Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mutfakta Hijyen Nasıl Sağlanır?

Mutfakta Hijyen Nasıl Sağlanır?
0
74

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Hijyenin en onemli olduğu yerlerden birisi de mutfaktır Tum ev ahalisinin sağlığı bu mekanın hijyenik olması ile yakından alakalıdır Mutfak hijyenine dair onemli anektodlar

Kullanılan malzemelerin yuzey ozellikleri, kalitesi, mutfağın yerleşme planı kuralların uygulanmasını kolaylaştırır şekilde olmalıdır Yabancı parcalar, cam kırıkları, kırık arac gerec, tezgahlardaki centik ve butunluğunu bozan her tur zedelenme ve kırılma temizlik acısından risk oluşturur

Mutfakta yiyecek malzemesi kabul yeri, yiyeceklerin işlem gorduğu bolum, artık ve bulaşıkların bulunduğu alanlar ve temiz kapların muhafaza olduğu yerler birbirinden ayrı olur

Yerlere dokulen yiyecek maddeleri hemen kaldırılır ve zemin temizlenir

Yemek kapları yıkanmadan once, yemek artıklarının temizlenmeleri gerekir Spatula, bulaşık telleri ve fırcalar bu işlem icin kullanılacak araclardır Su ile durulama kirleri daha da azaltır Tabakların makineye uygun şekilde yerleştirilmesi yıkamanın etkililiği icin, yıkama işlemine kadar makinenin kapalı tutulması ise ortamın temizliğinin korunması icin onemlidir Bulaşıkların bir yerden bir yere taşınması ve yıkanmak icin acıkta bekletilmesi mikropların bulaşmasını ve coğalmasını artıran bir durumdur

Bulaşık makinesi fırın ve ocakların temizliği, geniş yuzeyleri ve yiyecek artıkları ile temasları nedeniyle ozellik taşır Mekanik temizlikleri yiyecekler kurumadan spatula ve fırca ile yapılır Başarı sağlanamayan durumlarda 150 konsantrasyonda sulandırılmış camaşır suyu ile yuzey uygunsa gollenme yapılarak, değilse silinerek yiyecekler uzaklaştırılır



MUTFAK HİJYENİ NEDİR?

Mutfak hijyeni genel gıda hijyeni kapsamı icinde gıdaların sağlığa uygun koşullarda hazırlanmasını ifade eden bir kavramdırTemiz ve duzenli bir mutfak hijyeninin on koşulunu olarak kabul edilir

MUTFAKTA HİJYENİK ORTAM NASIL SAĞLANIR?

• Guvenli gıda hazırlamanın altın kuralı temizliktirYemek hazırlamaya başlamadan once ve ciğ et yada tavuk urunlerine dokunduktan sonra eller 20 saniye sureyle sıcak su ve sabunla yıkanmalıdır
• Uzun saclar bone yada eşarpla ortulmeli, eldeki kesik yada yaraların tamamen yara bandıyla kapalı olduğundan emin olunmalıdırYara enfeksiyon kapmışsa mutfaktan uzak durulmalıdır
• Mutfakta hijyen sağlanması icin kullanılan her turlu cihaz ve ekipmanın temiz olması gerekir
• Mutfaklarda kullanılan bulaşık bezlerisungerler iyi temizlenmezse birkac saat icinde uzerlerindeki bakteriler milyonlarca sayıya cıkabilmektedir
• Ciğ etlerin hazırlanmasında kullanılan bıcaklar da diğer gıdalara bulaşmanın onlenebilmesi icin temizlenip, kaynar su icinde bekletilerek dezenfekte edilmelidir
• Mutfaklarda kağıt havlu kullanımı tercih edilmeli veya bu amacla kullanılan bezler, yuksek sıcaklıkta yıkanmalıdır
• Mutfakta cok sayıda temiz kap bulundurulmalı,gıdaların sağlıklı koşullarda hazırlanabilmesi icin ciğ ve pişmiş et, tavuk urunleri icin ayrı kaplar kullanılmalıdırAksi taktirde ciğ et ve tavuk urunleri ile bu urunlerin suyunda bulunabilecek zararlı bakteriler, pişmiş gıdalara bulaşabilir
• Ciğ et ve tavuk suyundan bulaşmanın onlenmesi icin tezgah ve lavabolar sıcak sabunlu suyla yıkanmalı yada dort ceyrek suya 1 cay kaşığı klor katılarak hazırlanan suyla durulanmalıdır
• Ciğ et yada tavuk urunlerini paketlemek icin kullanılan kopuk bazlı kaplar , yumurta kutuları yada plastik kaplar da bulaşmaya neden olabileceği icin başka gıda maddelerini saklamak icin tekrar kullanılmamalı, atılmalıdır
• Ciğ et urunleri pişirilmeden once bakterilerden arındırılmak amacıyla yıkanmamalıdırBakteriler ancak 71ºC de pişirilerek yok edilebilir
• Gıda guvenliği acısından tavuk urunlerini tuzlu suya batırmanın yararı yoktur
• Islak mutfak bezleri bakterlerin uremesi icn uygun ortam oluşturacağından mutfak bezleri haftada bir camaşır makinasında sıcak suyla yıkanmalı, sungerler her zaman temiz bırakılmalıdır
• Lavaboda biriken yiyecek artıkları nemli ortamda bakterilerin coğalması icin ideal bir ortam oluşturduğu icin,mutfak lavabosu periyodik olarak klorlu su yada temizlik maddeleri ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir
• Farklı yiyecek maddelerini kesmek icin farklı temiz bıcaklar kullanılmalıdır
• Konserve acmadan once yiyecek maddesine bulaşma olmaması icin konserve kapağı yıkanmalı; her kullanımdan sonra konserve acacağıunın ağzı yıkanmalıdırYiyecek oğutucu ve mutfak robotunun parcaları her kullanımdan sonra temizlenmelidir
• Ciğ et icin kullanılmış yada temiz olmayan bir kap pişmiş et icin kullanılmamalıdır

KESME TAHTASI KULLANILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

• Kullanılan kesme tahtası mutlaka temiz olmalı, Kolay temizlenebilenebilmeli ve puruzsuz bir yuzeye sahip olmalıdır
• Yemek yaparken her aşamada kesme tahtası, kullanılan tezgah ustu ve tas, suzgec, bıcak gibi ekipmanlar sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır
• Mumkunse taze tuketilen gıdalar icin ayrı, ciğ et tavuk balık icin ayrı,yenmeye hazır gıdalar (ekmek gibi) icin ayrı bir kesme tahtası kullanılmalıdır Bu yolla salata gibi pişmeyen gıda maddelerine,ciğ etlerden bakteri bulaşması onlenmiş olur
• İyice aşınmış, yuzeyi bıcak darbeleri almış kesme tahtaları kullanılmamalıdır
• Yuzeyi gozenekli olmayan plastik, mermer,seramik kesme tahtaları, tahtaya kıyasla daha kolay temizlenebildiği icin tercih edilmelidir
• Kesme tahtaları, tahtadan yapılmamışsa sıcak sabunlu su yerine bulaşık makinasında da yıkanabilir
• Kesme tahtası deterjanlı su ve fırca ile yıkandıktan sonra 1 ceyrek suya 1 cay kaşığı klor yada 1 tatlı kaşığı camaşır suyu katılarak hazırlanmış su ile durulanmalıdır

EL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?

Tuketime hazır haldeki gıdalara bu gıdaları hazırlayan kişiden kaynaklanabilecek bulaşmalar onlenmelidir
• Gıdalara dokunmadan once ,ciğ et yada tavuk urunlerine dokunduktan yada paketledikten sonra, ellere bulaşma olabileceği icin her seferinde eller yıkanmalıdırDiğer bir deyişle, ciğ et yada tavuk urunune dokunduktan sonra yıkanmamış elle tutularak yenilen meyve hastalığa neden olabilir
• Tuvalet kullanımı, bebek bezi değiştirilmesi,hasta bakımı, burun temizliği,aksırma oksurme ,evcil hayvan bakımı sonrasında eller tercihen ılık su ve sabunla en az 20 saniye sure ile yıkanmalıdır
• Elde yara, kesik varsa yara bandı ile kapatılmalı ve yemeklerin hazırlanması sırasında elen kullanımı tercih edilmelidir

Eller

• Tuvalet kullanıldıktan sonra
• Cocuk bezi değiştirldikten sonra, (bezli cocuğun elleri de yıkanmalı)
• Cocukların tuvalet ihtiyacını gidermelerine yardım edildikten sonra
• Ellerin kusmuk, tukuruk yada burun akıntısı gibi vucut sıvıları ile temasından sonra
• Yemek hazırladıktan yada yedikten sonra
• Ciğ et,tavuk,balık yada yumurtaya dokunduktan sonra yıkanmalı,

Eller yıkanırken,

1 Sıcak akan su ve sabun (antibakteriyel sabun idealdir )kullanılmalıdır
2 Ellerin onu ve arkası 2030 saniye ovulmalıdır
3 Tırnak icleri ve parmakların tuylu bolgelerinin iyice yıkandığından emin olmalıdır
4 Sıcak, akan su ile eller durulanmalıdır
5 Eller atılabilen kağıt havlu ile kurulanmalıdır
 

Similar threads

Hijyenin en önemli olduğu yerlerden birisi de mutfaktır Tüm konut ahalisinin sağlığı bu mekanın hijyenik olması ile yakından alakalıdır Mutfak hijyenine dair önemli anektodlar Kullanılan malzemelerin yüzey özellikleri, kalitesi, mutfağın yerleşme planı kuralların uygulanmasını kolaylaştırır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
Gıda zehirlenmesinin belirtileri, Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır, Gıda zehirlenmesinin nedenleri, Gıda zehirlenmesi Gıda Zehirlenmesi Gıdaların icinde coğalan bazı bakterilerin alınması sonucu kusma, ishal, karın ağrısı, ateş gibi belirtilere yol acabilen gıda zehirlenmesi denilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
Mutfaktaki su, nem ve ısı değişiklikleri mikroorganizma uremesi icin kusursuz bir ortam yaratır Mutfağınızın devamlı duzenli olması ve tezgahların her daim siliniyor olması, ortamın temiz olduğu anlamına gelmez Mutfak ve banyolar, bakteri uremesi icin en elverişli alanlardır Evin diğer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
Yorgunluk, uşume, baş ağrısı, baş donmesi, mide sorunları, ishal, kramplar, gorme sorunları… Şiddetli durumlarda bağırsak problemlerine kadar gidebiliyor, hatta zamanında mudahale edilmezse hayata bile mal olabiliyor Bu problemlere yol acan tablonun adı, yaz aylarında sıkca gorulen besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51
Hamilelikte Evcil Hayvanlar Gebelik ve Evcil Hayvanlar Evcil hayvanların insanlara bir cok yararı vardırRahatlatıp, arkadaşlık ederler Fakat, bu yakınlaşma sırasında hayvanlar insanlara bazı hastalıkların bulaşmasına da neden olabilir Bu hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır Hayvanlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
858,498Konular
982,049Mesajlar
30,033Kullanıcılar
messi21Son üye
Üst Alt