
Halk ortasında yeni dünya olarak bilinen malta eriğinin insan sıhhatine birçok yararı vardır. Tabiatta bulunan en uygun A vitamini olan malta eriği hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Malta eriğinin (Yeni dünya) yararları nelerdir? Malta eriğinin çekirdeği ne işe fayda? Haberin ayrıntısında kan basıncını düzenlemede tesirli olan malta eriğine dair her şeyi bulabilirsiniz:
Gülgiller ailesine ilişkin olan malta eriği anayurdu Çin olarak bilinse de yetiştirilmesi birinci kere Japonya'da yapılmıştır. Daha sonralardan Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde yaygınlaşır. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Malta eriği ağacı yaz kış yeşil kalabilir. Ayrıyeten bu ağaç yaprak dökmez. Ağaçta yetişen meyve malta eriği, yeşil bir renkten sonra olgunlaştıkça sarı renge dönüşür. Ekşi tatlı karışık bir tada sahiptir. Malta eriği pastalarda ve soslarda kullanılır. Ayrıyeten malta eriği salata, reçel ve şeker şurubu yapılarak tüketilir. Malta eriği yeterlice yıkanarak tüketilmesi tavsiye edilir. Doğu Asya'da 800'den fazla çeşidi olan malta eriği, hal olarak küçük armuta benzeri.
- Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiğinde mide asidini düzenler. Sindirimi rahatlatır.
- İçeriğinde yüksek oranda A vitamini barındırdığından göz sıhhatine düzgün gelir.
- Lif bakımından varlıklı olan malta eriği sindirimi kolaylaştırır.
- Doğal şeker içeren malta eriği kandaki insülin düzeyini düzenler.
MALTA ERİĞİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Düşük kaloriye sahip olan malta eriği lif ve pektin açısından zengindir. Pektin kolonları yumuşatarak besinlerin daha rahat dışkılanmasını yapar. Bu özelliği sayesinde kolon kanseri üzere riskli hastalıkların önüne geçer.
- A vitamini yalnızca göze değil birebir vakitte bedenin öbür organlarında da yarar sağlar. Yapılan araştırmalarda flavonoidler bakımından güçlü olan malta eriği, akciğer ve ağız boşluklarındaki hücrelerin mutasyona uğramasını önler. Böylelikle tümör ve kanser riskini azaltır.
- Kil topraklarında yetiştiğinden demir ve bakır bakımından hayli zengindir. Demir kan hücrelerini artırır. Demir eksikliği olan bireylerin bol bol tüketmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 5 tane malta eriği yiyerek demir eksikliği giderilmiş olur.
- Kronik uykusuzluk günümüzde giderek yaygınlaşır. Bu hastalığın önüne geçmek için uzmanlar ilaçlardan evvel doğal karışımlar tüketilmesini öneriyor. Rahat bir uyku için gece yatmadan 3 tane malta eriği tüketilmesi kâfi olur.
MALTA ERİĞİ NASIL TÜKETİLİR?
Et kısmı epey tatlı olan malta eriğinin kabuğu yumuşak olduğundan basitçe soyulur. Yüksek ölçüde A vitamini içerdiğinden yorgunluk ve baş ağrısı üzere rahatsızlıklara yarar sağlar. Uzmanlar bilhassa ilkbahardan yaz aylarında geçişte beden direncinin artması için mango ve portakal ile karıştırılıp tüketilmesi önerilir. Bunun yanı sıra reçeli ve şurubu da yapılarak tüketilebilir.