Ana sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitler” istikrarlı ölçülerde bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.
Ehliyetli ve istikrarlı beslenmede, münhasıran mental ve fiziki cihetten süratli bir büyüme ve gelişme periyodunda olan evlatların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle bilhassa evlat beslenmesinde “örnek protein” kaynağı olan yumurtaya gereken değer verilmelidir. Yumurtada A, D, E ve B kümesi vitaminleri ile demir, çinko üzere sıhhat açısından ehemmiyet taşıyan mineraller bulunmaktadır. Tıpkı devranda yumurtanın antibiyotik tesiri de vardır.
Yumurta kabuğunun açık kahverengi yahut beyaz renkte olması besin bedelini etkilemediği üzere, son devirlerde gündeme gelen mavi / yeşil yumurtaların da ekstra bir yararı kelam konusu değildir. Bir vakitler bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından çok daha yararlı olduğuna dair yalan yanlış açıklamalar yapılmış olsa da gündemi boş yana meşgul eden bir bahis olmaktan öteye gidememiştir. Yumurtanın boyutuna bağlı olarak içermiş olduğu kolesterol bedelleri de sahih orantılı olarak etkilenmektedir. Bıldırcın yumurtası yahut mavi / yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalar, standart tavuk yumurtalarından daha küçük boyutta olduğu için doğal olarak daha düşük kolesterol içermektedir. Halkın ve medyanın mavi / yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalara ilgisi olsa da, bu durum külliyen ticaridir ve yurt dışından horoz ithal edilmesini gerektirmemelidir. Sürekli kendi coğrafyamızda yetişen eserlerin en yeterli seçenek olduğunu bilmekte yarar vardır. Bu durum tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler için de bu türlü bilinmelidir; yumurta, et ve süt eserleri için de…
Öncelikle “özgür tavuk” diye tabir edilen muaf dolaşan köy tavuğunun yumurtası tercih edilmelidir. Ulaşılamadığı durumlarda ise üretici firmaların yumurtaları tüketilmelidir. Sertifikası olan firmaların organik yumurtalarına, selenyum minerali ve omega - 3 yağ asidi içeren yumurtalara, çift sarılı yahut iri boya sahip olanlara bir ölçü fiyat farkı verilmesi olağan kabul edilirken mavi / yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalara sıradanın 5 - 10 katı kadar para harcamak nispeten gereksizdir. Kabuk renginden fazla satın alma, saklama, hazırlama ve pişirme konusunda aşağıdaki unsurlara dikkat edilmesi çok daha sağlıklı olacaktır:
Yumurta satın alınırken; marketlerde soğuk ortamda koruma ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
Yumurtanın kabuğu saf, düzgün görünüşlü ve az pürüzlü olmalıdır. Daha ucuz diye çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur. Mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam oluşturulurlar.
Hane kurallarında yumurta buzdolabında (0 - 5C), çabuk bozulmasını önlemek için alınan yepyeni karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal hami tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı hengam yıkanmalıdır.
Yumurtaya temas ettikçe eller kesinlikle yıkanmalıdır.
Yumurta içeren bütün tanımlara pişirilme süreci uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.
Uzun müddet pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme formülüne nazaran B kümesi vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma bölgesine, öbür sistemler ile pişirme tercih edilmelidir.
Ehliyetli ve istikrarlı beslenmede, münhasıran mental ve fiziki cihetten süratli bir büyüme ve gelişme periyodunda olan evlatların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle bilhassa evlat beslenmesinde “örnek protein” kaynağı olan yumurtaya gereken değer verilmelidir. Yumurtada A, D, E ve B kümesi vitaminleri ile demir, çinko üzere sıhhat açısından ehemmiyet taşıyan mineraller bulunmaktadır. Tıpkı devranda yumurtanın antibiyotik tesiri de vardır.
Yumurta kabuğunun açık kahverengi yahut beyaz renkte olması besin bedelini etkilemediği üzere, son devirlerde gündeme gelen mavi / yeşil yumurtaların da ekstra bir yararı kelam konusu değildir. Bir vakitler bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından çok daha yararlı olduğuna dair yalan yanlış açıklamalar yapılmış olsa da gündemi boş yana meşgul eden bir bahis olmaktan öteye gidememiştir. Yumurtanın boyutuna bağlı olarak içermiş olduğu kolesterol bedelleri de sahih orantılı olarak etkilenmektedir. Bıldırcın yumurtası yahut mavi / yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalar, standart tavuk yumurtalarından daha küçük boyutta olduğu için doğal olarak daha düşük kolesterol içermektedir. Halkın ve medyanın mavi / yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalara ilgisi olsa da, bu durum külliyen ticaridir ve yurt dışından horoz ithal edilmesini gerektirmemelidir. Sürekli kendi coğrafyamızda yetişen eserlerin en yeterli seçenek olduğunu bilmekte yarar vardır. Bu durum tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler için de bu türlü bilinmelidir; yumurta, et ve süt eserleri için de…
Öncelikle “özgür tavuk” diye tabir edilen muaf dolaşan köy tavuğunun yumurtası tercih edilmelidir. Ulaşılamadığı durumlarda ise üretici firmaların yumurtaları tüketilmelidir. Sertifikası olan firmaların organik yumurtalarına, selenyum minerali ve omega - 3 yağ asidi içeren yumurtalara, çift sarılı yahut iri boya sahip olanlara bir ölçü fiyat farkı verilmesi olağan kabul edilirken mavi / yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalara sıradanın 5 - 10 katı kadar para harcamak nispeten gereksizdir. Kabuk renginden fazla satın alma, saklama, hazırlama ve pişirme konusunda aşağıdaki unsurlara dikkat edilmesi çok daha sağlıklı olacaktır:
Yumurta satın alınırken; marketlerde soğuk ortamda koruma ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
Yumurtanın kabuğu saf, düzgün görünüşlü ve az pürüzlü olmalıdır. Daha ucuz diye çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur. Mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam oluşturulurlar.
Hane kurallarında yumurta buzdolabında (0 - 5C), çabuk bozulmasını önlemek için alınan yepyeni karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal hami tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı hengam yıkanmalıdır.
Yumurtaya temas ettikçe eller kesinlikle yıkanmalıdır.
Yumurta içeren bütün tanımlara pişirilme süreci uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.
Uzun müddet pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme formülüne nazaran B kümesi vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma bölgesine, öbür sistemler ile pişirme tercih edilmelidir.