Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Oruçluyum ama susamıyorum

Oruçluyum ama susamıyorum
0
126

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
ORUÇLUYUM LAKIN SUSAMIYORUMMM…

Ramazanı bu hafta itibariyle karşıladık. Ramazan ayının, topluluğumuzda değerli bir noktası bulunuyor. Son yıllarda ramazan ayı, yaz mevsimine denk geldiği için oruç tutan tüm bireyleri zorlamakta. Bilhassa günlerin uzun olduğu, hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği, beslenme sisteminin külliyen değiştiği bu devirde vücudumuzla hususî olarak ilgilenmeliyiz.

Ramazan ayında tahminen de hepimizin en çok zorlayan durum susuzluk…Peki susuzluğumuzla nasıl baş edeceğiz? Sizlerle bu mevzuda birkaç tüyo paylaşmak istiyorum…

-Kesinlikle sahura kalkmalıyız; yatmadan evvel bir şeyler atıştırıp 2 bardak su içerek yatmak vücudumuzu zorlayacak bir durumdur, bu durumdan kaçınmalıyız.

-İftardan sahura 2-2,5 L su tüketmeliyiz, ama bu suyu iftarda ve sahurda biranda değil de aralıklarla tüketmeliyiz. Aksi halde bu su tüketimi sindirim enzimlerimizin çalışmasını yavaşlatarak sindirim güçlüğü yaşamamıza yol açabilir.

-Su içmeyi sevmeyen bireyler bir sürahi suya 3 ince limon dilimi, nane yaprakları biraz da buz ekleyerek kendi lezzetli, aromalı hususî sularını keyifle tüketebilirler.

-Sahurda kahve ve asitli içecekler tercih edilmemeli, onun mahalline mideyi rahatlatacak gaz şikayetlerini de önleyecek rezene, melisa ve papatya üzere bitki çayları, taze meyve-sebze suları, ayran ve şekersiz kompostolar, susuzluğu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

-İnsan vücudu, besin almadan haftalarca hayatını devam ettirebilmesine karşın, su olmadan lakin birkaç gün yaşayabilir. Şiddetli susuzluk durumunda (%10’luk kayıplarda), bilinç kaybı meydana gelir. Fizikî performansta ve konsantrasyonda azalma, vücut ısısının artması, uyku hali, yorgunluk ve halsizlik gelişir.

-Ağır işlerde çalışan bireyler, günlük aktivitesi çokça olan bireyler, likit kayıpları çokça olduğundan kesinlikle yerinde likit tüketmelidirler. Tansiyonla ilgili badiresi bulunmayan bireylerde iftar sonrası 1-2 adet limon dilimi eklenmiş maden suyu içmek, gün içinde ter ile birlikte kaybedilen minerali noktasına koymakta yararlı olacaktır.

-Sahura kalkıldığında midede gaz yapmayacak, mideyi çabuk terk etmeyecek, kan şekerinde ani değişikliklere yol açmayacak, su ve lif içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Tam tahıllı ekmek, tahıllı çorbalar, zeytinyağlı zerzevat yemekleri, taze meyveler,az tuzlu beyaz peynir, az tuzlu zeytin, haşlanmış yumurta, domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri üzere su nispeti yüksek sebzeler ülkü seçimleridir.

-Sahurda baharatlı ve tuzlu besinler tüketilmesi sonraki gün bizi ağır susuzluk hissiyle karşı zıdda bırakabilir. Salça, turşu, hazır et eserleri, tuzlu zeytin ve peynir, salamuralar ve kullandığımız birtakım soslar ziyade tuz içerdiklerinden sahurda uzak durulmalıdır.

-Tuz üzere şeker de susuzluğumuzu arttırabilen bir besin çeşididir. Oruç öncesinde ve sonrasında uzun açlık sonucu kan şekerimizdeki değişiklikler sebebiyle tatlı isteğiyle karşı zıdda kalabiliriz. Bu isteğimizi 1 su bardağı süte yahut 1 porsiyon meyve üzerine ekleyeceğimiz silme 1 çay kaşığı tarçınla, yahut şekersiz karanfilli bir kase kayısı komposto ile kolaylıkla bastırabiliriz.

-Tekrar kızartmalar, kavurmalar susuzluk hissini arttırmaktadır. Fırınlama haşlama üzere daha hafif ve sağlıklı pişirme usulleri tercih edilmelidir.

Susuzluğa karşı sağlıklı bir birey için hazırlanabilecek birkaç sahur menü örneğini sizlerle paylaşmak isterim…

·2 dilim ekmek, 1 dilim az tuzlu beyaz peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, 3-4 adet tuzsuz zeytin yahut ceviz, sınırsız domates, salatalık, 1 porsiyon meyve(2 üçgen dilim karpuz âlâ bir seçimJ)

·2 dilim beyaz peynir ve maydanoz ile hazırlanmış iç ile yarım yufkadan yapılmış az yağlı börek, şekersiz komposto, sınırsız domates salatalık

·1 yumurta ile yapılmış bol domatesli biberli menemen, 1 dilim az tuzlu beyaz peynir,2 dilim tam buğday ekmeği , 3-4 adet tuzsuz zeytin yahut ceviz, 1 porsiyon meyve

·Bol harçlı olmayan 1 kase çorba, 1 dilim ekmek, 1 tabak az yağlı zerzevat yemeği, 1 kase cacık, 2 adet kayısı

 

Similar threads

Sahurda Yenmesi Gerekenler: Yaz aylarının giderek artan sıcaklarına denk gelen Ramazan, oruc tutan bircok kişiyi ciddi anlamda zorlamaktadır Oruc tutarken zorlanmamak icin sahurda tuketilenlerin onemi oldukca buyuk Sahurda yenmesi gerekenler ozenle secilmelidir Sağlığı riske atacak ve oruc...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
Oruç tutarken de sağlıklı beslenmeniz çok değerlidir. Ramazan ayı yaza denk geldiği için su kaybını önleyecek ve metabolizmayı canlı tutacak biçimde beslenmeniz gerekir. Oruç mühletince bütün gün aç kalan mideniz için yanlışsız besin seçimi yapmak sıhhat açısında başroldedir. Sindirimi kolay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
SAHUR’A KALKMAK NEDEN DEĞERLI? Ehliyetli ve istikrarlı beslenmenin ramazanda da sağlanabilmesi için günlük en az 3 öğünü tamamlamamız gerekir. Bu öğünlerin en kıymetli olanlarından biri de sahur öğünüdür. Birçok kişi sahura kalkmamak için akşam yatmadan evvel yemek mahal ve sahurda yalnızca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
118
Artık Ramazanda Kilo Almayın… Ne sıktır ramazanda iftar saatini beklemek. Gün uzunluğu gözümüzün önünden binlerce yiyecek makbul. Dakikalar bitmek bilmez. Ve ezan sesiyle açılan oruçlarımız midemizi tıka basa onlarca yiyeceği doldurmamızla son bulur. Sonra bir tartı hali çöker üzerimize...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ramazan ayının yaz gunlerine denk gelmesi hem sıcak sebebiyle hem de gunlerin uzun olması sebebiyle zorlayıcı olabiliyor Sahurda yeteri kadar beslenmek ve sıvı almak bu yuzden daha da onemli bir hale geliyor Sahurda ne yenirse tok tutar sizler icin acıklıyoruz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
858,496Konular
981,802Mesajlar
29,869Kullanıcılar
lazzooSon üye
Üst Alt