Raflarda Kac ceşit zeytinyağı var?
Temel olarak 3 ceşit zeytinyağından bahsedebiliriz Bunlar; naturel zeytinyağ, rafine zeytinyağı ve riviera zeytinyağıdir Şimdi hepsinin tek tek ozelliklerine ve aralarındaki farklara değinelim
Naturel Zeytinyağ: Bu gruptaki yağlar zeytinyağınin adı ustunde en doğal haliyle sunulmuş şeklidir O halde diyebiliriz ki hakiki zeytinyağ naturel olandir Cunku uretiminde hicbir kimyasal işlem uygulanmaz Şoyle ki ağaclarından toplanan zeytinler, doğal niteliklerinin zarar gormeyeceği bir sıcaklıkta, sadece fiziksel ve mekanik işlemlerden gecirilir Bunun sonucunda yeşilden sarıya değişebilen renk ve tonlarda, kendine ozgu tat ve kokuyu haiz, direkt gida olarak tuketilebilen, besin değeri oldukca yuksek bir zeytinyağ elde edilir Naturel zeytinyağın da kendi iclerinde asitlik derecelerine gore 3 farkli kategoriye ayrılır
1 Naturel Sizma Zeytinyağ: En pahalı ve en kaliteli zeytinyağı naturel sizma zeytinyağıdır Cunku serbest asitlik derecesi oldukca duşuktur Sadece %1 oleik asit icerir Dolayısıyla tadında ve kokusunda tuketimi zorlaştırıcı bir olumsuzluk bulunmaz Doğal olması itibari ile meyvenin vitamin ve minerallerini bunyesinde barındırır Lezzet acısından her tur yemeğe uygun olmada birlikte ozellikle salatalarda ve kahvaltıda tuketim icin en ideal zeytinyağ
2 Naturel Birinci zeytinyağ: Besin değeri acısından naturel sızma gibidir Sadece asitligi sızmaya nazaran biraz daha yuksektir Bundan dolayı da tadında veya kokusunda cok hafif olumsuzluklar bulunabilir Serbest asitlik derecesi oleik asit cinsinden %12 arasında olan yağlar bu gruba girer
3 Ham zeytinyağlRafinajlik: Asitlik derecesi oleik asit cinsinden %2'den fazla olan ve veya duyusal ve karakteristik ozellikleri bakımından doğrudan tuketime uygun olmayan naturel zeytinyağın ham veya rafinalik yağlar olarak gruplandırılır Bu tur yağlar rafinasyon veya teknik amacla kullanma uygundur Dolaysıyla market raflarında bu ceşide rastlamak mumkun değildir Naturel sızma ve naturel birinci zeytinyağlarının her şekilde tuketebiliriz Aralarında secim yaparken tek kriter damak tadımızdır Bunun dışında ikisi de yuksek besin değerine sahip, dogal yağlardır
Rafine Zeytinyağ: Yukanda tanımını yapmış olduğumuz ham zeytinyağının; doğal yapısında değişikliğe yol acmayan metotlarla, yuksek sıcaklık ve basınc altında rafine edilmeleri sonucu elde edilen zeytinyağı ceşididir Asitlik derecesi en cok %3'tur Rafine edilen yağlar, tuketime uygun olmayan yuksek asitli veveya tada ile kokusu sorunlu olan yağlardır Bu cumleden hareketle rafinasyon, bir tur temizleme işlemidir diyebiliriz Bu kimyasal işlem ile zeytinyağıistenmeyen işlemlerden arındırılarak tatsız, kokusuz bir hale getirilir Rafine edilmemiş yağ naturel zeytinyağının besin değerinden yoksundur Bundan dolayı herhangi bir naturel zeytinyağı ile karıştırışmadan tuketildiğinde hicbir kıymeti yoktur Son derece ekonomik olması itibarı ile sadece kızartmalarda kullanılmasını onerebiliriz
Riviera zeytinyağ: Rafine zeytinyağı ile naturel zeytinyağlarının karışımından oluşan, serbest asitlik derecesi en cok %1 olan yağlardır Bu tip yağlan genellikle zeytinyağının kuvvetli aromasına alışamayan tuketicilerin tercih ettiğini soyleyebiliriz Bu noktada sunu ozellikle belirtmekte fayda var: Riviera zeytinyağlarının sadece %1015 kadarlık bir dilimi naturel zeytinyağıdır Dolayısıyla riviera zeytinyağını tercih ederek zeytinyağı tukettiğimizi zannetmeyelim Adeta icerisine birkac damla doğal zeytinyağ damlatılmış rafine yağ tuketmiş oluruz Cok cok duşuk besin değerinden dolayi riviera zeytinyağlanni da ancak kazartmalar icin onerebiliriz al Fakat hic şuphesiz en guzeli sadece naturel zeytimyağlarının(naturel sızma ve naturel birinci) tuketmektir, ozellikle de yemek ve salatalarda Dileriz bu yılki zeytinyağı hasat, sofralarımıza bol bol naturel zeytinyağı getirir, Afiyet şifa olsun
Temel olarak 3 ceşit zeytinyağından bahsedebiliriz Bunlar; naturel zeytinyağ, rafine zeytinyağı ve riviera zeytinyağıdir Şimdi hepsinin tek tek ozelliklerine ve aralarındaki farklara değinelim
Naturel Zeytinyağ: Bu gruptaki yağlar zeytinyağınin adı ustunde en doğal haliyle sunulmuş şeklidir O halde diyebiliriz ki hakiki zeytinyağ naturel olandir Cunku uretiminde hicbir kimyasal işlem uygulanmaz Şoyle ki ağaclarından toplanan zeytinler, doğal niteliklerinin zarar gormeyeceği bir sıcaklıkta, sadece fiziksel ve mekanik işlemlerden gecirilir Bunun sonucunda yeşilden sarıya değişebilen renk ve tonlarda, kendine ozgu tat ve kokuyu haiz, direkt gida olarak tuketilebilen, besin değeri oldukca yuksek bir zeytinyağ elde edilir Naturel zeytinyağın da kendi iclerinde asitlik derecelerine gore 3 farkli kategoriye ayrılır
1 Naturel Sizma Zeytinyağ: En pahalı ve en kaliteli zeytinyağı naturel sizma zeytinyağıdır Cunku serbest asitlik derecesi oldukca duşuktur Sadece %1 oleik asit icerir Dolayısıyla tadında ve kokusunda tuketimi zorlaştırıcı bir olumsuzluk bulunmaz Doğal olması itibari ile meyvenin vitamin ve minerallerini bunyesinde barındırır Lezzet acısından her tur yemeğe uygun olmada birlikte ozellikle salatalarda ve kahvaltıda tuketim icin en ideal zeytinyağ
2 Naturel Birinci zeytinyağ: Besin değeri acısından naturel sızma gibidir Sadece asitligi sızmaya nazaran biraz daha yuksektir Bundan dolayı da tadında veya kokusunda cok hafif olumsuzluklar bulunabilir Serbest asitlik derecesi oleik asit cinsinden %12 arasında olan yağlar bu gruba girer
3 Ham zeytinyağlRafinajlik: Asitlik derecesi oleik asit cinsinden %2'den fazla olan ve veya duyusal ve karakteristik ozellikleri bakımından doğrudan tuketime uygun olmayan naturel zeytinyağın ham veya rafinalik yağlar olarak gruplandırılır Bu tur yağlar rafinasyon veya teknik amacla kullanma uygundur Dolaysıyla market raflarında bu ceşide rastlamak mumkun değildir Naturel sızma ve naturel birinci zeytinyağlarının her şekilde tuketebiliriz Aralarında secim yaparken tek kriter damak tadımızdır Bunun dışında ikisi de yuksek besin değerine sahip, dogal yağlardır
Rafine Zeytinyağ: Yukanda tanımını yapmış olduğumuz ham zeytinyağının; doğal yapısında değişikliğe yol acmayan metotlarla, yuksek sıcaklık ve basınc altında rafine edilmeleri sonucu elde edilen zeytinyağı ceşididir Asitlik derecesi en cok %3'tur Rafine edilen yağlar, tuketime uygun olmayan yuksek asitli veveya tada ile kokusu sorunlu olan yağlardır Bu cumleden hareketle rafinasyon, bir tur temizleme işlemidir diyebiliriz Bu kimyasal işlem ile zeytinyağıistenmeyen işlemlerden arındırılarak tatsız, kokusuz bir hale getirilir Rafine edilmemiş yağ naturel zeytinyağının besin değerinden yoksundur Bundan dolayı herhangi bir naturel zeytinyağı ile karıştırışmadan tuketildiğinde hicbir kıymeti yoktur Son derece ekonomik olması itibarı ile sadece kızartmalarda kullanılmasını onerebiliriz
Riviera zeytinyağ: Rafine zeytinyağı ile naturel zeytinyağlarının karışımından oluşan, serbest asitlik derecesi en cok %1 olan yağlardır Bu tip yağlan genellikle zeytinyağının kuvvetli aromasına alışamayan tuketicilerin tercih ettiğini soyleyebiliriz Bu noktada sunu ozellikle belirtmekte fayda var: Riviera zeytinyağlarının sadece %1015 kadarlık bir dilimi naturel zeytinyağıdır Dolayısıyla riviera zeytinyağını tercih ederek zeytinyağı tukettiğimizi zannetmeyelim Adeta icerisine birkac damla doğal zeytinyağ damlatılmış rafine yağ tuketmiş oluruz Cok cok duşuk besin değerinden dolayi riviera zeytinyağlanni da ancak kazartmalar icin onerebiliriz al Fakat hic şuphesiz en guzeli sadece naturel zeytimyağlarının(naturel sızma ve naturel birinci) tuketmektir, ozellikle de yemek ve salatalarda Dileriz bu yılki zeytinyağı hasat, sofralarımıza bol bol naturel zeytinyağı getirir, Afiyet şifa olsun