Sahiden sıhhat çok önemli! Sağlıklı bir bağırsak ise çok daha kıymetli. İşte bağırsak sıhhatinizi korumak için tüketilmesi gereken yiyecekler!
Sindirim sistemimizin epey kıymetli bir modülü olan bağırsaklarımızın sıhhatine ekstra dikkat etmek gerekir.
Zira bağırsaklarda oluşabilecek olumsuz bir durum evvel sindirim sistemmiizi sonra da tüm sıhhatimizi tesirler. Bağışıklık sistemimiz de buna dahildir.
Sağlıklı bağırsak işlevine sahip olmak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır, bunlardan birincisi ve en değerlisi beslenme nizamıdır.
Her gün birebir saat ve birebir nizamda yemek yemeniz bağırsaklarınızın tertipli çalışmasını sağlar.
Kahvaltı ise bağırsakları uyarır ve sindirim sisteminin faal biçimde çalışmasını sağlar bu yüzden de kahvaltı öğününü atlamamak gerekir.
Şayet sağlıklı bağırsaklar istiyorsanız yeme alışkanlığınızı bir tertibe oluşturup birinci etaba da kahvaltıyı eklemeniz gerekiyor.
Yüksek lifli besinler tercih etmelisiniz.
Tüm öğünlerinizde yüksek lifli besinler tercih ederek bağırsaklarınızı koruyabilirsiniz. Makarna, tahıllı ekmek, brokoli, mısır, kahvaltılık gevrekler ve bezelye, nohut üzere baklagiller yüksek liflidir.
Güçlü lif açısından en düzgünlerden biri olan yeşil mercimeği daha fazla tüketin.
Yeşil mercimek bağırsak hareketlerini artırır ve sindirim sisteminizin de daha düzgün çalışmasını sağlar.
Kafein alımını da minimumda tutmak gerekir, bu yüzden günlük kahve ölçünüzü azaltabilirsiniz.
Kafein idrar söktürücü misyonu gördüğü için bedenimizden fazla su atılmasına sebep olur bu da bağırsaklarımızı olumsuz tesirler.
Yeşil zerzevat tüketiminizi artırın.
Brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karnabahar üzere yeşil zerzevatları daha fazla tüketmeye çalışın zira yeşil sebzeler mineral ve lif açısından epey zengindir.
Çorbalarınıza ve birtakım yemeklerinize kemik suyu ekleyin.
Kemik suyunun içinde bulunan jelatin, hidrofil koloittir bu da mide özsuyumuzda bulunan sıvıların çekilmesine ve tutulmasını sağlar. Böylelikle sindirimimiz daha düzgün bir halde çalışır.
Çorbalarınıza ve yemeklerinize kemik suyu ekleyerek de sindirim sisteminizi sağlıklı tutabilirsiniz.
Tarçın ve tarçın çayı tüketin.
Kan şekeri düzeyini dengelerken sindirimi artırır. Tıpkı vakitte tarçın çayı da şişkinlik ve gaz sorunlarını önler. İçeceklerinize ve yiyeceklerinize tarçın eklemeyi unutmayın.
Kahvaltılarınıza ve öbür öğünlerinize nane ekleyin.
Zira nane midenizi yatıştırıp mide-bağırsak kanalını rahatlatarak sindirim sisteminizin daha etkin halde çalışmasını sağlar.
Kahvaltılarda naneyi direkt olarak tüketebilirsiniz.
Kahverengi deniz yosunu tüketerek ziyanlı bakterilerin büyümesini engelleyebilirsiniz.
Evet kahverengi deniz yosunu sıklıkla tükettiğimiz bir besin değildir lakin lif açısından hayli zengindir. Bedenimizdeki ziyanlı bakterilerin büyümesini engellerken dost bakterilerin de artmasını sağlar ve bağırsak sıhhatimizi korur.
Turşu, yoğurt, kefir üzere fermente besin tüketimini artırın.
Zira bu besinler bedenimizin muhtaçlık duyduğu yararlı bakterileri almamızı sağlar ve sindirim sistemimizi güçlendirerek daha iyi çalışmasını sağlar.
Ölçülü bir halde et tüketmeli ve yanında kesinlikle zerzevat yemelisiniz.
Aslında fazla ve ağır et tüketimi bağırsak sıhhatimiz için pek de düzgün değil, bu yüzden et tüketirken yanında bol bol yeşillik tüketmek sindirim sisteminizi istikrarda tutmanıza yardımcı olacaktır.
Şeker tüketimini azaltmalısınız.
Fazla şeker tüketimi ziyanlı bakterilerin artmasına sebep olmaktadır bu da direkt olarak bağırsaklarımızı olumsuz etkilemektedir. O yüzden çok daha az şeker tüketimi yapmanız daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Elma sirkesini unutmayın.
Elma sirkesinin içinde bulunan amino asitler bedenimizdeki toksinlerin daha süratli atılmasını sağlar. Bu da bağırsaklarımızdaki uygun bakterileri harekete geçirir.
Ve en kıymetlisi de bol bol su tüketin.
Günde en az 8 bardak/2 litre su için. Su bağırsaklarınızın çok daha güzel ve sağlıklı formda çalışmasını sağlayacaktır.