Ramazan Ayında ortalama 15 saat üzere uzun süren açlık nedeniyle gün ahir halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, kan şekerin düşmesi üzere durumlarla karşılaşmamak için kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Günün altın öğünü kahvaltı üzere sahur da değerlidir. Uzun periyodik açlık sonrasında iftarda haddinden fazla besin tüketimini ve gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda, sindirimi yavaş ve besin pahası yüksek besinler tüketilmelidir.
Gün uzunluğu uzun süren açlıkta, tok tutan en güzel besinler kahvaltılık eserlerdir. Yumurta, az tuzlu peynir, hurma, tam tahıllı ekmek, ceviz, domates, salatalık, maydonoz, roka üzere sebzeler ve 1 porsiyon meyve sahurda tercih etmelisiniz . Yapılan araştırmalarda protein bedeli yüksek olan süt 5 saat boyunca tokluk hissi veriyor. Süt sorunu olanlarda süt noktasına yoğurt, ayran da tüketebilir. Şayet yemek yeme alışkanlığınız varsa çorba, az zeytinyağlı zerzevat yemeği, yoğurt ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
Sahurda uzun mühlet tok tutacak ve susatmayacak besinleri tercih etmek kıymetlidir. Bu sebeple haddinden fazla tuzlu olan turşu, salamura, sakatatlar, sucuk, salam üzere işlenmiş etler, yağlı eserler ve kızartma çeşidi pişmiş yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Çok acılı ve baharatlı besinler ve hamur işi yiyecekler de sahurda tüketilmemelidir.
Uzun mühlet açlık sonrası azalan metabolizma suratı ile iftarda birden yemeklere saldırılmamalıdır. Önceliğimiz her devir hafif yemeklerden olmalıdır. İftar yemeği mümkün olduğunca yavaş yenmelidir ve uygun çiğnenmelidir. Orucunuzu 1-2 su bardağı su yanında hurma yahut zeytinle açtıktan sonra çorba ve 1 dilim pide tüketiniz ve 10-15 dakika yemeye mola veriniz. Geçen müddet boyunca dimağa tokluk sinyali giderek daha az yemek yemenizi sağlar. Molanın akabinde zerzevat ve et öbeğinin bir arada bulunduğu öğünler yapılabilir.
İftardan 1-1.5 saat sonrası ve yatmadan en geç 1 saat öncesi kadar 1-2 ara öğün yapmak,sizi uzun müddet tok fiyat, metabolizma suratının yüksek olmasını ve gün uzunluğu kan şekerin istikrarlı bir biçimde devam etmesini sağlar.
Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan Ayında terlemeye bağlı olarak su ve mineral kaybı nedeniyle halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi üzere meselelere neden olmaktadır. Sağlığıı en düzgün formda sürdürmek için iftar ve sahur arasında en az 10-12 bardak su tüketilmelidir. Çay ve kahve vücuttan su atılmasına neden oluyor. Bu nedenle bu tip içecekleri içerken dikkatli olmalısınız. Ramazan’da gün içinde 2-3 bardak açık çay ve 1 fincan kahveden fazlasını tüketmemelisiniz. Çay ve kahve konumuna susuzluğunuzu gidermek için ayran, çorba, şekersiz komposto, hoşaf, maden suyu içebilirsiniz.
Bu ayda uzun mühlet açlık ve gayrikâfi su tüketimiyle kabızlık sorunu meydana gelmektedir. Kabızlığa karşı bol zerzevat ve meyve tüketilmelidir. Beyaz ekmek,beyaz pirinç alanına tam tahıllı yahut çavdarlı ekmek, kepekli makarna, bulgur tercih edilmelidir. Kesinlikle 2-2.5 litre su içilmelidir.
İftar ve sahur arasında azar azar sık sık besin tüketilmelidir. Sahurda çabucak yenilip yatılmamalıdır. Çok yağlı kızartma tipi yiyecekler, şerbetli tatlılar kilo almanıza neden olacağı için uzak durulmalıdır.
SIHHAT SORUNLARI OLANLAR DİKKAT!
Oruç tutmanın sağlıklı kişilerin metabolik istikrarında çok değerli değişiklikler yapmadığı, lakin birtakım hastalıklarda (şeker marazı, kalp, karaciğer yetmezliği vb.) yahut kişisel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz gerisi edilmemelidir. Bu şahısların ilgili tabibe müracaattan oruç tutmamaları değerlidir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.