SİGARA KULLANANLARDA BESLENME
Sigara tasarrufu sonucu vücuda birçok zararlı husus alınır böylelikle vücutta hücrelerin zarar görmesine ve hücre vefatlarına neden olan özgür radikallerin oluşmasına sebep olur. Bu hür radikaller; vücutta doku hasarına hücre yaşlanmasına ve hücre vefatına kadar giden süreci başlatırlar ve ilerletirler. Oluşan bu bağımsız radikalleri durdurmanın yolu besinlerle alınan antioksidanlardan makbul. Antioksidanlar oksijen moleküllerini de harekete geçirirler. Vücuda daha çokça antioksidan alan kişilerin; kalp hastalıklarına, kansere yakalanma riskleri daha azdır.
Sigaranın Vücuda Zararlı Tesirleri:
[*] Her sekiz saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor.[*] Zihinsel-bedensel yorgunluk hissi[*] Cilt bozukluğu[*] Koku alma duyusunda azalma[*] Kalp buhranı ve kalp-damar marazları riski[*] Mide-barsak ülseri[*] Çeşitli kanser cinsleri[*] Parmaklarda sararma[*] Nefes darlığı[*] Akciğer illetleri[*] Fizikî performans zayıflığı Sigara kullanırken yahut sigarayı bıraktıktan sonra beslenme alışkanlığımızı düzenleyerek yukarıda saydığımız zararları en aza indirebiliriz. Sigarayı bırakmaya karar veren kişi daha sigarayı bırakmadan beslenme alışkanlığını değiştirmeli ve egzersiz programına dahil olmalıdır.Unutulmamalıdır ki; spor yapan bayanların sigarayı bırakma başarısı iki kat daha ziyadedir. Ayrıyeten sigarayı tatil devrinde bırakmak da kilo artışı bakımından sakıncalı olabilir. Tatil devri kişinin daha ziyade besin tükettiği devirdir. Kişinin gerilimli bir devrinde sigarayı bırakması çetin olacaktır. Gerilimli periyotlar sigarayı bırakmak için yanlışsız devirler değildir.
Evet sigarayı bırakınca neden kilo alırız?
Sigarayı bırakınca kilo almanın tek nedeni metabolizmanın yavaşlaması değildir. Sigara birçok kullanıcı için yemeği bitirmek demektir. Kişi karnı doyunca bir sigara içer ve yemekten uzaklaşır. Sigara bırakılınca nikotinin vücuttan atılma vadesince kimi kan şekeri düzensizlikleri oluşabilir. Bu da mütemadi yeme gereksinimi doğurur. Sigarayı bırakmakla oluşan boşluk hissş umumiyetle yemekle doldurulmaya çalışılır.
Sigara Kullananlar İçin Beslenme Teklifleri
[*] Ehil ölçüde vitamin ve mineral içeren zerzevat ve meyve tüketimine tartı vermelisiniz.[*] Sigara içen kimselerin C vitamini gereksinimi sıradanın iki katıdır. Bu nedenle C vitamini bakımından varlıklı besinleri tüketebilirsiniz. Bu besinler; kivi, al biber, kuşburnu, portakal, limon, maydanoz, salatalık ve vesair yeşil yapraklı sebzelerdir.[*] Karoten unsuru cildi korur. Havuç, kayısı, ıspanak, lahana, marul üzere besinler karoten bakımından zengindirler.[*] E vitamininden güçlü beslenin. Soya eserleri, zeytinyağı, ceviz ve fındık E vitamini bakımından varlıklı besinlerdir.[*] Antioksidan içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak tüketimine ihtimam şovunuz.[*] Günde 1-2 bardak süt yahut yoğurt yahut kefir tüketiniz.[*] Omega 3 ve omega 6 dan güçlü olan besinleri tüketiniz. Balık, semizotu, ısırgan, keten tohumu üzere besinleri tüketmeye itina şovunuz.[*] Bol yeşil salata tüketin. Al lahana, havuç, brokoli, tere, ıspanak, semizotu, marul, nane üzere zerzevatları sofranızdan eksik etmeyin.[*] Her gün 1 bardak ananas suyu içiniz yahut birkaç dilim ananas tüketebilirsiniz. Ananasta protein sindirimine yardımcı olan bromelain enzimi bulunur. Toksinlerin daha kolay atılmasına yardımcı olur.[*] 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketiniz.[*] Her gün tarçın çubuklu yeşil çay tüketiniz.[*] Günde 2 ceviz yahut 5 fındık tüketebilirsiniz.[*] Kızarmış, yağlı, ağır soslu besinlerden uzak durunuz.
Sigarayı Bırakanlara Beslenme Teklifleri
Sigara tasarrufu sonucu vücuda birçok zararlı husus alınır böylelikle vücutta hücrelerin zarar görmesine ve hücre vefatlarına neden olan özgür radikallerin oluşmasına sebep olur. Bu hür radikaller; vücutta doku hasarına hücre yaşlanmasına ve hücre vefatına kadar giden süreci başlatırlar ve ilerletirler. Oluşan bu bağımsız radikalleri durdurmanın yolu besinlerle alınan antioksidanlardan makbul. Antioksidanlar oksijen moleküllerini de harekete geçirirler. Vücuda daha çokça antioksidan alan kişilerin; kalp hastalıklarına, kansere yakalanma riskleri daha azdır.
Sigaranın Vücuda Zararlı Tesirleri:
[*] Her sekiz saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor.[*] Zihinsel-bedensel yorgunluk hissi[*] Cilt bozukluğu[*] Koku alma duyusunda azalma[*] Kalp buhranı ve kalp-damar marazları riski[*] Mide-barsak ülseri[*] Çeşitli kanser cinsleri[*] Parmaklarda sararma[*] Nefes darlığı[*] Akciğer illetleri[*] Fizikî performans zayıflığı Sigara kullanırken yahut sigarayı bıraktıktan sonra beslenme alışkanlığımızı düzenleyerek yukarıda saydığımız zararları en aza indirebiliriz. Sigarayı bırakmaya karar veren kişi daha sigarayı bırakmadan beslenme alışkanlığını değiştirmeli ve egzersiz programına dahil olmalıdır.Unutulmamalıdır ki; spor yapan bayanların sigarayı bırakma başarısı iki kat daha ziyadedir. Ayrıyeten sigarayı tatil devrinde bırakmak da kilo artışı bakımından sakıncalı olabilir. Tatil devri kişinin daha ziyade besin tükettiği devirdir. Kişinin gerilimli bir devrinde sigarayı bırakması çetin olacaktır. Gerilimli periyotlar sigarayı bırakmak için yanlışsız devirler değildir.
Evet sigarayı bırakınca neden kilo alırız?
Sigarayı bırakınca kilo almanın tek nedeni metabolizmanın yavaşlaması değildir. Sigara birçok kullanıcı için yemeği bitirmek demektir. Kişi karnı doyunca bir sigara içer ve yemekten uzaklaşır. Sigara bırakılınca nikotinin vücuttan atılma vadesince kimi kan şekeri düzensizlikleri oluşabilir. Bu da mütemadi yeme gereksinimi doğurur. Sigarayı bırakmakla oluşan boşluk hissş umumiyetle yemekle doldurulmaya çalışılır.
Sigara Kullananlar İçin Beslenme Teklifleri
[*] Ehil ölçüde vitamin ve mineral içeren zerzevat ve meyve tüketimine tartı vermelisiniz.[*] Sigara içen kimselerin C vitamini gereksinimi sıradanın iki katıdır. Bu nedenle C vitamini bakımından varlıklı besinleri tüketebilirsiniz. Bu besinler; kivi, al biber, kuşburnu, portakal, limon, maydanoz, salatalık ve vesair yeşil yapraklı sebzelerdir.[*] Karoten unsuru cildi korur. Havuç, kayısı, ıspanak, lahana, marul üzere besinler karoten bakımından zengindirler.[*] E vitamininden güçlü beslenin. Soya eserleri, zeytinyağı, ceviz ve fındık E vitamini bakımından varlıklı besinlerdir.[*] Antioksidan içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak tüketimine ihtimam şovunuz.[*] Günde 1-2 bardak süt yahut yoğurt yahut kefir tüketiniz.[*] Omega 3 ve omega 6 dan güçlü olan besinleri tüketiniz. Balık, semizotu, ısırgan, keten tohumu üzere besinleri tüketmeye itina şovunuz.[*] Bol yeşil salata tüketin. Al lahana, havuç, brokoli, tere, ıspanak, semizotu, marul, nane üzere zerzevatları sofranızdan eksik etmeyin.[*] Her gün 1 bardak ananas suyu içiniz yahut birkaç dilim ananas tüketebilirsiniz. Ananasta protein sindirimine yardımcı olan bromelain enzimi bulunur. Toksinlerin daha kolay atılmasına yardımcı olur.[*] 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketiniz.[*] Her gün tarçın çubuklu yeşil çay tüketiniz.[*] Günde 2 ceviz yahut 5 fındık tüketebilirsiniz.[*] Kızarmış, yağlı, ağır soslu besinlerden uzak durunuz.
Sigarayı Bırakanlara Beslenme Teklifleri
- Günde 2.5-3 litre su tüketiniz. Sigaranın vücutta oluşturduğu toksik unsurlardan kurtulmanın en yeterli yolu su içmektir.
- Sigarayı bırakmakla tat ve koku alma duyunuz güzelleşeceği için yemeye daha düşkün olacaksınız. Bu nedenle lokmaları küçük küçük modüllere bölerek daha çok çiğneyebilirsiniz.
- Dört besin öbeğinin bir arada bulunduğu menüleri tüketiniz. 3 ana öğün, 3 ara öğün tüketmeye ihtimam şovunuz.
- Porsiyon büyüklüklerini azaltınız.
- Taze zerzevat ve meyve tüketiminizi arttırın. Zerzevat ve meyvelerde bulunan vitaminler ve mineraller hür radikallerin vücuda verdiği hasarın onarılmasına yardımcı olur.
- Haftada 3 gün 30 dk yürüyüş yapınız.
- Kabızlık şikayetlerinin azalması için tam tahıl eserleri, kepekli eserler, kuru meyvelerden erik, incir ve kayısı tüketiminizi arttırınız.