Soğuk Havalarda Beslenmemize Dikkat
Kış aylarında, mevsim değişikliğinde bağışıklık sistemimiz zayıf duşebilir Bunun icin bağışıklığımızı guclendirecek besinler tuketmekte fayda var Bağışıklık sistemimizi guclendirmek icin C, E, A, B6, D vitaminleri, folik asit ve bazı mineralleri yeterince almamız gerekmektedir
Kış aylarını yaşadığımız şu gunlerde soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında onemli derecede bir artış oldu Bu soğuk gunlerde, hastalıklardan korunmak icin kalın giyinmeye olduğu kadar beslenmemize de ozen gostermemiz gerekiyor
Kış aylarında beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Vitamin kaynakları
C: kuşburnu, maydanoz, şalgam, asma yaprağı, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, lahana, turuncgiller, domates, kivi
E: buğday ozu, soya yağı, bitkisel sıvı yağlar
A: yeşil yapraklı sebzeler, turuncu sebzeler, havuc, yumurta, kayısı
B6: et, balık, tavuk, kuru baklagil, badem, ceviz, fındık, fıstık, patates, muz, ceviz, yeşil turp, ıspanak kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turuncgiller, saflaştırılmamış tahıl urunleri, tam buğday unundan yapılmış ekmekler
D: yağlı balık turleri, sut ve peynir
Mineral kaynakları
cinko et, tavuk, balık, sut ve sut urunleri
bakır fındık, fıstık, pekmez, tavuk, balık, kuru meyveler, kuru baklagiller, pekmez, kakao ve yeşil sebzeler
demir et, yumurta, saflaştırılmamış tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler
krom etler, tam tahıllar, kuru baklagiller, su
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve soğuk havalardan fazla etkilenmemek icin dikkat edilmesi gerekenler:
* Yeterli ve dengeli beslenilmelidir
* Fazla şeker ve şekerli sıvıların tuketiminden (bağışıklık sistemimizi baskıladığı icin) kacınılmalıdır
* Cipsler, sakatatlar, salam, sucuk gibi yağlı etler, mayonez, krema gibi aşırı yağlı besinler fazla tercih edilmemelidir
* Kızartılmış, kavrulmuş besinler tuketmek yerine, ızgara yapılmış ve haşlanmış besinler tercih edilmelidir
* Kahve ve demli cay tuketiminden kacınılmalıdır
* Yeşil cay, kuşburnu cayı, adacayı, ıhlamur gibi bitki cayları tercih edilmelidir
* Besin değeri daha yuksek olduğu icin, mevsiminde yetişen taze meyveler ve sebzeler tercih edilmeli, her oğunde sebze ve salata tuketmeye ozen gosterilmelidir
* Ara oğunlerde taze meyve tuketmeye calışılmalıdır
* Gunde en az iki oğun yumurta, sut, et, peynir, yoğurt gibi zengin protein iceren besinler tuketilmelidir
* Her hafta muhakkak 12 kez kuru baklagil tuketilmelidir
* Haftada 23 kez balık tuketmeli, ancak balık kızartma değil ızgara, haşlama veya buğulama yontemiyle pişirilmelidir
* Vucudumuzun sağlığı icin her gun 810 bardak su icilmelidir
* Havalar soğuyor diye egzersizden vazgecmemeli, haftada en az 3 gun duzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır
Kaynak: Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanları
Kış aylarında, mevsim değişikliğinde bağışıklık sistemimiz zayıf duşebilir Bunun icin bağışıklığımızı guclendirecek besinler tuketmekte fayda var Bağışıklık sistemimizi guclendirmek icin C, E, A, B6, D vitaminleri, folik asit ve bazı mineralleri yeterince almamız gerekmektedir
Kış aylarını yaşadığımız şu gunlerde soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında onemli derecede bir artış oldu Bu soğuk gunlerde, hastalıklardan korunmak icin kalın giyinmeye olduğu kadar beslenmemize de ozen gostermemiz gerekiyor
Kış aylarında beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Vitamin kaynakları
C: kuşburnu, maydanoz, şalgam, asma yaprağı, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, lahana, turuncgiller, domates, kivi
E: buğday ozu, soya yağı, bitkisel sıvı yağlar
A: yeşil yapraklı sebzeler, turuncu sebzeler, havuc, yumurta, kayısı
B6: et, balık, tavuk, kuru baklagil, badem, ceviz, fındık, fıstık, patates, muz, ceviz, yeşil turp, ıspanak kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turuncgiller, saflaştırılmamış tahıl urunleri, tam buğday unundan yapılmış ekmekler
D: yağlı balık turleri, sut ve peynir
Mineral kaynakları
cinko et, tavuk, balık, sut ve sut urunleri
bakır fındık, fıstık, pekmez, tavuk, balık, kuru meyveler, kuru baklagiller, pekmez, kakao ve yeşil sebzeler
demir et, yumurta, saflaştırılmamış tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler
krom etler, tam tahıllar, kuru baklagiller, su
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve soğuk havalardan fazla etkilenmemek icin dikkat edilmesi gerekenler:
* Yeterli ve dengeli beslenilmelidir
* Fazla şeker ve şekerli sıvıların tuketiminden (bağışıklık sistemimizi baskıladığı icin) kacınılmalıdır
* Cipsler, sakatatlar, salam, sucuk gibi yağlı etler, mayonez, krema gibi aşırı yağlı besinler fazla tercih edilmemelidir
* Kızartılmış, kavrulmuş besinler tuketmek yerine, ızgara yapılmış ve haşlanmış besinler tercih edilmelidir
* Kahve ve demli cay tuketiminden kacınılmalıdır
* Yeşil cay, kuşburnu cayı, adacayı, ıhlamur gibi bitki cayları tercih edilmelidir
* Besin değeri daha yuksek olduğu icin, mevsiminde yetişen taze meyveler ve sebzeler tercih edilmeli, her oğunde sebze ve salata tuketmeye ozen gosterilmelidir
* Ara oğunlerde taze meyve tuketmeye calışılmalıdır
* Gunde en az iki oğun yumurta, sut, et, peynir, yoğurt gibi zengin protein iceren besinler tuketilmelidir
* Her hafta muhakkak 12 kez kuru baklagil tuketilmelidir
* Haftada 23 kez balık tuketmeli, ancak balık kızartma değil ızgara, haşlama veya buğulama yontemiyle pişirilmelidir
* Vucudumuzun sağlığı icin her gun 810 bardak su icilmelidir
* Havalar soğuyor diye egzersizden vazgecmemeli, haftada en az 3 gun duzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır
Kaynak: Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanları