iltasyazilim
FD Üye
Sahurda en önemlisi iyi bir kahvaltı yapınız
Sahurda yenilen yemeğin de fazla ağır olmaması gerekiyor Uzmanlar sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek gün her tarafında tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlanmanız tavsiyesinde bulunuyor Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, sahurun kahvaltı öğünü gibi düşünülüp kahvaltıda yenilen tarzda yiyeceklerin tercih edilmesini ve bolca sıvı tüketilmesini öneriyor
Sahur kahvaltıda neler yemeliyiz
Sahur önemlidir, çünkü tüm gün baştan başa sahurda yenen yemekler kullanılır Protein içeriği pozitif gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için seçim edilmelidir bununla birlikte tokluk hissi de sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır
Hakarayan, sahurda börek veya iftardan kalma yağlı yemekler tüketmenin, sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına niçin olduğunu söyledi Ramazan esnasında sahurda yenilen hamur işleri, kızartmalar vb yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatıldığı için sabahleyin kalkınca midede önem, ekşime, yanma hissedilmesine niçin olur
Metobolizmamız gece yavaşladığı için gece yenilen yemeklerin vücudun yağlanmasını artıracağı unutulmamalı Bu durumu alıkoymak için sahurda hiç yemek yememe yerine sütlü veya sulu çorbalar, kahvaltı türü yiyecekler seçim edilmelidir Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok süratli değiştirmeyecek besinler tercih edilmeli Zira protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir
Her sahurda en düşük 60 gr değin peynir tüketilmelidir Keza bol sebzeyi sahurda bulundurmak gerekir Çünkü bol sebze vitaminmineral ihtiyacını karşılaması bakımından tartı taşır Beyaz ekmekler yerine bütün buğday ekmekleri tercih edilmelidir Ayrıca daha tok tutarlar keza de B grubu vitaminlerce daha zengindirler Haşlanmış yumurta da haftada 23 kez tüketilebilir Yağlı yiyecekler bütün gün susuzluk ihtiyacını arttırır bu nedenle yağlı yiyeceklerden uzakta durulmalı ve bol su içilmelidir Sahurda minimum 600–700 ml su içilmelidir
Protein içerikli gıdaları tercih edin!
Sahur menüsünde peynir çeşitleri ve yumurta protein kaynağı olarak yer almalı Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri sahur için epeyce ağır ve yağlı besinlerdir, bu nedenle tüketmemek daha uygun olur Hem baharat içerikleri ile gün içerisinde daha fazla susamanıza neden olurlar 2–3 dilim bütün buğday ekmeği, söğüş sebzeler ve 1–2 porsiyon meyveyi de sahur sofrasına eklemeyi ihmal etmeyin Şekerli ürünler erken saatlerde acıkmanıza neden olacağından bu besinler için olan hakkınızı akşama bırakın Zeytin hususunda da dikkatli olun ve 56 ’dan aşırıya kaçmayın Çünkü zeytinlerin tuz içerikleri yüksektir ve susama hissinin erken uyanmasına yol açarlar Sahur sofrasının başlangıcını ve bitişini su ile yapın
1 bardak süt içmek 5 saat baştan başa tok tutuyor!
Süt hem protein içeriği yüksek olan bir gıda olması nedeniyle tokluk hissedilmesine muavin olur, ayrıca de değişken ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar ABD'li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında birincil sırada sütü gösteriyor
1 bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat her tarafında tok tuttuğu belirtiliyor Besin ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, bu durumu şu şekilde açıklıyor: “Sütte yer alan şeker laktozdur Laktoz açlıkta kullanılan glikojen depolarına takviye olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olur Sütün bileşimindeki yağ da mideden uzun sürede uzaklaşması sebebiyle tokluk duygusunun uzun sürmesinde etkin olur, kalsiyum ilk önce edinmek üzere Ramazanda da mineral ve vitamin gereksinimini karşılar
Et grubu, süt grubu, sebzemeyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerden minimum bir değişiklik sofranızda bulundurun
Gece yiyip yatmayın, imsak vaktine yakın saatlerde kalkıp sahurunuzu yapın
Sahura kalkmadan şüphesiz oruç tutmayın
Sahuru aburcuburlarla geçiştirmeyin
Yağlı yemekler, ağır tatlılar yerine kahvaltı türü yiyecekleri seçim edin
*
Sahurda yenilen yemeğin de fazla ağır olmaması gerekiyor Uzmanlar sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek gün her tarafında tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlanmanız tavsiyesinde bulunuyor Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, sahurun kahvaltı öğünü gibi düşünülüp kahvaltıda yenilen tarzda yiyeceklerin tercih edilmesini ve bolca sıvı tüketilmesini öneriyor
Sahur kahvaltıda neler yemeliyiz
Sahur önemlidir, çünkü tüm gün baştan başa sahurda yenen yemekler kullanılır Protein içeriği pozitif gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için seçim edilmelidir bununla birlikte tokluk hissi de sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır
Hakarayan, sahurda börek veya iftardan kalma yağlı yemekler tüketmenin, sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına niçin olduğunu söyledi Ramazan esnasında sahurda yenilen hamur işleri, kızartmalar vb yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatıldığı için sabahleyin kalkınca midede önem, ekşime, yanma hissedilmesine niçin olur
Metobolizmamız gece yavaşladığı için gece yenilen yemeklerin vücudun yağlanmasını artıracağı unutulmamalı Bu durumu alıkoymak için sahurda hiç yemek yememe yerine sütlü veya sulu çorbalar, kahvaltı türü yiyecekler seçim edilmelidir Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok süratli değiştirmeyecek besinler tercih edilmeli Zira protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir
Her sahurda en düşük 60 gr değin peynir tüketilmelidir Keza bol sebzeyi sahurda bulundurmak gerekir Çünkü bol sebze vitaminmineral ihtiyacını karşılaması bakımından tartı taşır Beyaz ekmekler yerine bütün buğday ekmekleri tercih edilmelidir Ayrıca daha tok tutarlar keza de B grubu vitaminlerce daha zengindirler Haşlanmış yumurta da haftada 23 kez tüketilebilir Yağlı yiyecekler bütün gün susuzluk ihtiyacını arttırır bu nedenle yağlı yiyeceklerden uzakta durulmalı ve bol su içilmelidir Sahurda minimum 600–700 ml su içilmelidir
Protein içerikli gıdaları tercih edin!
Sahur menüsünde peynir çeşitleri ve yumurta protein kaynağı olarak yer almalı Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri sahur için epeyce ağır ve yağlı besinlerdir, bu nedenle tüketmemek daha uygun olur Hem baharat içerikleri ile gün içerisinde daha fazla susamanıza neden olurlar 2–3 dilim bütün buğday ekmeği, söğüş sebzeler ve 1–2 porsiyon meyveyi de sahur sofrasına eklemeyi ihmal etmeyin Şekerli ürünler erken saatlerde acıkmanıza neden olacağından bu besinler için olan hakkınızı akşama bırakın Zeytin hususunda da dikkatli olun ve 56 ’dan aşırıya kaçmayın Çünkü zeytinlerin tuz içerikleri yüksektir ve susama hissinin erken uyanmasına yol açarlar Sahur sofrasının başlangıcını ve bitişini su ile yapın
1 bardak süt içmek 5 saat baştan başa tok tutuyor!
Süt hem protein içeriği yüksek olan bir gıda olması nedeniyle tokluk hissedilmesine muavin olur, ayrıca de değişken ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar ABD'li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında birincil sırada sütü gösteriyor
1 bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat her tarafında tok tuttuğu belirtiliyor Besin ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, bu durumu şu şekilde açıklıyor: “Sütte yer alan şeker laktozdur Laktoz açlıkta kullanılan glikojen depolarına takviye olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olur Sütün bileşimindeki yağ da mideden uzun sürede uzaklaşması sebebiyle tokluk duygusunun uzun sürmesinde etkin olur, kalsiyum ilk önce edinmek üzere Ramazanda da mineral ve vitamin gereksinimini karşılar
Et grubu, süt grubu, sebzemeyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerden minimum bir değişiklik sofranızda bulundurun
Gece yiyip yatmayın, imsak vaktine yakın saatlerde kalkıp sahurunuzu yapın
Sahura kalkmadan şüphesiz oruç tutmayın
Sahuru aburcuburlarla geçiştirmeyin
Yağlı yemekler, ağır tatlılar yerine kahvaltı türü yiyecekleri seçim edin
*