Bakliyatlar içinde bulunan soya fasulyesinin zengin içeriğinden faydalanmış olan soya sütü; fasulyenin ıslatılıp öğütülmesi ve süzülmesi ardından oluştuğunu anlatan Beslenme Uzmanı Şefika Açık Fikirli Selçuk, “Besin öğeleri içeriği bakımından A, D ,E vitaminleri ve riboflavinden varlıklı bir gıda kaynağıdır 1 kadeh soya sütü takriben 810g protein içermektedir Soyada genistein ve daidzein başta olak üzere fitoostrojenler içermektedir Östrojenin özellikle menapoz öncesi kadınlarda alev basması gibi bazı belirtilerin azalmasında ve yürek damar sağlığı açısından insancıl kolesterolün artırılmasında katkısı vardır dedi Soya sütünün süt şekeri içermemesi nedeni ile bilhassa süt şekeri intoleransı olan kişilerde tercih edilebilecek iyi bir alternatif olduğunu dile getiren Beslenme Uzmanı Şefika Aydınlatılmış Selçuk, “Bilhassa son yıllarda inek sütü proteini alerjisi kademeli olarak artmaktadır Soya sütü inek sütü protein alerjisi olanlarda seçim edilebilecek bir kaynaktır Ayrıca vejeteryanlar da ( hayvansal ürün tüketmeyen ) inek sütünün yerini almıştır Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür Bu katkıyı soya izoflovanlarının insülin regülasyonu ve yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerin niçin olduğu gösterilmiştir bu nedenle zayıflamak isteyen şahısların seçimleri arasında soya sütü yerini alabilir Çocuk beslenmesinde özellikle inek sütü protein alerjisi olan ya da çocuğunu vegan beslemek isteyen ailelerde soya sütü tercih edilse de kalsiyum içeriği açısından inek sütüne kıyasla epeyce fakirdir Ayrıca inek sütü D vitamini ve riboflavince daha zengindir Badem sütüne oranla yüksek protein içermesi nedeni ile vejetaryen sporcularda tercih edilebilecek bir süttür Lakin formunu gözetmek isteyen atletlerde badem sütü seçim edip içerisine protein ilave edebilir Diye konuştu id Gad300250