Ramazan ayı yaklaşıyor, hepimizi bir telaş aldı, ramazan da alacağımızdan emin olduğumuz kiloları evvelden verebilmek için yapmadığımız bir şey kalmadı diyetisyene gitmek dışında.
Bu Ramazan buna bir nokta koyuyoruz! Yalnızca ramazandan evvel değil ramazan boyunca da sıhhatimizi korumak için beslenmemize dikkat ediyoruz.
Pekala neler yapmalıyız?
1.Sahura kalkmalıyız;
Yaz aylarında iftarın geç saatlerde ve sahurla iftar arasının kısa olması, yeni yemek yedim sahura kalkmaya gerek yok diye düşünülmesine neden olabilir. Bu da uzun vade aç kalınması demektir. Bu yüzden kesinlikle sahura kalkılmalı ve tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz tesirlerini yaşamamak için sindirimi uzun süren, kana geçiş suratı yavaş ve besleyici bedeli yüksek besinler tercih edilmelidir.
Sahurda; süt, süt eserleri, peynir, yumurta, zerzevat ve meyveler ile kepekli ekmek yeterli tercihlerdir.
Sahur için Pratik teklifler
1 adet haşlanmış yumurta, 1 kepekli tost yanında bir ölçü domates salatalık, 5 adet tuzsuz zeytin ve / yahut 10 -15 adet fındık yenebilir. Tüm gün su tüketimi de olmayacağı için sahurda mümkün olduğunca çokça su tüketilmelidir. Su tüketemiyorum diyenler için suya aroma verecek limon, zencefil, tarçın yahut nane ek edilerek tüketim artırabilir.
2.İftarda orucu açarken en gerçek seçim nedir?
Bütün gün açlıktan sonra kan şekeri düşer ve iştah da artış olur. Bunu bastırmak için kısa devranda çok ölçüde yemek yeme davranışı görülür. Halbuki dimağ doyma buyruğunu yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra verir. Çok süratli yemek yendiğinde bu müddet içerisinde ziyade yemek yeme ve kalorili besinlere yönelim görülür. Başkaca birden ziyade ölçüde yemek boş olan mideye birden yüklenilmesine ve sindirim zorluğu, midede yük, ekşime, şişkinlik, uykuya dalamama üzere sıhhat meselelerine neden olabilir Bu yüzden orucu açarken likit besin tercihi her vakit için daha müsaittir. Orucu 1 bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak 1 kase çorba ile yemeğe başlanabilir.
3.Sık sorulan sorulardan biri olan orucu hurma ile açmak hakikat yönetici?
Kuru hurma, folik asit, potasyum, demir, kalsiyum ve lif açısından uygun bir kaynaktır. 2-3 adet kuru hurma 1 adet meyve yanına tüketilebilir. Barsak hareketlerini arttırıcı özelliği vardır, konstipasyon (kabızlık) durumunda tüketimi önerilir. Kurutulmuş meyvelerin şeker konsantrasyonunun ziyade olması ve kan şekerinde ani yükselmesine neden olması açısından dikkat edilmesinde yarar vardır. Gelgelelim birinci oruç açıldığında 1-2 adet hurma tüketiminde rastgele bir sakınca yoktur.
4.İftarı 2 öğüne bölün ;
İftar yemeği ile sahur arasına birden ve ziyade yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için 2-3 ara öğün yerleştirmek gerekir.
İftar sonrası 2. Öğünde tavsiyeler;
Süt yahut yoğurt, meyve, 10 adet fındık, kepekli ekmek yahut grisini, nadiren sütlü tatlılar yahut meyve tatlıları tüketilebilir.
5.Sağlıklı iftar menüsü nasıl hazırlanır?
İftar sofralarımızı 4 besin öbeğini da içerecek formda hazırlamalıyız. Süt ve süt eserleri (yoğurt, ayran, süt, sütlü tatlı vb.) ekmek öbeği (tam tahıllı ekmek, makarna, çorba, pilav, börek vb.) et/tavuk/balık, zerzevat ve meyve kümesinden küçük porsiyonlardan oluşan bir tabak tüketilmelidir.
6.Yemeğin acilen akabinde çay-kahve tüketilmemelidir;
Yemekten 2 saat evvel ve sonra çay-kahve tüketmek yalnızca ramazan ayı için değil günlük yaşantımızda da yapmamamız gerekenler arasındadır. Zira çay-kahvenin içerisinde bulunan unsurlar demirin emilimini azaltmaktadır. Yaz aylarına gelen ramazanda su kaybımız ziyadedir. Çay-kahve-bitki çayı üzere içecekler su alanına geçmeyip tersine vücuttan daha çokça su atımına neden olan içeceklerdir bu yüzden çay-kahve tarafına su tercih edilmelidir.
7.İftardan sonra yürüyüşler yapın;
Hem bütün gün yavaşlayan metabolizmınızı hızlandırmak hem sindirimi kolaylaştırmak için, iftardan sonra hafif yürüyüşler yapabilirsiniz.
Diyetisyen Hamiyet MIHCI
Bu Ramazan buna bir nokta koyuyoruz! Yalnızca ramazandan evvel değil ramazan boyunca da sıhhatimizi korumak için beslenmemize dikkat ediyoruz.
Pekala neler yapmalıyız?
1.Sahura kalkmalıyız;
Yaz aylarında iftarın geç saatlerde ve sahurla iftar arasının kısa olması, yeni yemek yedim sahura kalkmaya gerek yok diye düşünülmesine neden olabilir. Bu da uzun vade aç kalınması demektir. Bu yüzden kesinlikle sahura kalkılmalı ve tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz tesirlerini yaşamamak için sindirimi uzun süren, kana geçiş suratı yavaş ve besleyici bedeli yüksek besinler tercih edilmelidir.
Sahurda; süt, süt eserleri, peynir, yumurta, zerzevat ve meyveler ile kepekli ekmek yeterli tercihlerdir.
Sahur için Pratik teklifler
1 adet haşlanmış yumurta, 1 kepekli tost yanında bir ölçü domates salatalık, 5 adet tuzsuz zeytin ve / yahut 10 -15 adet fındık yenebilir. Tüm gün su tüketimi de olmayacağı için sahurda mümkün olduğunca çokça su tüketilmelidir. Su tüketemiyorum diyenler için suya aroma verecek limon, zencefil, tarçın yahut nane ek edilerek tüketim artırabilir.
2.İftarda orucu açarken en gerçek seçim nedir?
Bütün gün açlıktan sonra kan şekeri düşer ve iştah da artış olur. Bunu bastırmak için kısa devranda çok ölçüde yemek yeme davranışı görülür. Halbuki dimağ doyma buyruğunu yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra verir. Çok süratli yemek yendiğinde bu müddet içerisinde ziyade yemek yeme ve kalorili besinlere yönelim görülür. Başkaca birden ziyade ölçüde yemek boş olan mideye birden yüklenilmesine ve sindirim zorluğu, midede yük, ekşime, şişkinlik, uykuya dalamama üzere sıhhat meselelerine neden olabilir Bu yüzden orucu açarken likit besin tercihi her vakit için daha müsaittir. Orucu 1 bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak 1 kase çorba ile yemeğe başlanabilir.
3.Sık sorulan sorulardan biri olan orucu hurma ile açmak hakikat yönetici?
Kuru hurma, folik asit, potasyum, demir, kalsiyum ve lif açısından uygun bir kaynaktır. 2-3 adet kuru hurma 1 adet meyve yanına tüketilebilir. Barsak hareketlerini arttırıcı özelliği vardır, konstipasyon (kabızlık) durumunda tüketimi önerilir. Kurutulmuş meyvelerin şeker konsantrasyonunun ziyade olması ve kan şekerinde ani yükselmesine neden olması açısından dikkat edilmesinde yarar vardır. Gelgelelim birinci oruç açıldığında 1-2 adet hurma tüketiminde rastgele bir sakınca yoktur.
4.İftarı 2 öğüne bölün ;
İftar yemeği ile sahur arasına birden ve ziyade yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için 2-3 ara öğün yerleştirmek gerekir.
İftar sonrası 2. Öğünde tavsiyeler;
Süt yahut yoğurt, meyve, 10 adet fındık, kepekli ekmek yahut grisini, nadiren sütlü tatlılar yahut meyve tatlıları tüketilebilir.
5.Sağlıklı iftar menüsü nasıl hazırlanır?
İftar sofralarımızı 4 besin öbeğini da içerecek formda hazırlamalıyız. Süt ve süt eserleri (yoğurt, ayran, süt, sütlü tatlı vb.) ekmek öbeği (tam tahıllı ekmek, makarna, çorba, pilav, börek vb.) et/tavuk/balık, zerzevat ve meyve kümesinden küçük porsiyonlardan oluşan bir tabak tüketilmelidir.
6.Yemeğin acilen akabinde çay-kahve tüketilmemelidir;
Yemekten 2 saat evvel ve sonra çay-kahve tüketmek yalnızca ramazan ayı için değil günlük yaşantımızda da yapmamamız gerekenler arasındadır. Zira çay-kahvenin içerisinde bulunan unsurlar demirin emilimini azaltmaktadır. Yaz aylarına gelen ramazanda su kaybımız ziyadedir. Çay-kahve-bitki çayı üzere içecekler su alanına geçmeyip tersine vücuttan daha çokça su atımına neden olan içeceklerdir bu yüzden çay-kahve tarafına su tercih edilmelidir.
7.İftardan sonra yürüyüşler yapın;
Hem bütün gün yavaşlayan metabolizmınızı hızlandırmak hem sindirimi kolaylaştırmak için, iftardan sonra hafif yürüyüşler yapabilirsiniz.
Diyetisyen Hamiyet MIHCI