iltasyazilim
FD Üye
Soyafasulyesi nedir
Soyafasulyesinin sağlığa yararı
soya ve soyanın faydası
Soya proteinin yararları, kolesterol seviyesinin düşmesi; menopoz semptomlarının azalması; kanser, yürek krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını içermektedir
Kolesterol ve Yürek Hastalıkları
Son birkaç yıldır yürütülen incelemeler, soya proteinin hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) olduğunu göstermiştir Çoğu araştırmada, beslenmeye soya proteinin de dahil edilmesinin veya hayvansal protein yerine soya proteinini almanın kandaki kolesterol miktarını düşürdüğü tespit edilmiştir Bu kolesterol düşürücü etkiyi sağlayan, soya fasulyelerinde bulunan bir fitokimyasal sınıfı olan izoflavondur
Birçok araştırma, soya fasulyesinin kolesterol düşürücü etkisini, koroner yürek hastalığına karşısında bir tabanca olarak desteklemektedir Beslenmelerinin ana unsuru olarak soya tüketen toplumlarda, koroner yürek hastalığı oranı daha düşüktür
Kanser
soya tüketimi ve belirtilmiş kanser tipleri arasındaki kayda değer bir bağlantıya göze çarpan edilmiştir Soya esaslı bir gıda tarzı olan Asyalı kadınların göğüs kanserine yakalanma oranının Batılı kadınlara göre düşük olduğu bilinmektedir Genistein'in kanseri farklı birçok şekilde önlediği düşünülmektedir: kanser yapıcı enzimleri engelleyerek, hormonların vücuttaki aktivitesini bloke ederek ve hatta tümörlerin besleyici maddeleri ve oksijeni aldığı prosese müdahale ederek
Genistein, soyada, yoncada ve diğer birkaç yeşil bitkide bulunur; oysa tüketicilerin genisteini beslenmelerine dahil etmeleri için izleyecekleri en pratik yol, soya esaslı gıdaları tüketmektir İzoflavon içerdiği sürece, soyanın her çeşidinin soya sütü, tofu, tempeh, nebati protein ya da doğal soya fasulyeleri kanser önleyici etkileri olabilir
Menopoz Semptomları ve Osteoporoz
Yumurtalıkların ürettiği östrojen hormonu, bir kadının üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için zorunlu olan en kayda değer unsurdur Östrojen üretiminin düşmesi menopoza işaret edebilir ve bu durumda çoğu belirti ortaya çıkabilir Bu semptomların biri, gece terlemeleri ve sıcak basmasına sebep olan, beden ısısının ayarlanmasında karşılaşılan zorluklardır Incelemeler, soya izoflavonu tüketiminin menopozal kadınlarda sıcak basması sıklığını ve yoğunluğunu azalttığını göstermektedir Menopoz semptomları, soya fasulyelerindeki fitoöstrojenik faktörler doğru hafiflemektedir
Osteoporoz, kemiklerin, kalsiyum ve başka minerallerin yokluğu nedeniyle fazla derecede gözenekli ve kırılgan ayla gelmesine sebep olur Dinmez ağrılar, yükseklik kaybı ve kemik kırılmaları görülene kadar semptomsuz gelişir Soya, osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde muavin olabilir Kalsiyum tuzuyla yapılan katkılı soya sütü iyi bir kalsiyum kaynağıdır Soya, kalsiyumla birlikte, vücut tarafından zahmetsizce emilir
Soyanın Öteki Yararları
Bugün piyasada bambaşka tat ve dokuda birçok soya ürünü bulunmaktadır ve bunlarla yağ oranı düşük ve dengelenmiş bir beslenme tarzı geliştirilebilir
Bugünlerde, soya fasulyesinin safra taşı, yaşlanma, Alzheimer ve AIDS gibi birçok konudaki muhtemel faydalarını değer biçmek için diğer incelemeler da yürütülmektedir
Nebraska Üniversitesi araştırmacıları, antioksidan açısından zengin olan soyanın, yaşlanma ve yaşlanmaya emrindeki hastalıkların sorumlusu olduğu düşünülen hür radikallerin sebep olduğu zararları önleyebileceğini saptama etmişlerdir *
Soyafasulyesinin sağlığa yararı
soya ve soyanın faydası
Soya proteinin yararları, kolesterol seviyesinin düşmesi; menopoz semptomlarının azalması; kanser, yürek krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını içermektedir
Kolesterol ve Yürek Hastalıkları
Son birkaç yıldır yürütülen incelemeler, soya proteinin hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) olduğunu göstermiştir Çoğu araştırmada, beslenmeye soya proteinin de dahil edilmesinin veya hayvansal protein yerine soya proteinini almanın kandaki kolesterol miktarını düşürdüğü tespit edilmiştir Bu kolesterol düşürücü etkiyi sağlayan, soya fasulyelerinde bulunan bir fitokimyasal sınıfı olan izoflavondur
Birçok araştırma, soya fasulyesinin kolesterol düşürücü etkisini, koroner yürek hastalığına karşısında bir tabanca olarak desteklemektedir Beslenmelerinin ana unsuru olarak soya tüketen toplumlarda, koroner yürek hastalığı oranı daha düşüktür
Kanser
soya tüketimi ve belirtilmiş kanser tipleri arasındaki kayda değer bir bağlantıya göze çarpan edilmiştir Soya esaslı bir gıda tarzı olan Asyalı kadınların göğüs kanserine yakalanma oranının Batılı kadınlara göre düşük olduğu bilinmektedir Genistein'in kanseri farklı birçok şekilde önlediği düşünülmektedir: kanser yapıcı enzimleri engelleyerek, hormonların vücuttaki aktivitesini bloke ederek ve hatta tümörlerin besleyici maddeleri ve oksijeni aldığı prosese müdahale ederek
Genistein, soyada, yoncada ve diğer birkaç yeşil bitkide bulunur; oysa tüketicilerin genisteini beslenmelerine dahil etmeleri için izleyecekleri en pratik yol, soya esaslı gıdaları tüketmektir İzoflavon içerdiği sürece, soyanın her çeşidinin soya sütü, tofu, tempeh, nebati protein ya da doğal soya fasulyeleri kanser önleyici etkileri olabilir
Menopoz Semptomları ve Osteoporoz
Yumurtalıkların ürettiği östrojen hormonu, bir kadının üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için zorunlu olan en kayda değer unsurdur Östrojen üretiminin düşmesi menopoza işaret edebilir ve bu durumda çoğu belirti ortaya çıkabilir Bu semptomların biri, gece terlemeleri ve sıcak basmasına sebep olan, beden ısısının ayarlanmasında karşılaşılan zorluklardır Incelemeler, soya izoflavonu tüketiminin menopozal kadınlarda sıcak basması sıklığını ve yoğunluğunu azalttığını göstermektedir Menopoz semptomları, soya fasulyelerindeki fitoöstrojenik faktörler doğru hafiflemektedir
Osteoporoz, kemiklerin, kalsiyum ve başka minerallerin yokluğu nedeniyle fazla derecede gözenekli ve kırılgan ayla gelmesine sebep olur Dinmez ağrılar, yükseklik kaybı ve kemik kırılmaları görülene kadar semptomsuz gelişir Soya, osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde muavin olabilir Kalsiyum tuzuyla yapılan katkılı soya sütü iyi bir kalsiyum kaynağıdır Soya, kalsiyumla birlikte, vücut tarafından zahmetsizce emilir
Soyanın Öteki Yararları
Bugün piyasada bambaşka tat ve dokuda birçok soya ürünü bulunmaktadır ve bunlarla yağ oranı düşük ve dengelenmiş bir beslenme tarzı geliştirilebilir
Bugünlerde, soya fasulyesinin safra taşı, yaşlanma, Alzheimer ve AIDS gibi birçok konudaki muhtemel faydalarını değer biçmek için diğer incelemeler da yürütülmektedir
Nebraska Üniversitesi araştırmacıları, antioksidan açısından zengin olan soyanın, yaşlanma ve yaşlanmaya emrindeki hastalıkların sorumlusu olduğu düşünülen hür radikallerin sebep olduğu zararları önleyebileceğini saptama etmişlerdir *