
Lahana Turşusu Tanımı İçin Materyaller
2 kg lık kavanoz için;
- 1 adet orta uzunluk lahana
- 1 adet mor havuç
- 1 adet limon
- 2,5 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 su bardağından 1 parmak eksik üzüm yada elma sirkesi
- 2 baş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 10 tane nohut
- İsteğe bağlı cin biber yada sivri biber
- Yaklaşık 3 su bardağı hazır su
Lahana Turşusu Tanımı Yapılışı
- Öncelikle lahana yapraklarından ayrılır ve yıkanır.
- Ben ince olanlarını sarma yaptım.
- İçinin sert yerleriyle turşu.
- Kaynatılmış suda 5 dakika kadar haşlanır. Fazla eritilmeyecek 1 taşım yalnızca. Ve soğumaya bırakılır.
- Sarımsaklar temizlenir.
- Havuç istenilen halde doğranır ve limon kabuğu soyularak yuvarlak halde doğranır.
- Kavanozun alt kısmına nohut koyulur.
- Sırayla başka materyallerde eklenir ve düzgünce bastırılır.
- 2 su bardağı suya tuz ve sirke eklenir karıştırılır ve kavanoza boşaltılır.
- Az gelirse su eği yapılabilir.
- Kapağını uygunca kapattıktan sonra aykırı çevirilerek bi leğenin içine koyulur ve 1 gece bu formda bekletilir.
- Sonraki gün olağan formda karanlık ve serin bir yere koyulur 15/20 gün içinde turşu hazır.