iltasyazilim
FD Üye
Prof Dr Mehmet Öz uzun yaşamın reçetesini verdiği bölümünde, biyoloji ile ilgili saati yavaşlatmanın yollarını gösterdi Bu yolları yedi adan başlıkta toplayan Prof Dr Mehmet Öz, 'Sağlığınız değin sosşay çevreniz de önemlidedi
Türk insanında atalarından gelen 'iyi kolesterol eksikliği' var
Kolesterol seviyemizde ırsi özelliklerin, yaşın, cinsiyetin ve gerginlik seviyesinin de gıda kadar manâlı rol oynadığına dikkat çeken Prof Dr Mehmet Öz, uyardı: Türk insanında kalıtımsal olarak iyi kolesterol düşüklüğü var Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü yükselten beslenme biçimi ve yaşam tarzı benimsenmeli
İnsan kalbi vücuttaki en dinç kaslardan biridir ve çok büyük bir enerji santralidir; günde hiç ara vermeksizin 100 bin kez atar Yürek yetmezliği batı dünyasında en manâlı ölüm sebebi Günümüzde yürek yetmezliğine en iyi çözüm, bu organı diğer bir insan kalbi ile değiştirmektir İşte sorun burada başlıyor, herkese yetecek dek organ bulunamıyor Bunun için kalbi iyi gözetmek gerekiyor
* Kolesterol iyice zararlı mıdır?
Kolesterol ayrıntılarıyla zararlı değildir Vücudumuz hormon üretimi, sinir yalıtımı ve hücresel zarı oluşumu için kolesterol kullanır Kolesterol vücutta doğal olarak oluşur ve yeterli oranda kalırsa, gerçekte sağlığımız için iyidir Kolesterol olmadan vücudumuz dinç gözenekli olan zarı yapamaz Kolesterol iki ayrı protein göre taşınır İyi taşıyıcıya HDL denir Bunlar süper karıncalara aynı; kolesterolü tuttular mı, yeniden katiyen bırakmazlar Fena proteinlere ise, LDL denir Teşvik edildiğinde bu fena protein parçalanmaya başlar ve taşıdığı kötü kolesterol vücudun her yerine dağılır Kanınızda pozitif kolesterol varsa, fazlalık kalp damarlarınızda depolanabilir, bu da kalp krizine niçin olur
ZAYIFLAR DA TEHLIKE ALTINDA!
* Cılız insanlarda neden kolesterol çıkıyor?
Incecik bir insanda artı miktarda kötü kolesterol olması, yüzde 5'lik bir risk Tehlikeli yüksek kolesterolün kalıtımsal oranı yüzde 5'tir Diğer tüm nedenler diyet ve bizim yaşam tarzımızla ilgili
* Kolesterol yalnızca yediklerimize mi bağlıdır?
Hayır Irsi özellikler, yaş, cinsiyet ve stres seviyesi de rol oynar
* Kolesterolün damarlarda nasıl bir etkisi var?
Damarlarda yüksek tansiyon, diyabet, sigara zarar yaratıyor her biri damarların duvarını bozuyor Yüksek kan basıncı nedeniyle kan büyük bir şipşak geçerken damar duvarını yırtıyor, şeker hastalığı hücreleri öldürüyor, genetik zararlar var, sigara da damarlara zarar veriyor Duvar bozulduktan sonradan tamir edilmesi gerekiyor Burayı gidermek için kolesterol geliyor Doymuş yağlı margarinden yapılan yağlı yemek yemek yendiği için buraya gelen fena kolesterol ise, damarın duvarını tamir edemiyor Yani LDL proteini, dolaşım esnasında damar çeperlerine çarpar ve içindeki toksik kolesterolü damara aktararak plak oluşumuna niçin olur Vücuttaki kolesterol iyi ise, Omega 3, Omega 6 yağları ya da saf tereyağından gelmişse, burayı pak bir şekilde tamir ediyor
* İyi kolesterol nasıl artırılabilir?
Kötü kolesterol LDL'yi azaltmanın en iyi yolu, perhiz veya geleneksel lipid düşürücü ilaçlar Türk insanının atalarından süregelen, genetik iyi kolesterol HDL eksikliği var Yakın zamanda, Kuzey İtalya'da Milano şehrinin hemencecik dışında bulunan Garda Gölü'nde yapılan bir gözlemden, bir araştırma doğdu Bu bölgede yaşayanların HDL düzeyleri fazla düşüktü Ama beklenilenin aksine, düşük yürek hastalığı oranına sahiplerdi Araştırıldığında bu insanların süper yüklü HDL'ye benzer özel bir partiküle sahip olduğu ve aynı madde düşük HDL'li kalp hastalarına verildiğinde, bu hastalardaki plakların çözüldüğü gözlendi Bu ilaçlar üçbeş yıl içinde kullanılabilir
TOPRAKTAN ÇIKTIĞI GİBİ
* Türk mutfağı kolesterolü dengeler mi?
Geleneksel Türk diyeti bizleri obeziteye (aşırı şişmanlık) meyilli kılmıyordu Çünkü biz seneler boyunca kendi geleneksel yemeğimizi sindirmeye ve yakmaya genetik olarak adapte olmuştuk Bugün ise batı diyetinin yaygınlaşması sonucu, Türkiye'de obezite oranı son 10 sene içerisinde iki kat arttı
* Yağlar, karbonhidratlar, hepsi düşman mı?
Yağların mı, karbonhidratların mı, yoksa proteinlerin mi bizim için kötü olduğunu yıllarca tartışmamızdan sonradan daha berrak bir vizyona ulaşıyoruz Bizim için hepsi iyidir Fakat hepsi fena de olabilir Bu yüzden biyokimya üzerine konuşmak yerine, pratik yemek yemek mesajlarına odaklanalım Hedefler kolay: Eğer yediğiniz beslenme topraktan çıktığı haliyle görünmüyorsa, tehlike alıyorsunuz demektir Çok eksik yenilebilir beyaz beslenme toprakta yetişir Bu yüzden beyazsa yemeyin Nebati besinden zengin çilek, kiraz türü meyvelerle, turp cinsi sebzelerle ve soya fasulyeleriyle beslenin *
Türk insanında atalarından gelen 'iyi kolesterol eksikliği' var
Kolesterol seviyemizde ırsi özelliklerin, yaşın, cinsiyetin ve gerginlik seviyesinin de gıda kadar manâlı rol oynadığına dikkat çeken Prof Dr Mehmet Öz, uyardı: Türk insanında kalıtımsal olarak iyi kolesterol düşüklüğü var Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü yükselten beslenme biçimi ve yaşam tarzı benimsenmeli
İnsan kalbi vücuttaki en dinç kaslardan biridir ve çok büyük bir enerji santralidir; günde hiç ara vermeksizin 100 bin kez atar Yürek yetmezliği batı dünyasında en manâlı ölüm sebebi Günümüzde yürek yetmezliğine en iyi çözüm, bu organı diğer bir insan kalbi ile değiştirmektir İşte sorun burada başlıyor, herkese yetecek dek organ bulunamıyor Bunun için kalbi iyi gözetmek gerekiyor
* Kolesterol iyice zararlı mıdır?
Kolesterol ayrıntılarıyla zararlı değildir Vücudumuz hormon üretimi, sinir yalıtımı ve hücresel zarı oluşumu için kolesterol kullanır Kolesterol vücutta doğal olarak oluşur ve yeterli oranda kalırsa, gerçekte sağlığımız için iyidir Kolesterol olmadan vücudumuz dinç gözenekli olan zarı yapamaz Kolesterol iki ayrı protein göre taşınır İyi taşıyıcıya HDL denir Bunlar süper karıncalara aynı; kolesterolü tuttular mı, yeniden katiyen bırakmazlar Fena proteinlere ise, LDL denir Teşvik edildiğinde bu fena protein parçalanmaya başlar ve taşıdığı kötü kolesterol vücudun her yerine dağılır Kanınızda pozitif kolesterol varsa, fazlalık kalp damarlarınızda depolanabilir, bu da kalp krizine niçin olur
ZAYIFLAR DA TEHLIKE ALTINDA!
* Cılız insanlarda neden kolesterol çıkıyor?
Incecik bir insanda artı miktarda kötü kolesterol olması, yüzde 5'lik bir risk Tehlikeli yüksek kolesterolün kalıtımsal oranı yüzde 5'tir Diğer tüm nedenler diyet ve bizim yaşam tarzımızla ilgili
* Kolesterol yalnızca yediklerimize mi bağlıdır?
Hayır Irsi özellikler, yaş, cinsiyet ve stres seviyesi de rol oynar
* Kolesterolün damarlarda nasıl bir etkisi var?
Damarlarda yüksek tansiyon, diyabet, sigara zarar yaratıyor her biri damarların duvarını bozuyor Yüksek kan basıncı nedeniyle kan büyük bir şipşak geçerken damar duvarını yırtıyor, şeker hastalığı hücreleri öldürüyor, genetik zararlar var, sigara da damarlara zarar veriyor Duvar bozulduktan sonradan tamir edilmesi gerekiyor Burayı gidermek için kolesterol geliyor Doymuş yağlı margarinden yapılan yağlı yemek yemek yendiği için buraya gelen fena kolesterol ise, damarın duvarını tamir edemiyor Yani LDL proteini, dolaşım esnasında damar çeperlerine çarpar ve içindeki toksik kolesterolü damara aktararak plak oluşumuna niçin olur Vücuttaki kolesterol iyi ise, Omega 3, Omega 6 yağları ya da saf tereyağından gelmişse, burayı pak bir şekilde tamir ediyor
* İyi kolesterol nasıl artırılabilir?
Kötü kolesterol LDL'yi azaltmanın en iyi yolu, perhiz veya geleneksel lipid düşürücü ilaçlar Türk insanının atalarından süregelen, genetik iyi kolesterol HDL eksikliği var Yakın zamanda, Kuzey İtalya'da Milano şehrinin hemencecik dışında bulunan Garda Gölü'nde yapılan bir gözlemden, bir araştırma doğdu Bu bölgede yaşayanların HDL düzeyleri fazla düşüktü Ama beklenilenin aksine, düşük yürek hastalığı oranına sahiplerdi Araştırıldığında bu insanların süper yüklü HDL'ye benzer özel bir partiküle sahip olduğu ve aynı madde düşük HDL'li kalp hastalarına verildiğinde, bu hastalardaki plakların çözüldüğü gözlendi Bu ilaçlar üçbeş yıl içinde kullanılabilir
TOPRAKTAN ÇIKTIĞI GİBİ
* Türk mutfağı kolesterolü dengeler mi?
Geleneksel Türk diyeti bizleri obeziteye (aşırı şişmanlık) meyilli kılmıyordu Çünkü biz seneler boyunca kendi geleneksel yemeğimizi sindirmeye ve yakmaya genetik olarak adapte olmuştuk Bugün ise batı diyetinin yaygınlaşması sonucu, Türkiye'de obezite oranı son 10 sene içerisinde iki kat arttı
* Yağlar, karbonhidratlar, hepsi düşman mı?
Yağların mı, karbonhidratların mı, yoksa proteinlerin mi bizim için kötü olduğunu yıllarca tartışmamızdan sonradan daha berrak bir vizyona ulaşıyoruz Bizim için hepsi iyidir Fakat hepsi fena de olabilir Bu yüzden biyokimya üzerine konuşmak yerine, pratik yemek yemek mesajlarına odaklanalım Hedefler kolay: Eğer yediğiniz beslenme topraktan çıktığı haliyle görünmüyorsa, tehlike alıyorsunuz demektir Çok eksik yenilebilir beyaz beslenme toprakta yetişir Bu yüzden beyazsa yemeyin Nebati besinden zengin çilek, kiraz türü meyvelerle, turp cinsi sebzelerle ve soya fasulyeleriyle beslenin *