Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kurban Bayramında artan hastalıklar nelerdir? Kronik hastalığı olanlar dikkat!

Kurban Bayramında artan hastalıklar nelerdir? Kronik hastalığı olanlar dikkat!
0
77

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
kurban_bayraminda_artan_hastaliklar_nelerdir_kronik_hastaligi_olanlar_dikkat_1565098520_7536.png

Kırmızı et tüketiminin en fazla olduğu günler Kurban Bayramı süresidir. İnsan sağlığına faydası olan kırmızı et ve sakatatların tüketiminde artan atış ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bunun için özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık. Peki Kurban Bayramında artan hastalıklar nelerdir? Haberin detayında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.

Kurban Bayram vesilesi ile artacak olan kırmızı et ve sakatat tüketimi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. İbadet amaçlı kesilip dağıtılan kurban etini kronik hastalığı olanlar tüketmeden uzmanlarına danışması gerekir. Demir eksikliğinde kalsiyuma kadar vücudun birçok ihtiyacını gideren sakatat ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde ise bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Ayrıca hayvanlardan insanlara geçebilen tüberküloz, bruselloz, şarbon, salmonelloz, leptospiroz, kampiylobakteriyoz, listeriyoz, yersiniyoz, toksoplazmoz, kuduz, deli dana hastalığı, Q‐humması, sistiserkoz, kist hydatik, askariazis, teniazis, kriptosporidoz, trişinelloz ve sarcosporidoz gibi rahatsızlıklara neden olan virüsler vardır. Bunların iyi temizlenmemiş sakatattan veya tam pişmemiş etten bulaşma riski oldukça fazladır. Uzmanlar bu yüzden alınacak olan hayvanların hastalıklı olup olmamalarına bakılmasının önemini hatırlatıyor. Kesildikten sonra da sağlıklı ortamlarda iyi dezenfekte edip tüketilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Özellikle kesildikten hemen sonra etin tüketilmemesini tavsiye eden uzmanlar, bu süreçte ette birtakım bakterilerin olabileceğini hatırlattı. Ayrıca kronik hastalığı olanların bu süreçte daha dikkatli olması gerekir. 

yJyxQ_1565098284_639.jpg

KURBAN BAYRAMINDA ARTAN HASTALIKLAR NELERDİR?

- Kötü kolesterole bağlı artan kalp ve damar tıkanıklığı hastalıkları

- Aşırı tüketilen et bağırsak florasını azaltır.

- Midenin öğütülme işlemini uzatarak mide kası ve duvarının deforme olmasına neden olur. 

- Tam pişmeyen etten bulaşma ihtimali olan bruselloz ve tüberküloz gibi virüslerin vücuda yerleşme riski artar. Böylece eklem ve kas hastalıklarının yaşanma riski artar.

- Fazla tüketilen hayvansal yağ, vücudun yağ kitle oranını artırarak kilo alma ve bölgesel kalıcı yağlara zemin hazırlar.

- Sinirleri deforme ederek vücudun kontrol mekanizmasının sağlıklı çalışmasının önüne geçer. 

- Felç, yüksek tansiyon ve inme gibi rahatsızlıkların yaşanma oranını artırır. 

99tnR_1565098321_4049.png

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Uzmanlar kalp,böbrek, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin bu gibi riskler bakımından daha çok tehlike altında olduğunu vurguluyor. Bu yüzden tüketmeden önce doktorlarından nasıl tüketmeleri konusunda tavsiye almaları gerektiğini belirtiyor. Aksi halde dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun aynı sıra uzmanlar sağlıklı insanların da mutlaka alerji testi yaptırması gerekiğini çünkü bazı insanlarda kırmızı ete karşı alerji vardır. Bu alerjik reaksiyon başlarda çok şiddetli belirtiler göstermez. Ancak sağlıklı birinde et sonrası yaşanan baş dönmesi, mide bulantısı, cildinde kaşınma ve dökülme yaşanması ya da boğazında geçmeyen bir kaşıntı gibi belirtiler alerjiye işaret olabilir. 

M3srY_1565098360_7572.jpg

KURBAN ETİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?

- Et tüketileceği miktarlarda küçük parçalara ayrılarak saklanmalıdır.

- Kesilen et uzun süre açıkta bekletilmemelidir. Çünkü sıcak havalardan dolayı etteki bakteriler hızla çoğalır. Ve bu bakteriler yüksek ısı da bile yok olmazlar.

- Dondurulup çözülen eti tekrar dondurmak zehir oranını artırır.

- Kesilen hayvanın eti hemen tüketilmemelidir. 24 saat buzdolabında dillendirilmelidir.

- Eti erken ve geç saatlerde tüketmeyiniz. Kurban etinin tüketileceği en uygun zaman öğle vaktidir.
 

Similar threads

Kırmızı et tüketiminin en fazla olduğu günler Kurban Bayramı süresidir. İnsan sağlığına faydası olan kırmızı et ve sakatatların tüketiminde artan atış ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bunun için özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Al et tüketiminin en ziyade olduğu günler Kurban Bayramı müddetidir. İnsan sıhhatine yararı olan al et ve sakatatların tüketiminde artan atış önemli marazlara taban hazırlayabilir. Bunun için bilhassa kronik marazı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık. Evet Kurban...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
Kurban Bayramı'nda gelişen kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden oluyor Özellikle ailesinde yürek ve diyabet bulunan şahısların, mide rahatsızlığı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
152
Kırmızı et tüketiminin irtifa yaptığı kurban bayramında, dinç beslemek için neler yapılmalı, kurban bayramında kilo almamak için nelere dikkat edilmeli, kurban eti nasıl saklanmalı gibi soruların cevaplarını uzman beslenme uzmanı Seba Sarıtepe, sizler için cevapladı işte kurban bayramında dinç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
Kurban Bayramı’nda et tüketimi her zamankine oranla büyük artış gösteriyor Eti sabah kahvaltısından itibaren tüketmek, dinlendirmemek ve aşırı yağlı kısımlarını seçmek gibi pek çok hata mide ve bağırsak sağlığına önemli zararlar verebiliyor Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
249
858,496Konular
981,669Mesajlar
29,751Kullanıcılar
HasoTR35Son üye
Üst Alt