iltasyazilim
FD Üye
Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında daha az acıkarak oruç tutabilmek için beslenme önerileri verdi: Pirinç ve sıcak patates yemeği kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok miktar İftar yemeğinden iki saat daha sonra meyve yiyebilirsiniz Tembellik yapmayın, sahura kalkın Bu fazla manâlı
İftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması durumunda daha sağlıklı ve basit oruç tutulabileceğini gösteren Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında dinç beslenmenin ve tok tutan besinlerin formülünü anlattı
Oruç tutanların yaptıkları besin hataları nelerdir?
Ramazan ayında uzun süreli özlem, su tüketiminin gözden kaçması, yersiz besin kısıtlamaları veya bütün tersi pozitif beslenme maksimum yapılan yanlış arasındadır Gıda alımının azalması ile birlikte vücut daha yavaş çalışır ve bununla birlikte kilo artışı olur Eğer sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsanız, bir besin uzmanından destek almanız yardımcı olacaktır
MUTLAKA SAHURA KALKIN!
Ramazan ayında dinç beslenmenin püf noktaları nelerdir?
Öncelikle oruç tutan kişinin gereksinim duyduğu protein, vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri; iftar ve sahur arasındaki zamana dengelenmiş bir şekilde dağıtmalı, öğün sayısına uyarı etmelidir Ramazan'da sahura kalkmak dengeli besin açısından çok kayda değer böylece iftar ve sahur arasında bir ya da iki ara öğün yerine getirmek fazla daha yararlı olacaktır bu arada pirinç ve sıcak patates kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar
SAHURDA CEVİZFINDIK YİYİN
İftar sofrasında gıda sıralaması nasıl olmalı?
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile açmak, arada yalnızca salata tüketerek süre geçirmeye niyetlenmek yardımcı olacaktır Devamında ana yemeği harcamak ve karbonhidratlı gruptan seçim gerçekleştirmek ve iftar yemeğinden iki saat sonra meyve yemek yemek yardımcı olacaktır
Sahurda nasıl beslemek gerekir?
Sahur sofrası hafif bir kahvaltı gibi olmalı ama yine kişinin gereklilik duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içermelidir Yani hem birey için sindirimi basit keza de tok tutan özellikte olmalıdır böylece de glisemik indeksi düşük gıdalar seçim edilmelidir Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur böylece sahurda; ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz
Ramazan ayında istek hissine yenik düşmemek için tok tutacak besinler var mı?
Tokluğu uzun sürdürecek gıda grupları sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır Kan şekerinin seri düşüşünü engelleyecek gıdalar; yani glisemik indeks yükü düşük gıdaları tüketmeye itina gösterilmelidir Mesela; beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih edilmelidir
Acıkmadan oruç tutabilmek için:İftar
2 bardak su
2 kepçe çorba
Salata (Salata tüketerek zaman geçirin; hem sindirim sisteminiz aniden bitip tükenmez ayrıca de tokluk duygusal oluşur)
5 köfte değin et ya da tavuk veya etli ya da tavuklu sebze yemeği
6 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
1 kase light yoğurt
2 dilim tam buğday ekmeği
Ara
1 elma veya 1 şeftali (Glisemik indeksi düşük bir porsiyon meyve)
1 kutu probiyotik yoğurt ya da 1 kadeh kefir
Sahur
1 dilim peynir
1 yumurta
Bol domates, salatalık, maydanoz
6 adet tuzsuz zeytin
2 adet ceviz
3 dilim tam buğday ekmeği
Ara verdikten daha sonra
1 meyve, 1 kadeh light süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt
İftar ve sahur aralarında 3 litre su içmeniz gerekiyor
Dinç Ramazan için 4 manâlı öğüt!
1 Yemeklerinizi kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara yöntemleri ile pişirin
2 Yağ, yemeklere tadını verir; fakat miktarına uyarı etmeye çalışın Bilhassa etli yemeklerde yağ miktarını muhtemel olduğunca kısıtlayın
3 Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları, geleneksel güllacı tercih edin
4 Bütün beslenme gruplarını içeren, ancak porsiyon açısından bilinçli bir iftar yapmaya çalışın
İftarda meyveleri içmek yerine yiyin!
Glisemik indeksi düşük gıdalar kan şekerinin süratli yükselip düşmesini engelleyip, kişiye tokluk şehvetli verir Bu besinlerin içerisinde meyvenin fazla kayda değer bir yeri var
Zaten besinin glisemik indeksini düşüren de yine posası Buna en güzel misal meyveler; eğer meyveleri zorlamak yerine posası ile birlikte tüketirseniz daha uzun vakit tokluk sağlar ve kan şekerinizi daha yavaş yükseltir
Ramazan boyunca gerek pişmiş, gerek çiğ sebzeleri sofranızdan yetkisiz etmemelisiniz Özellikle ham sebzelerin cisim için fazla yardımsever olduğunu unutmayın!
Karbonhidrat oranı daha yüksek olan sebzeler; havuç, şalgam, bezelye, pırasa, bakla ve enginar Bunların karbonhidrat oranlarının artı olması, tüketilmemesi gerektiği anlamına gelmez Yalnızca yenilirken miktarına dikkat etmekte menfaat var; ortalama dört yemek yemek kaşığı değin tüketmeniz tatmin edici olur
Posanın öteki kaynaklarından biri de yulaftır; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki etkisini nedeniyle tüketilebilecek bir besindir Yulafı, bir dilim ekmek hakkınızın yerine, iki veya üç yemek kaşığı değin süt ya da yoğurdun içine karıştırarak tüketebilirsiniz
Markete bu listeyle gidin!
Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurun
Kepekli Un
Kepekli pirinç (esmer)
Meyve (üzüm, muz, incir, kavun, hurma dışındakiler)
Tüm halinde patates (fakat soğuk)
Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek)
Kepekli makarna
Bulgur
Oruç tutarken sofranıza koymayın
Beyaz un ve yoğun un içeren besinler kek, ekmek
Şeker ve şekerli gıdalar
Beyaz pirinç
Reçel gibi şeker ile yapılan besinler, şuruplar
Makarna
Patates (sıcak)
netten alıntı *
İftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması durumunda daha sağlıklı ve basit oruç tutulabileceğini gösteren Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında dinç beslenmenin ve tok tutan besinlerin formülünü anlattı
Oruç tutanların yaptıkları besin hataları nelerdir?
Ramazan ayında uzun süreli özlem, su tüketiminin gözden kaçması, yersiz besin kısıtlamaları veya bütün tersi pozitif beslenme maksimum yapılan yanlış arasındadır Gıda alımının azalması ile birlikte vücut daha yavaş çalışır ve bununla birlikte kilo artışı olur Eğer sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsanız, bir besin uzmanından destek almanız yardımcı olacaktır
MUTLAKA SAHURA KALKIN!
Ramazan ayında dinç beslenmenin püf noktaları nelerdir?
Öncelikle oruç tutan kişinin gereksinim duyduğu protein, vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri; iftar ve sahur arasındaki zamana dengelenmiş bir şekilde dağıtmalı, öğün sayısına uyarı etmelidir Ramazan'da sahura kalkmak dengeli besin açısından çok kayda değer böylece iftar ve sahur arasında bir ya da iki ara öğün yerine getirmek fazla daha yararlı olacaktır bu arada pirinç ve sıcak patates kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar
SAHURDA CEVİZFINDIK YİYİN
İftar sofrasında gıda sıralaması nasıl olmalı?
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile açmak, arada yalnızca salata tüketerek süre geçirmeye niyetlenmek yardımcı olacaktır Devamında ana yemeği harcamak ve karbonhidratlı gruptan seçim gerçekleştirmek ve iftar yemeğinden iki saat sonra meyve yemek yemek yardımcı olacaktır
Sahurda nasıl beslemek gerekir?
Sahur sofrası hafif bir kahvaltı gibi olmalı ama yine kişinin gereklilik duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içermelidir Yani hem birey için sindirimi basit keza de tok tutan özellikte olmalıdır böylece de glisemik indeksi düşük gıdalar seçim edilmelidir Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur böylece sahurda; ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz
Ramazan ayında istek hissine yenik düşmemek için tok tutacak besinler var mı?
Tokluğu uzun sürdürecek gıda grupları sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır Kan şekerinin seri düşüşünü engelleyecek gıdalar; yani glisemik indeks yükü düşük gıdaları tüketmeye itina gösterilmelidir Mesela; beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih edilmelidir
Acıkmadan oruç tutabilmek için:İftar
2 bardak su
2 kepçe çorba
Salata (Salata tüketerek zaman geçirin; hem sindirim sisteminiz aniden bitip tükenmez ayrıca de tokluk duygusal oluşur)
5 köfte değin et ya da tavuk veya etli ya da tavuklu sebze yemeği
6 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
1 kase light yoğurt
2 dilim tam buğday ekmeği
Ara
1 elma veya 1 şeftali (Glisemik indeksi düşük bir porsiyon meyve)
1 kutu probiyotik yoğurt ya da 1 kadeh kefir
Sahur
1 dilim peynir
1 yumurta
Bol domates, salatalık, maydanoz
6 adet tuzsuz zeytin
2 adet ceviz
3 dilim tam buğday ekmeği
Ara verdikten daha sonra
1 meyve, 1 kadeh light süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt
İftar ve sahur aralarında 3 litre su içmeniz gerekiyor
Dinç Ramazan için 4 manâlı öğüt!
1 Yemeklerinizi kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara yöntemleri ile pişirin
2 Yağ, yemeklere tadını verir; fakat miktarına uyarı etmeye çalışın Bilhassa etli yemeklerde yağ miktarını muhtemel olduğunca kısıtlayın
3 Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları, geleneksel güllacı tercih edin
4 Bütün beslenme gruplarını içeren, ancak porsiyon açısından bilinçli bir iftar yapmaya çalışın
İftarda meyveleri içmek yerine yiyin!
Glisemik indeksi düşük gıdalar kan şekerinin süratli yükselip düşmesini engelleyip, kişiye tokluk şehvetli verir Bu besinlerin içerisinde meyvenin fazla kayda değer bir yeri var
Zaten besinin glisemik indeksini düşüren de yine posası Buna en güzel misal meyveler; eğer meyveleri zorlamak yerine posası ile birlikte tüketirseniz daha uzun vakit tokluk sağlar ve kan şekerinizi daha yavaş yükseltir
Ramazan boyunca gerek pişmiş, gerek çiğ sebzeleri sofranızdan yetkisiz etmemelisiniz Özellikle ham sebzelerin cisim için fazla yardımsever olduğunu unutmayın!
Karbonhidrat oranı daha yüksek olan sebzeler; havuç, şalgam, bezelye, pırasa, bakla ve enginar Bunların karbonhidrat oranlarının artı olması, tüketilmemesi gerektiği anlamına gelmez Yalnızca yenilirken miktarına dikkat etmekte menfaat var; ortalama dört yemek yemek kaşığı değin tüketmeniz tatmin edici olur
Posanın öteki kaynaklarından biri de yulaftır; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki etkisini nedeniyle tüketilebilecek bir besindir Yulafı, bir dilim ekmek hakkınızın yerine, iki veya üç yemek kaşığı değin süt ya da yoğurdun içine karıştırarak tüketebilirsiniz
Markete bu listeyle gidin!
Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurun
Kepekli Un
Kepekli pirinç (esmer)
Meyve (üzüm, muz, incir, kavun, hurma dışındakiler)
Tüm halinde patates (fakat soğuk)
Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek)
Kepekli makarna
Bulgur
Oruç tutarken sofranıza koymayın
Beyaz un ve yoğun un içeren besinler kek, ekmek
Şeker ve şekerli gıdalar
Beyaz pirinç
Reçel gibi şeker ile yapılan besinler, şuruplar
Makarna
Patates (sıcak)
netten alıntı *