Vücutta yer alan çoğu genin yeme alışkanlıklarımızı belirlemekte önemli roller oynadığını söyleyen Dr Öğretim Üyesi Akın Sevinç, Vücudun metabolik özelliklerinin kalıtımsal resmini çekerek kişiye doğru gıda ve egzersiz stratejileri sunabiliyoruzdedi img alt src http:bilgilihocamcominternaldatasoburolmaninnedenigenlerolabilir5c2da96ab7fff Türkiye'de obez birey sayısını günden güne arttığına uyarı çeken Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr Öğr Üys Akın Mutluluk, İnsan genom projesinin tamamlanması ve genetik biliminde son yıllarda yaşadığımız gelişmelerle insanların genetik yapısını büyük ölçüde anlayabiliyoruz Bireylerde görülen obezitenin altında yatan metobolik nedenlerin yanı sıra kalıtımsal faktörlerin önemini de görmeye başladık Örneğin vücutta bulunan 8 gen bu konuda en büyük adaylar aralarında Bu genlerin insanlardaki dağılımı kişilerin obeziteye yatkınlığını belirliyordiye konuştu img alt src http:bilgilihocamcominternaldatasoburolmaninnedenigenlerolabilir5c2da96cd84cb h4Porsiyon seçimleri etkiliyorh4 Vücutta bulunan 8 genin insanların davranışlarını etkilediğini bildiren Dr Öğr Üys Akın Sevinç, Bu genler son yıllarda oluşmadı Davranışlarımızı yönetmeleriyle bizim yeme alışkanlıklarımızı enerji metabolizmamızı belirliyorlar Genlerimiz milyonlarca yıllık evrim sürecinde alıngan işlemler sonucunda oluşuyorlar Yani genlerimiz sahiden milyonlarca sene önce kodlanmaya başladı Genetik yapımız bu kodlanma esnasında birçok aşamadan geçti Ancak bu kodlamalardan bazılarının çabuk değişen ve globalleşen dünyanın gündelik koşullarına ahenk sağlayamadığı için bu düzensizlik bizlerde obezitenin de dahil olduğu çoğu rahatsızlık olarak olarak ortaya çıkıyor Mesela, evrimsel olarak enerji dengemizi korumakla görevli bir gen, oysa bu gen büyük bir ihtimalle buzul çağlarında türümüzün devam etmesini sağlamıştı, ama günümüze geldiğimizde maalesef bir restorana gittiğimizde tek veya buçuk porsiyon ile gözümüzün doymasına neden oluyor Bu genler, bu ve bunun gibi çoğu mekanizmayı tetikleyerek bizim yeme alışkanlıklarımızı belirlemede koskocoman rol sahibi ve bundan böyle kalıtımsal testler bu genetik faktörleri belirlemede koskocoman yol kat ettiler ifadelerini kullandı img alt src http:bilgilihocamcominternaldatasoburolmaninnedenigenlerolabilir5c2da96ec68b2 h4Doğru besin stratejileri hazırlanıyorh4 Vücudun kalıtımsal resmini çekerek şahsi bir gıda planının hazırlanabileceğini anlatan Akın Mutluluk, elde edilen genetik bilgi sonrası vücudun yönetimi konusunda ise şunları söyledi: Çoğunlukla oburluk ve doygunluk hissinin oluşmaması ya da açlığa verdiğimiz aşırı tepkinin aşağıda yatan nedenler belli metabolik eksikliklerden ortaya çıkıyor Şayet bir vitamin eksikliğini vücudumuz bir meyveyle giderebileceği dürtüyü endüstrileşen dünyamızda biz meyveli pasta yiyerek giderme yolunu seçiyoruz Bu ve bunun gibi çoğu hatalı tercih birikerek obezite olarak karşımıza çıkıyor Bizim elde ettiğimiz genetik bilginin bireylerin alıştırma ve gıda planlamasına entegrasyonu da fazla önemli Bu noktada ahali uzmanlarla çalışmalı ve icabında gıda uzmanları spor hekimlerinin yanı sıra ve kalıtımsal danışmanlık alanında eğitimli kişilerle çalışmalarını öneriyorum sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur