iltasyazilim
FD Üye
Ramazan'a özel perhiz önerileri
Gıda tipi ile saatlerinin değişmesi ve hareketin azalması sebebiyle Ramazan ayında şişmanlamak zorunlu ülkü geliyor Ama uzmanların önerdiği dengelenmiş beslenme yöntemiyle kilo almak bir yandan, kilo bile verilebiliyor
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların jurnal gıda şekli pat diye değişiverir Başlıca 3 öğünden ibaret olan jurnal besin 2 öğüne düşerken bilhassa kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar Buna karşılık meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalır madem ki ister 3 öğün, isterseniz 2 öğün yiyin; günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları her zaman aynı olmalıdır
Dengelenmiş beslenerek 'Ramazan ayında hiç diyet olur mu?' diyenlere yanıtımız: Evet Bir günde almanız gereken beslenme değerlerini iftar ve sahura zeki bir şekilde bölüştürerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz Bunun için Ramazan'da çoğu kez yapılan gıda hatalarından kaçınmalısınız Bahar Tıp Merkezi Bilirkişi Doktoru M Ali Çelebi, beslenme hatalarını şöyle sıralıyor: 'İftarda boş mideye aniden yüklenip hızlı ve fazla yemek yemek midede tartı, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açıyor; yemek yemek sırasında su içmek sindirimi güçleştiriyor İftarda ağır yemekler yiyip sahura kalmamak mideyi zorluyor'
Az lakin sık yemeği ve iftar ile sahur öğünlerini 34 öğüne paylaştırmayı öneren John F Kennedy Hastanesi Diyetisyeni Selçuk Vatandaş ise oruç tutarken kilo almamak için başta dengeli beslenmenin ve beslenme değeri yüksek olan nitelikli besinlerin önemine değiniyor Vatandaş'a kadar oruca 1 bardak su ve iftariyeliklerle başladıktan sonra bir kâse çorba içip ara verilmeli; daha sonra hafif bir sebze yemeği, ızgara et, yoğurt ve salata ile devam edilip sahura değin bol su içilmeli ve meyve yenmeli Beslenme Uzmanı Banu Gelir ise sahur öğününde reçel, bal, domates, peynir ve 23 dilim ekmek yemeyi öneriyor Veya az yağlı börek, pilav veya makarna ile hoşaf veya taze meyve suyunun ideal bir sahur yemeği olduğunu belirtiyor Susuzluğu giderici özelliğinden dolayı sahuru çayla tamamlamak gerektiğinin altını çiziyor
Ramazan'da nelere dikkat etmelisiniz?
Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi öbür çalışmaya başlar, böylece yemek yerken çoğu şeye dikkat etmek gerekir
* Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir Orucu hafif yiyeceklerle açın
* Ramazan ayı boyunca yapılan başlıca besin hatalarından biri de eksik meyve yemektir Günde en düşük 2 porsiyon meyveyi ham veya komposto olarak tüketin
* Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir Bu gereklilik kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yiyin
* İftar esnasında yemekle birlikte nehir ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir vakit sonra içmenizde yarar var
* Ramazan'da kilo tahsis etmek istiyorsanız jurnal almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere tartma verin Atıl kalmayın İftardan daha sonra mutlaka yürüyüş yapın
* Mutlaka sahura kalkın Bu şekilde ayrıca aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar
* Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en düşük 12 defa balık ve kuru baklagil yemeniz gerekiyor
* Oruç tutarken gövde uzun zaman susuz kalacağı için, iftar ve sahur aralarında bol su içmeye özen gösterin
* Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır Fakat yemek sırasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir
* Ramazan'da sigara tiryakilerinin birçok, iftar yemeğine başlamadan derhal bir sigara içer Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha artı olduğu için, yemekten önce sigara içmeyin
Oruç ne zaman sakıncalı?
Uzun bir açlıktan sonra ağır yemek, kalbin yükünü artırabilir Dolayısıyla yürek krizi, yüksek kan basıncı, beyin kanaması ve felç gibi hastalıklar artabilir Mide ülseri vakalarında ülseri azdırabilir İnsülin iğnesi kullanan, gebe olan, kan şekeri normalin altına düşen ve 65 yaş üstünde olan, ahenkli ilaç kullanmayıp diyetini uygulamayan şeker hastaları oruç tutamaz Kan şekeri 140'ın altında olan ve insülin iğnesi kullanmayan ikinci alıcı şeker hastaları oruç tutabilirler Oruç tutmak kişiyi manevi açıdan rahatlattığı için stresten uzakta tutuyor Bu durumdan en fazla asabi şekeri ve tansiyonu olanlar yararlanırlar Oruç tutan şeker hastası sahura mutlaka kalkmalı Ramazan'da kandaki şeker düzeyi birincil günlerde düşer, oysa ikinci haftadan daha sonra kan şekeri 40 ile 80 puan aralarında yükselir İftarda tıka basa yemek yemek, pankreasın yorulmasına ve kan şekerinin artmasına neden olur Diyabet ve kan basıncı hastaları, ateşli hastalıkları olanlar, sık ilaç alımının gerektiği durumlarda, akıl hastaları, tüberküloz ve kanser hastaları oruç tutmamalıdırlar
Ramazan için diyet önerileri
Türk Kalp Vakfı Gıda ve Diyet Uzmanı Dr Sumru Özbay'ın Ramazan özel diyeti
Sahur önerileri
* 3 kibrit kutusu değin peynir, 56 zeytin, bol salata, 4 dilim ekmek, bol salata Ya Da:
* 1 kibrit kutusu dek peynir, 1 yumurta, 56 zeytin, söğüş salata, 4 dilim ekmek
Veya:
* 78 çorba kaşığı makarna, 1 porsiyon beyaz veya kırmızı et, komposto Ya Da:
* 3 yumurtalı menemen, 4 dilim ekmek, nehir ya da kahve
İftar önerileri
* 1 kâse çorba, 1 porsiyon et (tavuk veya balık), 1 porsiyon sebze yemeği, yarım su bardağı yoğurt, salata, 23 dilim ekmek
Ya Da:
* 1 kâse çorba, 1 porsiyon et, 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yarım su bardağı yoğurt, 56 çorba kaşığı pilav ya da makarna, 1 kâse komposto
Beslenme Uzmanı Aşkın Yüksel'in Ramazan özel diyeti
Sahur önerileri
* 2 yumurtalı menemen, dere, 2 dilim kepek ekmeği, 1 meyve
* 12 kibrit kutusu dek beyazpeynir, 56 zeytin, 2 dilim kepek ekmeği, 12 mevsim meyvesi
Veya:
* 1 kâse yoğurt, 2 dilim tepsi böreği (45 kibrit kutusu değin), 12 mevsim meyvesi Tatlandırıcı ile hazırlanmış kuru kayısı veya erik kompostosu
Sahur önerileri
Çalışanlar için:
* Hurma, zeytin veya su ile orucu açın 1 kâse sebze ya da mercimek çorbası, 12 dilim kepek ekmeği, 12 kibrit kutusu dek beyazpeynir
* Yağsız peynirli tost, söğüş salata, 1 elma veya mandalina
Evde oruç açanlar için:
* 1 porsiyon ızgara balık, 45 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği , 2 dilim kepek ekmeği
Saat 21:00'de: 23 meyve, Komposto, Hafif sütlü bir tatlı *
Gıda tipi ile saatlerinin değişmesi ve hareketin azalması sebebiyle Ramazan ayında şişmanlamak zorunlu ülkü geliyor Ama uzmanların önerdiği dengelenmiş beslenme yöntemiyle kilo almak bir yandan, kilo bile verilebiliyor
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların jurnal gıda şekli pat diye değişiverir Başlıca 3 öğünden ibaret olan jurnal besin 2 öğüne düşerken bilhassa kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar Buna karşılık meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalır madem ki ister 3 öğün, isterseniz 2 öğün yiyin; günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları her zaman aynı olmalıdır
Dengelenmiş beslenerek 'Ramazan ayında hiç diyet olur mu?' diyenlere yanıtımız: Evet Bir günde almanız gereken beslenme değerlerini iftar ve sahura zeki bir şekilde bölüştürerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz Bunun için Ramazan'da çoğu kez yapılan gıda hatalarından kaçınmalısınız Bahar Tıp Merkezi Bilirkişi Doktoru M Ali Çelebi, beslenme hatalarını şöyle sıralıyor: 'İftarda boş mideye aniden yüklenip hızlı ve fazla yemek yemek midede tartı, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açıyor; yemek yemek sırasında su içmek sindirimi güçleştiriyor İftarda ağır yemekler yiyip sahura kalmamak mideyi zorluyor'
Az lakin sık yemeği ve iftar ile sahur öğünlerini 34 öğüne paylaştırmayı öneren John F Kennedy Hastanesi Diyetisyeni Selçuk Vatandaş ise oruç tutarken kilo almamak için başta dengeli beslenmenin ve beslenme değeri yüksek olan nitelikli besinlerin önemine değiniyor Vatandaş'a kadar oruca 1 bardak su ve iftariyeliklerle başladıktan sonra bir kâse çorba içip ara verilmeli; daha sonra hafif bir sebze yemeği, ızgara et, yoğurt ve salata ile devam edilip sahura değin bol su içilmeli ve meyve yenmeli Beslenme Uzmanı Banu Gelir ise sahur öğününde reçel, bal, domates, peynir ve 23 dilim ekmek yemeyi öneriyor Veya az yağlı börek, pilav veya makarna ile hoşaf veya taze meyve suyunun ideal bir sahur yemeği olduğunu belirtiyor Susuzluğu giderici özelliğinden dolayı sahuru çayla tamamlamak gerektiğinin altını çiziyor
Ramazan'da nelere dikkat etmelisiniz?
Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi öbür çalışmaya başlar, böylece yemek yerken çoğu şeye dikkat etmek gerekir
* Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir Orucu hafif yiyeceklerle açın
* Ramazan ayı boyunca yapılan başlıca besin hatalarından biri de eksik meyve yemektir Günde en düşük 2 porsiyon meyveyi ham veya komposto olarak tüketin
* Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir Bu gereklilik kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yiyin
* İftar esnasında yemekle birlikte nehir ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir vakit sonra içmenizde yarar var
* Ramazan'da kilo tahsis etmek istiyorsanız jurnal almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere tartma verin Atıl kalmayın İftardan daha sonra mutlaka yürüyüş yapın
* Mutlaka sahura kalkın Bu şekilde ayrıca aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar
* Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en düşük 12 defa balık ve kuru baklagil yemeniz gerekiyor
* Oruç tutarken gövde uzun zaman susuz kalacağı için, iftar ve sahur aralarında bol su içmeye özen gösterin
* Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır Fakat yemek sırasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir
* Ramazan'da sigara tiryakilerinin birçok, iftar yemeğine başlamadan derhal bir sigara içer Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha artı olduğu için, yemekten önce sigara içmeyin
Oruç ne zaman sakıncalı?
Uzun bir açlıktan sonra ağır yemek, kalbin yükünü artırabilir Dolayısıyla yürek krizi, yüksek kan basıncı, beyin kanaması ve felç gibi hastalıklar artabilir Mide ülseri vakalarında ülseri azdırabilir İnsülin iğnesi kullanan, gebe olan, kan şekeri normalin altına düşen ve 65 yaş üstünde olan, ahenkli ilaç kullanmayıp diyetini uygulamayan şeker hastaları oruç tutamaz Kan şekeri 140'ın altında olan ve insülin iğnesi kullanmayan ikinci alıcı şeker hastaları oruç tutabilirler Oruç tutmak kişiyi manevi açıdan rahatlattığı için stresten uzakta tutuyor Bu durumdan en fazla asabi şekeri ve tansiyonu olanlar yararlanırlar Oruç tutan şeker hastası sahura mutlaka kalkmalı Ramazan'da kandaki şeker düzeyi birincil günlerde düşer, oysa ikinci haftadan daha sonra kan şekeri 40 ile 80 puan aralarında yükselir İftarda tıka basa yemek yemek, pankreasın yorulmasına ve kan şekerinin artmasına neden olur Diyabet ve kan basıncı hastaları, ateşli hastalıkları olanlar, sık ilaç alımının gerektiği durumlarda, akıl hastaları, tüberküloz ve kanser hastaları oruç tutmamalıdırlar
Ramazan için diyet önerileri
Türk Kalp Vakfı Gıda ve Diyet Uzmanı Dr Sumru Özbay'ın Ramazan özel diyeti
Sahur önerileri
* 3 kibrit kutusu değin peynir, 56 zeytin, bol salata, 4 dilim ekmek, bol salata Ya Da:
* 1 kibrit kutusu dek peynir, 1 yumurta, 56 zeytin, söğüş salata, 4 dilim ekmek
Veya:
* 78 çorba kaşığı makarna, 1 porsiyon beyaz veya kırmızı et, komposto Ya Da:
* 3 yumurtalı menemen, 4 dilim ekmek, nehir ya da kahve
İftar önerileri
* 1 kâse çorba, 1 porsiyon et (tavuk veya balık), 1 porsiyon sebze yemeği, yarım su bardağı yoğurt, salata, 23 dilim ekmek
Ya Da:
* 1 kâse çorba, 1 porsiyon et, 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yarım su bardağı yoğurt, 56 çorba kaşığı pilav ya da makarna, 1 kâse komposto
Beslenme Uzmanı Aşkın Yüksel'in Ramazan özel diyeti
Sahur önerileri
* 2 yumurtalı menemen, dere, 2 dilim kepek ekmeği, 1 meyve
* 12 kibrit kutusu dek beyazpeynir, 56 zeytin, 2 dilim kepek ekmeği, 12 mevsim meyvesi
Veya:
* 1 kâse yoğurt, 2 dilim tepsi böreği (45 kibrit kutusu değin), 12 mevsim meyvesi Tatlandırıcı ile hazırlanmış kuru kayısı veya erik kompostosu
Sahur önerileri
Çalışanlar için:
* Hurma, zeytin veya su ile orucu açın 1 kâse sebze ya da mercimek çorbası, 12 dilim kepek ekmeği, 12 kibrit kutusu dek beyazpeynir
* Yağsız peynirli tost, söğüş salata, 1 elma veya mandalina
Evde oruç açanlar için:
* 1 porsiyon ızgara balık, 45 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği , 2 dilim kepek ekmeği
Saat 21:00'de: 23 meyve, Komposto, Hafif sütlü bir tatlı *