Salataların, kısırın ve pek çok yemeğin vazgeçilmez lezzeti marulun insan sıhhatine yararları olduğunu biliyor muydunuz? Evet marulun yararları nelerdir? Marul hangi marazlara âlâ gelir? Nizamlı içilen marul suyu ne işe yarar? Sindirimi düzenleyen ve rahat bir uyku için had sistemini yenileyen marul hakkında meral edilenleri sizler için derledik. Haberin detayında marula dair her şeyi bulabilirsiniz.
Papatya ailesine bağlı olan marul, geniş yapraklı ve ılıman mevsimde yetişen bir sebzedir. Memleketimizde salatada çiğ olarak tüketilen marul Uzak şark devletlerinde ekseriyetle turşu ya da pişirilerek tüketilir. Kökünde sütlü bir likit bulunan marul A ve C vitaminleri bakımından da hayli zengindir. Sulak olan her mahal rahatlıkla yetişebilen marul, sindirimi düzenlemede tesirli bir yeşil sebzedir. Ekmek arasında, diyet menülerde, salatalarda sıklıkla eklenir. Güçlü bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul derhal çabucak herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.İçeriğinde yüksek ölçüde lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum üzere mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt illetlerini önler.
MARULUN YARARLARI NELERDİR? TERTIPLI TÜKETİLEN MARUL SUYU NE İŞE YARAR?
- E ve C vitamini bakımından varlıklı olan marul, cilt hücrelerini yeniler. Böylelikle cildin uzun yıllar daha parlak ve canlı olmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırarak, sivilce ve akne oluşumunu önler. Her mevsim sık sık tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni ise likit bakımından varlıklı olan marul, hem cildi nemlendirir hem de vücudun likit nispetini istikrarlar.
- Kozmetik eserlerden ötürü yıpranan saçlar dökülme ve zayıflama üzere sıhhat dertlerine neden olur. Bunun için saçların güçlenmesi için ek takviyeye muhtaçlık duyar. Münhasıran zayıflayan hücre köklerini güçlendirmek gerekir. Sistemli içilen marul suyu saçların daha parlak olmasını sağlar.
- Güçlü bir antioksidan olan marul, lateks ismi verilen bir likit süt içerir. Anti-mikrobiyal özelliğe sayesinde vücuttaki iltihabı söker atar. Ayrıyeten enfeksiyonlu hücreleri önleyerek ödem oluşumunu önler. Tertipli olarak tüketildiğinde enfeksiyonlu hücreleri vücuttan atar. Birebir vakitte idrar söktürücü tesiri vardır.
- Yüksek lif içeren marul diyet listelerinde birinci sıralarda tüketilen sebzeler arasında mahal alır. Metabolizmayı düzenleyerek yağ yakımını hızlandırır. Mide asidini düzenleyerek kramp, ülser ve reflü üzere sıhhat meselelerinin yaşanmasını önler.
- Bed kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığını önler. Kalp sıhhati için kıymetli olan arter damarları duvarlarını korur. Münhasıran kalp bunalımı ve inme üzere marazların önüne makbul.
- Kemik ve kas gelişimi için birebir yarar sağlayan K vitamini bakımından güçlü olan marul, İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi ve kaslardaki kuluçlanmayı köstekler.
- Hudut hücrelerini güçlendirerek vücut içerisindeki komutların daha sağlıklı olmasını sağlar. Had hücreleri rastgele bir aksaklıkta dimağda birtakım hasarlara sebebiyet verir. Tertipli tüketilen marul, unutkanlık ve konsantre eksikliği üzere marazların yaşanmasını önler.
- Lakturium unsuru melatonin hormonunu çoğaltır. Bu sayede derin ve rahat bir uyku sağlar. Bilirkişiler bu yüzden her akşam tüketilen marulun uykuyu düzenlediğini vurguluyor. Mahsusen kronik marazları olanların tüketilmesi tavsiye edilir.
- Ciltte rastgele yaşadığı bir reaksiyon sırasında kızarma ve kaşınma üzere problemler yaşanır. Bu üzere durumlarda marul suyu ile vücuda 10 15 dakika boyunca masaj yapılması önerilir. Bu sistem şiddeti azaltır.
MARULUN BESİN PAHALARI
100 gram marulda;
6 kalori
0 şeker ve yağ
6 gram lif
Vücudun gereksinimi olan
A vitamininin yüzde 80'i
K vitamininin yüzde 60'ı
C vitaminin yüzde 20'si
Folat yüzde 15
Manganez yüzde 5
Demir yüzde 4
Potasyum yüzde 4