Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan’da sağlıklı beslenme tüyoları

Ramazan’da sağlıklı beslenme tüyoları
0
155

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
110781.jpg
110781.jpg
Toplumsal hayatımızda değerli bir mahal eden 11 ayın sultanı, Ramazan Ayında beslenme alışkanlıkları ve besin tercihleri değişir. Günde 3 ana öğün, Ramazan Ayında 2 öğüne düşer. Vücudumuzun bu değişikliklere ahenk sağlaması için birtakım tekliflere kulak asmak gerekir. Aksi halde kilo alımı, hazımsızlık üzere dertlerden; yüksek tansiyon ve kalp buhranı üzere değerli illetlere kadar sıhhati etkileyecek birçok durumla müsabakanız mümkündür. Beslenmeye itina göstermek, rahat bir Ramazan geçirebilmek için epeyce değerlidir.

Ramazan Ayında ortalama 15 saat üzere uzun süren açlık nedeniyle gün ahir halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, kan şekerin düşmesi üzere durumlarla karşılaşmamak için kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Günün altın öğünü kahvaltı üzere sahur da değerlidir. Uzun periyodik açlık sonrasında iftarda haddinden fazla besin tüketimini ve gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda, sindirimi yavaş ve besin pahası yüksek besinler tüketilmelidir.

Gün uzunluğu uzun süren açlıkta, tok tutan en güzel besinler kahvaltılık eserlerdir. Yumurta, az tuzlu peynir, hurma, tam tahıllı ekmek, ceviz, domates, salatalık, maydonoz, roka üzere sebzeler ve 1 porsiyon meyve sahurda tercih etmelisiniz . Yapılan araştırmalarda protein bedeli yüksek olan süt 5 saat boyunca tokluk hissi veriyor. Süt sorunu olanlarda süt noktasına yoğurt, ayran da tüketebilir. Şayet yemek yeme alışkanlığınız varsa çorba, az zeytinyağlı zerzevat yemeği, yoğurt ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.

Sahurda uzun mühlet tok tutacak ve susatmayacak besinleri tercih etmek kıymetlidir. Bu sebeple haddinden fazla tuzlu olan turşu, salamura, sakatatlar, sucuk, salam üzere işlenmiş etler, yağlı eserler ve kızartma çeşidi pişmiş yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Çok acılı ve baharatlı besinler ve hamur işi yiyecekler de sahurda tüketilmemelidir.

Uzun mühlet açlık sonrası azalan metabolizma suratı ile iftarda birden yemeklere saldırılmamalıdır. Önceliğimiz her devir hafif yemeklerden olmalıdır. İftar yemeği mümkün olduğunca yavaş yenmelidir ve uygun çiğnenmelidir. Orucunuzu 1-2 su bardağı su yanında hurma yahut zeytinle açtıktan sonra çorba ve 1 dilim pide tüketiniz ve 10-15 dakika yemeye mola veriniz. Geçen müddet boyunca dimağa tokluk sinyali giderek daha az yemek yemenizi sağlar. Molanın akabinde zerzevat ve et öbeğinin bir arada bulunduğu öğünler yapılabilir.

İftardan 1-1.5 saat sonrası ve yatmadan en geç 1 saat öncesi kadar 1-2 ara öğün yapmak,sizi uzun müddet tok fiyat, metabolizma suratının yüksek olmasını ve gün uzunluğu kan şekerin istikrarlı bir biçimde devam etmesini sağlar.

Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan Ayında terlemeye bağlı olarak su ve mineral kaybı nedeniyle halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi üzere meselelere neden olmaktadır. Sağlığıı en düzgün formda sürdürmek için iftar ve sahur arasında en az 10-12 bardak su tüketilmelidir. Çay ve kahve vücuttan su atılmasına neden oluyor. Bu nedenle bu tip içecekleri içerken dikkatli olmalısınız. Ramazan’da gün içinde 2-3 bardak açık çay ve 1 fincan kahveden fazlasını tüketmemelisiniz. Çay ve kahve konumuna susuzluğunuzu gidermek için ayran, çorba, şekersiz komposto, hoşaf, maden suyu içebilirsiniz.

Bu ayda uzun mühlet açlık ve gayrikâfi su tüketimiyle kabızlık sorunu meydana gelmektedir. Kabızlığa karşı bol zerzevat ve meyve tüketilmelidir. Beyaz ekmek,beyaz pirinç alanına tam tahıllı yahut çavdarlı ekmek, kepekli makarna, bulgur tercih edilmelidir. Kesinlikle 2-2.5 litre su içilmelidir.

İftar ve sahur arasında azar azar sık sık besin tüketilmelidir. Sahurda çabucak yenilip yatılmamalıdır. Çok yağlı kızartma tipi yiyecekler, şerbetli tatlılar kilo almanıza neden olacağı için uzak durulmalıdır.

SIHHAT SORUNLARI OLANLAR DİKKAT!

Oruç tutmanın sağlıklı kişilerin metabolik istikrarında çok değerli değişiklikler yapmadığı, lakin birtakım hastalıklarda (şeker marazı, kalp, karaciğer yetmezliği vb.) yahut kişisel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz gerisi edilmemelidir. Bu şahısların ilgili tabibe müracaattan oruç tutmamaları değerlidir.

 

Similar threads

Ramazanda Beslenme Sistemi Ramazan ayında oruç tutan bireyler, gayri devirlerde olduğu üzere sağlıklı, ehliyetli ve istikrarlı beslenmeye itina göstermelidirler. Umumide 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme nizamının büsbütün değiştiği bu periyotta 2 öğüne sıkıştırılmaktadır. Gün boyunca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
184
Maddi ve manevi tüm fazlalıklarımızı alıp götüren ay “Ramazan” geldi. Pekala Ramazan’ın sıhhat açısından kazandırdıkları neler? Bu ayda nasıl bir beslenme üslubu oluşturmamız gerekiyor? En gerçek sahur ve iftar sofrası nasıl olmalıdır? “vücut yenileniyor” On bir ayın ahir gelen bir aylık oruç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
Ramazan ayında, beslenme alışkanlıkları tümüyle değişir. üç ana öğün olan günlük beslenme tertibinin iki öğüne indirilmesi ve münhasıran hamur işleri, tatlılar, al et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması beslenme nizamını olumsuz etkileyebilir. Halbuki oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
186
Vücut direncinin düşmemesi ve sıhhatin bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin ehemmiyeti daha da artar.Ramazan ayı mühletince yerinde ve istikrarlı beslenmeye itina gösterilmelidir. Yerinde ve istikrarlı beslenmeyi sağlamak için 4 besin öbeğinde bölge alan besinlerden yerinde ölçülerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
159
Ramazan ayında oruç tutarken de istikrarlı beslenmek ve bunu egzersizle destekleyerek sağlıklı kalmak mümkün Ramazan ayında diyaneti vecibemizi bölgesine getirmek üzere tutulan oruç, bir ay mühletle beslenme tertibini külliyen değiştiriyor. Bu nedenle oruç tutarken vücudumuzun muhtaçlığı olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
185
858,505Konular
982,771Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt