuru kıvamından bir tık sert olacak.
- Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım (yaklaşık bir saat).
- Biçim verip tepsiye dizelim tepside 15-20 dk dinlendirelim.
- Üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam çörek otu serpiştirelim(içinde olduğu için koymayabilirsiniz).
- Evvelce 200 derece ısıttığımız fırında 25-30 dk denetimli pişirelim.
- Not.Tarifte farklılıklar olabilir fakat ben şahsen mardinli birisinden aldım tanımı.
- Bilhassa kuru gereçleri evvel karıştırdığımız için unu yavaş yavaş ekleyelim.
- Fazla yapıp dondurucuya koyabilirsiniz.
- Benim yedigim çörek biraz daha kurabiyemsi lezzette idi.
- Fakat daha yumuşak formda yapanlarda var.
- Bu süt ve yağ oranıyla alakalı galiba.
- Kuliçe baharatını bulamayanlar aktardan karışım yaptırabilirler (mahlep yenibahar tarçın rezene benim bildiklerim).
- Mardin yöresine ilişkin bu lezzetli tanımı deneyin derim.