Şifa Deposu Probiyotik Saurkant (Ekşi Lahana) Turşusu Tanımı İçin Materyaller
- 1 büyük uzunluk (1 kg kadar ) kırmızı lahana
- Beyaz lahanada olur
- 4-5 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1-2 defne yaprağı
- Yarım çay kaşığı tohum kimyon
- Yarım çay kaşığı kişniş
- 5-6 adet tohum karabiber
- 1 adet havuç (kavanoz ağzına)
- İçme suyu
Şifa Deposu Probiyotik Saurkant (Ekşi Lahana) Turşusu Tanımı Yapılışı
- Lahananın dış kabuklarını soyup atalım.
- Suya tutup yıkayalım.
- Süzüldükten sonra orta irilikte doğrayalım.
- Üzerine kaya tuzunu serpelim.
- Elimizle alt üst karıştıralım.
- Ağzını kapatıp 5-6 saat yada bir gece bekletelim.Kendi suyunu bırakıp yumuşasın.
- Lahanayı dezenfekte ettiğimiz kavanoza dolduralım.
- Ortalarına tohum baharatları serpelim.
- Elimizle bastıralım içme suyunu üzerini geçecek kadar dolduralım.
- Taşmayı önlemek için ağız kısmına havuçlardan uzun çubuklar yapıp çapraz kapatalım yada kavanoza sığacak büyüklükte kavanoz yada kase koyalım.
- Ortada gazını açıp kaseye yada şişeye bastırarak lahanaların altta kalmasını sağlayalım.
- Evvelce çok köpürecek sonra sakinleşecek.
- Yaklaşık ortam ısısına nazaran 1 haftada turşumuz hazır.
Turşu olduktan sonra buzdolabında koruma edelim.
Bu turşu tam bir şifa salgın devrinde katiyetle evinizden eksik etmemeniz gereken bir besin.