iltasyazilim
FD Üye
1) Aralıksız kahve molası gün boyu kahve, çay içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine niçin olur Nehir ve kahve tatsız tüketilmeli veya bu içeceklerin yerine süt ve süt ürünleri seçim edilmeli
2) Sigara kullanımı Sigara içmek ağız kuruluğundan ağız kokusuna, dişlerin sararmasına hatta ağız kanserine dek çoğu hastalığa sebep olabilir
3) Diş ipinin önemi Yalnızca diş fırçalamak ağız temizliğinde tek başına yeterli değildir Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebilir
4) Diş fırçalama Ağız sağlığının en manâlı bakımı dişleri fırçalamaktır Dişler her yaşta, günde minimum iki defa fırçalanmalıdır Diş fırçası üç aylık periyotlarla yenilenmeli, dişler fırçalanırken fırça kuru olmalıdır
5) Yemek dışarıya tüketilen tatlı tatlıların yemek yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemlidir
6) Su ihtiyacı Yemek yedikten daha sonra diş için yapılacak en iyi şey su veya süt içmektir Yemek Yemek sonrası içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırır ve ağızdaki asidik ortamı nötrler Hem süt içmek dişte kalsiyum oluşumunu artırır
7) Çiğnenemeyen tatlılar: Sakız, yapış yapış tatlılar ve kuruyemişten olası olduğunca uzak durulmalı Yenildiği takdirde ise dişlerden arınıdırma işlemi titizlikle yapılmalıdır
8) Meyve ve sebzeden kaçmayın Meyve ve sebzelerin içerdiği vitaminler dişetleri için fazla önemlidir Hem elma gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak tüketilmesi, ön dişlerde mekanik temizliği sağlar
9) Şekersiz sakızı tercih edin Sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları seçim edin Çünkü tükürük akışını hızlandırıp, ağzın temizlenmesine asistan olur
Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir Peynir, ayrıca tükrük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır
Süt, içeriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş çürüklerini engellemektedir Ancak, süte katılan şeker çürük riskini artırır
Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına tezgâhtar olur
Kepekli unun içinde bakterilerin asit oluşturmasını engelleyen maddeler vardır
Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına tezgâhtar olur
Tatsız ya da xylitol, karbamid, bicarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat içeren sakızlar da tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır ve diş çürümelerini engeller *
2) Sigara kullanımı Sigara içmek ağız kuruluğundan ağız kokusuna, dişlerin sararmasına hatta ağız kanserine dek çoğu hastalığa sebep olabilir
3) Diş ipinin önemi Yalnızca diş fırçalamak ağız temizliğinde tek başına yeterli değildir Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebilir
4) Diş fırçalama Ağız sağlığının en manâlı bakımı dişleri fırçalamaktır Dişler her yaşta, günde minimum iki defa fırçalanmalıdır Diş fırçası üç aylık periyotlarla yenilenmeli, dişler fırçalanırken fırça kuru olmalıdır
5) Yemek dışarıya tüketilen tatlı tatlıların yemek yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemlidir
6) Su ihtiyacı Yemek yedikten daha sonra diş için yapılacak en iyi şey su veya süt içmektir Yemek Yemek sonrası içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırır ve ağızdaki asidik ortamı nötrler Hem süt içmek dişte kalsiyum oluşumunu artırır
7) Çiğnenemeyen tatlılar: Sakız, yapış yapış tatlılar ve kuruyemişten olası olduğunca uzak durulmalı Yenildiği takdirde ise dişlerden arınıdırma işlemi titizlikle yapılmalıdır
8) Meyve ve sebzeden kaçmayın Meyve ve sebzelerin içerdiği vitaminler dişetleri için fazla önemlidir Hem elma gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak tüketilmesi, ön dişlerde mekanik temizliği sağlar
9) Şekersiz sakızı tercih edin Sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları seçim edin Çünkü tükürük akışını hızlandırıp, ağzın temizlenmesine asistan olur
Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir Peynir, ayrıca tükrük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır
Süt, içeriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş çürüklerini engellemektedir Ancak, süte katılan şeker çürük riskini artırır
Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına tezgâhtar olur
Kepekli unun içinde bakterilerin asit oluşturmasını engelleyen maddeler vardır
Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına tezgâhtar olur
Tatsız ya da xylitol, karbamid, bicarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat içeren sakızlar da tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır ve diş çürümelerini engeller *