Özel günlerin ve davet sofralarının vazgeçilmezlerden biri olan perde pilavı, herkesi kendine hayran bırakan bir pilav tanımı. İç gerecinin çeşitliliği ve farklı sunumu ile perde pilavı göz dolduruyor. Perde pilavı yapılışı zahmetli olmasına rağmen bu zahmete değecek enfes bir lezzete sahip. Siirt yöresinde bilhassa düğünlerde sıkça yapılan perde pilavının lezzetinden yoksun kalmak istemeyenler için harika bir perde pilavı tanımı hazırladık. İşte içindeki her materyalin farklı bir mana taşıdığı perde pilavı tarifi…
Perde pilavını denedikten sonra katiyen müptelası olacağınız hayli lezzetli bir tanım. İçerisinde pirince ek olarak; kuş üzümü, badem, dolmalık fıstık üzere gereçlerin yer verilerek baharatlarla lezzetlendirildiği perde pilavı, başta Siirt yöresi olmak üzere civar bölgelerde de severek tüketiliyor. Perde pilavı yaparak sofralarınızı bu eşsiz lezzetle taçlandırmak istiyorsanız perde pilavı tanımındaki hiçbir evreyi gözden kaçırmamaya dikkat edin. Pekala, perde pilavı nasıl yapılır? İşte perde pilavı tarifi…
Perde Pilavı İçin Gereken Malzemeler
• 3 su bardağı pirinç
• 4,5 su bardağı tavuk suyu ya da su
• 2 çorba kaşığı tereyağı
• 1 fincan dolmalık fıstık
• 200 gram çiğ badem
• 2 adet tavuk budu
• Tuz
• Karabiber
Hamuru için;
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• 2 tane yumurta
• Yarım su bardağı zeytinyağı
• Un (Aldığı kadar)
• Tuz
Perde Pilavı Yapılışı
1. Perde pilavı yapmak için öncelikle 2 adet tavuk budunu uygun bir tencerede haşlayın. Tavuk suyunu pilav üretiminde kullanmak üzere ayırın.
2. Pilav tenceresine tereyağı alın ve uygunca yıkayıp süzülen pirinçleri yağda birkaç dakika kavurun.
3. Haşlanan tavuk suyundan 2 kase alıp kavurulan pirinçlerin üzerine ek edin.
4. Yaklaşık yarım yemek kaşığı tuz ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın.
5. Tam olarak pişmemişken yani pilav şimdi canlı iken ocaktan alın.
6. Akabinde kuş üzümünü, bademleri, didiklenen tavukları ve karabiberi pirinçlere ek ederek karıştırın.
7. Hamuru için tüm materyalleri karıştırttıktan sonra güzelce yoğurmanız kâfi.
8. Hamuru iki kesime ayırın, fakat bir kesimin daha büyük olmasına ihtimam gösterin.
9. Büyük olan hamuru açarak kabın tabanına tüm kenarları kapanacak halde yerleştirin.
10. Artık ise pilavı üzerine alıp yayın.
11. Öteki parçayı da bir evvelki üzere 3 mm kalınlığında açtıktan sonra pilavın üzerine kapatın.
12. Evvelce ısıtılan 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Aykırı çevirdikten sonra servis edebilirsiniz.