Portage Erken Eğitim envanteri 0-6 yaş arasındaki evlatların gelişimsel olarak yaşına mütenasip becerilere sahip olup olmadığını tespit etmek için kullanılmaktadır. Evladın çevre, lisan, özbakım, bilişsel ve fizikî gelişim açısından hangi aşamada olduğu tespit edilir ve evladın olduğu aşamadan itibaren, her bir beceriyle ilgili geliştirmeye yardımcı egzersizler, oyunlar anne-babaya öğretilerek evladın sağlıklı büyümesini sağlamak hedeflenir. Portage erken eğitim programı olağan gelişim gösteren evlatlara uygulanabildiği üzere gelişiminin rastgele bir basamağında gecikme göstermiş yahut gelişimsel geriliği olan evlatlar için de uygulanabilir.Portage envanteri 1969 yılında Amerika Birleşik Devleti’nde geliştirilmeye başlanmıştır ve tatbikler sonucu gelen haberlerle güncellenerek bugünkü halini almıştır. Ana ve pederler evladın eğitimcisi rolünü üstlenerek hem evlatlarını yakından takip edebilir, hem de eğitim sürecine tanıklık etmiş olurlar.
Bu Envanterin Kapsadığı Ortamlar:
Bebek Gelişim Basamakları
Lisan gelişimi
Özbakım gelişimi
Bilişsel gelişim
Fizikî gelişimdir.
600’e yakın beceri ve 3000’e yakın aktiflik örneği içerir. Kompetan kişi tarafından muayyen sıklıklarla denetim edilmesi ve gayelerin her seferinde artarak ilerlemesinin hedeflendiği bir çalışma halidir.