Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Lütfen Dikkat! Rukü ve secdelerde okunacak dualar...

Lütfen Dikkat! Rukü ve secdelerde okunacak dualar...
0
117

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
RÜKÜ VE SECDELERDE OKUNACAK DUALAR

(kaynak :kütübi sitte)

http:img503**************img503556ruku1pr http:img503**************img5036648secde1gj

1774 İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Haberiniz olsun, ben rükü ue secde hâlinde Kur'ân okumaktan men edildim Öyleyse rüküda Rabb Teâlâ'yı tâzim edin, secdede ise dua etmeye gayret edin, (zira secdede iken yaptığınız dua) icâbet edilmeye Iâyıktır

Müslim, Salât 207 (479); Ebü Dâvud, Salât 152, (876); Nesai, İftitâh 98, (2,189)

1775 Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) hazretleri anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm), secdelerinde şunları söylerdi: Allahümmağfirli zenbi küllehu, dıkkahu ve cüllehu, evvelehu ve âhirehu, sırrahu ve alâniyyetehu (Allahım! Büyükküçük birinci sonuncu, gizliaçik, bütün günahlarımı mağfiret buyur

Müslim, Salât 216, (483); Ebu Dâvud, Salât 152, (878)

1776 Hz Aişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: Resullulah (aleyhissalatu vesselâm) rüküsunda ve secdelerinde şu duayı çokca okurdu:
Sübhânekallâhümme Rabbenâ ve bihamdike, Allahümmağfirli (Allah'ım, seni takdis ve tenzih ederim Rabbimiz! Takdisimiz hamdinledir Ey Allahım, beni mağfiret et)Bu duayı okumakla Kur'ân'a yani Kur'ân'ın: Rabbini hamd ile tesbih et(Nasr 3) âyetineuyuyordu

Buhâri, Ezân 123, 139, Meğâzi 50, Tefsir, İzâcâe nasrullahi ve'lFeth; Müslim, Salât 217, (484); Ebü Dâvud, Salât 152, (877); Nesâi, İftitâh 153, (2, 219)

Müslim, Ebu Dâvud ve Nesâi'de gelen bir rivâyette şöyle denir: Resüllullah (aleyhissalatu vesselâm) rükü ve secdesinde şöyle derdi: Subbühun kuddüsün Rabbü'lmelaiketi verRühi, (Münezzehsin, mükaddessin, meleklerin ve Ruh'un Rabbisin)

1777 Muvatta, Tirmizi ve Ebu Davud'un bir rivâyetinde şöyle denir: Resülullah (aleyhissalatu vesselâm)'ı yatakta kaybettim ve araştırdım, derken elim ayağının altına rastladı Secdede idi ve: Allahümme inni eüzu birızâke min sahtike ve eüzu bimuâfâtike min ukübetike ve eüzu bike minke Lâ uhsi senâen aleyke Ente kemâ esneyte alâ nefsike (Allahım! Senin rızanı şefaatçi kılarak öfkenden sana sığınıyorum Affını şefaatçi yaparak cezandan sana sığınıyorum Senden de sana sığınıyorum Sana layık olduğun senâyı yapamam Sen kendini sena ettiğin gibisin)diyordu

1778 İbnu Mes'ud (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Sizden biri rükü edince üç kere Sübhâne rabbiyel azim (Büyük Rabbim (her çeşit kusurdan) münezzehdirdesin Bu, en az miktardir Secde yapınca da üç kere Sübhane Rabbiye'l a'lâ (Ulu Rabbim (her çeşit kusurdan) münezzehdirdesin Bu da en az miktardır

Ebu Dâvud, Salât 154, (886); Tirmizi, Salât 194, (261)

1779 Hz Câbir (radıyallâhu anh) anlatıyor: Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm), rükü yaptığı zaman: AIIahümme Ieke reka'tu ve bike âmentü ve leke eslemtü ve aleyke tevekkeltü ente Rabbiye, haşaa sem'i ve basari ve Iahmî ve demi ve izâmi IiIIahi Ràbbi'Iâlemin (Ey AIIahım sana rükü yapıyorum, sana inandım, sana teslim oldum, sana tevekkül ettim Sen Rabbimsin, kulağım, gözüm, etim, kanım ve kemiklerim ÂIemIerin Rabbi olan Allah önünde haşyette, tezeIIüIdedir

Nesâi, İftitâh 104, (2,192) Bu rivâyet Müslim'de gelen uzun bir rivayetin bir parçasıdır (Salâtu'lMüsâfirin) 201, (771)