
Ege bölgesinde yüzyıllardır en çok tercih edilen besinlerden biri olan koruk yaz aylarında toplanıp bazen turşusu yapılır. Bazense suyu çıkartılarak koruma edilir. Kış aylarında bile bu sayede kullanılır. Yaz mevsiminde toplanmasına karşın doğal bir antioksidan olduğundan kışın daha fazla tüketilir. Koruk nedir? Koruk suyu nasıl yapılır? Koruk suyunun yararları nelerdir?
Üzümün olgunlaşmamış haline koruk denir. Koruk meyvesinin tadı bu yüzden ekşimsidir. Erikle misal bir tada sahip olan koruk, suyu çıkartılarak tüketilir. Yüzyıllardır Akdeniz ülkelerinde tüketilen koruk bilhassa metabolizmayı düzenler. Hem Türkiye de hem de Avrupa ülkelerinde endüstriyel bir hissesi vardır. Koruk çiftçiler tarafından bilhassa yetiştirilir. yalnızca suyu değil tıpkı vakitte turşusu da kurulur. Hatta yöre halkı koruk meyvesini baharatlayarak salata da elde edip tüketir. İçerdiği güçlü mineraller hücrelerin süratle yenilenmesini sağlar. Bu yüzden şifa hedefli tüketilir. Kan basıncını istikrarlar. Ayrıyeten kandaki şeker oranını korur. Yerli halk tarafından alternatif içecek olarak tüketilen koruk suyu konutta de yapılır. Anadolu da kültürel bir lezzet olan koruk bilhassa Ege mutfağının vazgeçilmezidir. Kış aylarında bilhassa tüketilir.
OLGUNLAŞMAMIŞ ÜZÜM KORUK
KORUK SUYU NASIL YAPILIR?
Olgunlaşmamış üzümler yani koruk toplanır. Yarım kilo koruk büyük bir tencereye kolları ayıklanarak konur. Korukların üzerini geçene kadar su eklenir. İçerisine bir su bardağı şeker ve bir çay bardağı sıkılmış limon suyu eklenir. Kısık ateşte kaynaması beklenir. Yaklaşık bir saat kaynadıktan sonra ocaktan alınır. bir tülbetin derin bir kapın üzerine yayılır. Tülbentin üzerine koruk suyu eklenir. Su tülbentin altındaki kapa tortu olmadan geçer. Daha sonra tülbent bağlanarak sıkma sürecine devam edilir. Sonra tekrar koruk suyu tencereye ekleyip ıtır otu ek edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra soğutulup servis edilir.
KORUK SUYUNUN YARARLARI NELERDİR?
- Çoklukla yemek öncesi tercih edilen koruk sindirimi kolaylaştırma ve hazımsızlık üzere sıhhat sıkıntılarının yaşanmasının önüne geçilir. Bunun yanı sıra bağırsakların besinlerin daha kolay enzimlemesini destekleyerek kabızlık üzere sıkıntıların yaşanmasını da maniler.
- Halk ortasında koruk suyu göz hastalıklarına yarar sağladığı düşünülüyor. Bilhassa göz içindeki sıvı oranını yükselterek ileri yaşlarda görülme ihtimali olan katarak üzere hastalıkların oluşumunun da önüne geçer.
- Soğuk sunulduğunda bedenin hararetini alır. Sıcaklığını düşürerek ani ateşlenme ya da beyin kanamasının önüne geçer. Ayrıyeten koruk kan basıncını da dengelediğinden bedende yaşanacak olan şuursuz kan deveranının önüne geçer. Bu da kalp sıhhatine yararlıdır.
- Bedendeki toksinleri atarak ödem oluşumunun önüne geçer. Bu tıpkı vakitte kilo vermek içinde ülkü bir yoldur. Ayrıyeten bedendeki fazla ödemin ve toksinlerin atılması karaciğer işlevini olumlu tesirler. Böylelikle ciltte daha hoş olur.
- Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bu türlü de virüs ve bakterileri kolay kolay bedenden atar.
- Koruk suyu ayrıyeten doğal bir taş ve kum dökücüdür. Böbreklerin fonksiyonelliğini artırarak hem oluşmasını hem de oluşmuş olan kum ve taşın ağrısız bir biçimde atılmasını sağlar.