Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sıcak havalarda tüketilmesi gereken besinler

Sıcak havalarda tüketilmesi gereken besinler
0
146

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
105428.jpg
105428.jpg
Yaz sıcaklarının çok çokça hissedildiği şu son günlerde en ziyade dikkat etmemiz gereken şey beslenme nizamımız ve tükettiğimiz besinler.Sıcak havalar yüzünden iş konsantrasyonunuz azaldıysa, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık üzere şikayetleriniz varsa beslenme tertibinizi ve tükettiğiniz yiyecekleri gözden geçirmekte yarar var. Çok yağlı ,ağır ve baharatlı yemekler mekanına daha hafif beslenmek istiyor lakin kuvvetiniz düşmesin istiyorsanız aşağıdaki besinleri bu havalarda öncelikli olarak tercih etmelisiniz.

Yoğurt ,cacık, ayran ve kefir: Yaz sıcaklarında en çokça önümüze çıkan tablo ishaldir. İshalle birlikte sindirim sisteminin nizamı bozulur ve likit kayıpları yaşanır. Yoğurtta bulunan probiyotik bakteriler sindirim sisteminin sağlıklı bir halde çalışmasını sağlarkenishalin kesilmesine de yardımcı olur. Yemeklerinizin yanında tüketeceğiniz bir kase yoğurt birebir hengamda bağışıklısisteminizide kuvvetlendirecektir. Yaz aylarında bol sebzeli cacık ve ayranda da serinletici seçenekler olarak tüketilebilir ve likit gereksiniminin karşılanmasına destek olur. Kefir ise bir çeşit bakterinin süte karıştırılmasıyla hazırlanır ve yüksek ölçüde kalsiyum içerir. Araştırmalarda kefirin yiyecek alerjilerine karşı bağışıklığı güçlendirdiği, 50 yaş üzeri bayanları akciğer kanseri riskinden koruduğu, metabolizmayı hızlandırdığı ve bağırsak rahatsızlıklarına âlâ geldiği saptanmıştır.

Balık ( Münhasıran Somon ):Yazın hafif beslenmek ismine al et tüketimi hayli azalır. Bunun tarafını protein açığı olmaması için balık alır. Omega-3 yağ asidi kaynağı olması nedeniyle somon, münhasıran düz bir karın için büyük değer taşır. Yaz aylarında öğün planların da haftada en az 2-3 defa somona konum verilmelidir.

Fındık Ve Ceviz: E vitamininden güçlü, güçlü bir antioksidandır. Kas yoğunluğunu ve kas zayıflamasını önler. Ceviz, fındık üzere E vitamininden güçlü bir yiyecek olduğundan antioksidandır. Ayrıyeten kolesterolü düşürme özelliğine sahiptir. Yaz aylarında fındık ve ceviz dışarıda da basitçe yiyebileceğiniz atıştırmalıklardan olacaktır. Tabi ki ölçüsüne dikkat edilmelidir.

Soğan, Sarımsak: Yazın bağışıklık sistemini kışa hazırlamak için sofralarda soğan ve sarımsağa konum açmakta yarar vardır. Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için soğanın içinde bulunan cystein unsurunun soğan yahut sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Çok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, birçok illetin sebebi sayılan hür radikalleri hücre içinde yok ediyor. Tekrar sarımsak antimikrobiyel özelliğinden ötürü bağışıklık sistemini güçlendirdiriyor. Ayrıyeten kanın akışkanlığını sağlayarak kolestrolün düşmesini sağlıyor. Yemeklere eklenen sarımsak ölçüsünün arttırılması bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Buğday, Yulaf Ve kara bulgur: Yaz aylarında karbonhidrat kaynağı olarak besin kalitesi açısından güçlü, doygunluk veren, vücutta mineral emilimini engellemeyen, B vitamininden varlıklı bulgur tercih edilmelidir. Buğday ve arpa üzere yulaf da yüksek lif içermektedir. Bu tıp besinler berbat kolesterolü % 18 nispetinde düşürür. Beslenme listelerine yulaf ve buğday eklenen şahıslarda kandaki yağ nispetinin da azaldığı biliniyor. Bunu yanı sıra kanda ki şeker ve insülin nispetini da düşmektedir. Bu nedenle yulafı, buğdayı ve kara bulguru sofralarınızda mekan vermekte yarar var.

Salata, Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler düşük kalorili olmaları nedeniyle, mide ve karın ortamınızda yağlanmayı engelliyor. Vitamin ve mineral içerikleriyle yazın olmazsa olmazlarıdır. Günde 3 öğün yemeklerinizle ya da tek başına yeşil yapraklı zerzevat tüketebilirsiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzeler vücutta bulunan kanser hücrelerinin büyümesini ketler ve ya onları yok eder. Yüksek kolesterolü düşürür ve bu sayede kalp dostudur. Gözün retina hücrelerinin, güneşin UV ışınlarından zarar görmesini handikaplar.

Kızılcık: Kızılcık hayli yüksek antioksidan içerir. Kanser çeşitlerinden, idrar yolu enfeksiyonundan korur velev dişetini güçlendirir. Kızılcık suyu enfeksiyona neden olan bakterileri, E.coliyi yok eder. Her gün kızılcık suyu içmekte de, çarpıntıyı önleyerek damarların daha esnek ve güçlü hale gelmesini sağlıyor.

Üzüm: Potasyum ve C vitamini deposudur. Sindirim sistemi üzerinde yararlıdır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. Sindirimi kolaylaştırır. Kansızlığı giderir. Evlatların bağışıklık sisteminin gelişmesi için de çok yararlıdır.

Kiraz: Kalsiyum, fosfor ve C vitamini içerir. Diş çürümesini önlemede yararlıdır. İdrar söktürücüdür. Vücudun su istikrarını sağlar. Kiraz birebir devirde güçlü bir ağrı kesicidir. 20 tane kirazda 12-25 miligram arası antosiyanin hususu vardır ve bu kıymet ağrı kesici olan aspirinden on kat daha ziyadedir. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Kirazda bulunan flavanoidler vücuttaki zehri temizler, antioksidan tesiri yapar. Kabızlık gidericidir. Nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin taş ve kum yapmasını köstekler, varsa döker. Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur. Yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlar.

Karpuz: C vitamini ve beta karoten içerir. Antioksidan özelliği ile çeşitli kanser cinslerine karşı tesirlidir. İçerdiği yüksek potasyum, kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzelmesine yardımcı olur. Su içeriği yüksek olan bu meyve birebir vakitte âlâ bir lif kaynağı olduğundan, bağırsak hareketlerinide düzenlemektedir. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan cucurbocitrin isimli unsur ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Yağ ve kolesterol içermez. Yalnız Glisemik indeksi yüksek olan bir meyve olduğundan porsiyon ölçüsüne dikkat edilerek tüketilmelidir.

 

Similar threads

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeyi umumiyetle kış aylarında daha ziyade aklımızdan geçiririz. Soğuk havaların tesiri ile mikroplardan korunmak, grip olmak üzere kaygılarımız olur. Aslında bütün bir yıl boyunca sağlıklı bir bağışıklık sistemine gereksinimimiz vardır. Enfeksiyonlara yakalanmamak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Çağla Kayısı, badem, erik üzere meyvelerin olgunlaşmamış haline çağla denir. Bahar birinci günlerinde kısa bir müddet tüketilebilmektedir. Ekşi bir tadı vardır. Yüksek lifli oluşlu ile glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) düşüktür. Bağırsakları çalıştırır. Kalorisi düşüktür. Kilo...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
KIŞ MEYVELERİ VE VİTAMİNLER Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip üzere hastalıklarda artış olur. Tabiatın bize sunduğu kış meyveleri, bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve bizi marazlardan koruyan antioksidan vitaminler istikametinden epey zengindir. Bu nedenle günde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
127
Kış meyveleri pazarlardaki bölgesini çoktan aldı. Umut ediyorum ki evlerinizde de konum almaya başlamıştır. Kışın kapımıza dayanmasıyla birlikte hastalıklarda baş göstermeye başladı. Bizim yapmamız gereken savaş boyalarımızı sürüp beklemek. Tabi ki bunu en organik yoldan kış meyvelerini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Son yıllarda sayısı her geçen gün artan ve küçük yaşlarda bile gözlenebilen kalp-damar hastalıklarının sebebi bilinen ölümler arasında ilk sırada yer almasının en önemli nedenleri yanlış beslenme ve hareketsizlik... Özellikle günümüzde değişen yaşam koşulları ile birlikte artan doymuş yağ ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
858,497Konular
982,556Mesajlar
30,296Kullanıcılar
fortinaytibSon üye
Üst Alt