Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yalın Üretim Nedir? 7 Tutumsuzluk Nelerdir?

Hoş geldin! clewer06 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Yalın Üretim Nedir? 7 Tutumsuzluk Nelerdir?
0
265

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Yalın imal; felsefi bir anlayışa sahip, etkin üretim sistemlerinin içinde yer alır Bu sisteme tarafından, ürüne veya hizmete katma değerinde sağlamayan bütün operasyon basamakları ortadan kaldırılır ve tutumsuzluk olarak görülen her koşul değil edilmeye çalışılır Tutumsuzluk, müşterinin gözünde ürüne ya da hizmete bedel katmayan bütün adımlardır Daha da kısa olarak, müşterinin para ödemediği her ayrıntı, israftır ve değil edilmelidir Çünkü yalın üretim, tip odaklı düşünmeyi ve bunu sistemin geneline yaymayı amaçlar Buradan hareketle, tip memnuniyeti de sağlanmaktadır
Yalın üretimin esas felsefesi, fazla daha fazla değeri, neredeyse hiç müsriflik yapmadan yaratabilmektir Bu felsefeye kadar, üretim adımları, bedel katanlar ve israflar almak üzere iki çeşide ayrılır Üretim hattı boyunca bütün işlemlerin değerinde katanlardan oluşması, israfların tam olarak yok edilmesi, mükemmele yakın bir yalın felsefenin cisim bulmuş hali demektir Ama, günümüz üretim sistemlerinde, israfların ve zaman kayıplarının en ince ayrıntısına kadar sıfırlanması, fazla mümkün değildir böylece de, çoğu yalın üretim uygulamasında, yok edilemeyen israflar en aza indirilmeye ya da değer katan zamanların içine bir takım hazırlık süreleri atılarak ikame ettirilmeye çalışılmaktadır Yalın imal denildiğinde, daha eksik maliyet ve daha eksik harcanan zaman sonucu, daha nitelikli ürünlere varmak da akla gelir
Küresel rekabet koşulları düşünüldüğünde, ürüne katılan değerlerin fiyatları olduğu için, daha fazla değerinde katılan ürünün benzer fiyatta kalması beklenemez Ürünlerinde durmadan layık bakmak isteyen, ama fiyatların artmasını istemeyen müşterileri elden kaçırmamak, pazardaki fiyatlara hakim olmak ve rekabetten karlı çıkabilmek için, maliyetler düşürülmelidir İşte tam da bu noktada, yalın üretim sisteminin önemi devreye girmektedir Benzer değerlerin olduğu, ama boşboğaz masrafların ortadan kaldırıldığı sistemlerde, karlılık da doğal olarak artacaktır Bu sayede de, fiyatların piyasaya kadar bayağı ya da düşük olmasından mütevellit, yeni müşteriler de firmaya gelecektir
Yalın prensipler içinde, kalite denetim de dahil elde etmek üzere, bir takım mecburi israf işleri bulunur Bunların içinde, bazı hazırlık işlemleri de yer alır Bu işlemler, üretimden komple kaldırılamayan, zorunlu yapılmak zorunda olan işlemlerdir Fakat bu herif hazırlık süreleri, prosesin devamı esnasında yapılırsa, müsriflik nispeten bertaraf edilmiş olur böylece de, içsel hazırlık süreleri ve dışsal hazırlık süreleri olarak ikiye ayrılan sürelerin, kısmen de olsa etkisi azaltılmış olur Şöyle ki, cihaz çalışırken operatör işlemi otomatiğe alarak, alet çevresini temizler ise, bu temizleme süresi, dışsal hazırlık süresi olarak geçer ve çevrim süresi içinde müsriflik olarak yer almaz Ama, cihaz durduktan sonra yapılan temizlik işlemi, ekstra bir süre alacağı için çevrim süresine dahil edilir Alet durur böylece de, bu tip işleme içsel hazırlık adı verilir ve savurganlık olduğu belirtilir Yalın üretim ile ilgili, bir takım ibare ve tanımların net bir şekilde ortaya konması (aynı içsel ve dışsal hazırlıkların belirtilmesi gibi), sistemin tanımlanması ve atılacak adımların belirlenmesi açısından fazla önemlidir Bu tanımlardan, 7 israfın açıkça belirtilmesi ise, işletmenin körlüğünü atma ve neler yapabileceğini düşünme konusunda bir kılavuz niteliği taşımaktadır
Bahsedilen israflar ise şu şekildedir:

Gereksinim Fazlası Üretim: Herif talebini aşan şekilde üretimin yapılması, ihtiyaç fazlası mahsul anlamına gelmektedir Yani, müşterinin belli bir vakit için istediği toplam ürün sayısından daha fazlasını üretmektir Bu şart da, firmayı sıkıntıya sokacaktır Çünkü, pozitif üretilen mallar stoklanır Bu da, ayrıca bir stok yeri ve stok maliyeti doğurur
Stoklar: Ihtiyaç fazlası üretilen her malın stoklanması, bunlar için hem bir yer ve insan tayin edilmesi, taşımalar yapılması, sipariş zamanı geçtikten daha sonra üretilen malın beklerken bedel kaybına uğraması gibi çoğu niçin, stok durumunu savurganlık olarak nitelemek için yeterlidir Stok maliyeti de, işletmeye hem bir harcama olarak yansımaktadır Bunların yanına, nihai ürün olmayan, prosesler arası darboğazlardan kaynaklım olarak yığılan ara stoklar (benzeri mamüller) da bu kapsamda değerlendirilir Müşteri, hiçbir stoğa para ödemediği için, israftır
Yanlış Ürünler: Yanlış veya hatalı üretilmiş olan ürünler, her şartta israftır Tamir edilecek olanlar için tamir masrafı ve vakit kaybı oluşur Düzeltilemeyecek olan hatalı ürünler ise hurdaya ayrılmaktadır Bu Nedenle, süre, para ve emek kaybı yaşanmış olur
Malzeme Nakli (Nakliye): Imal hattı içinde yapılan taşımalar, ürüne herhangi bir bedel katmamaktadır Meslek istasyonları aralarında yapılan her nakil, zaman ve kaynak gücü kaybıdır Bedel kaymayan ama gerekli olan bu işlemler, en üye indirilerek, fazla israftan kaçınılmalıdır
Hareket: Burada hareket ifadesi ile yukarıda incelenen malzeme nakli kastedilmemektedir Burada kastedilen, çalışanların ve makinelerin hareketidir Fabrika içinde bu yönden pozitif hareket, kazalara, gecikmelere veya malzemenin yıpranmasına niçin olur Bu da alıcı yönünden ürüne bir layık katmayıp, israftan başka bir şey değildir
Beklemeler: Imal hattı içinde, herhangi bir yerde bekletilen araç gereç, ham madde, benzeri mamul, insan, araç vb tüm para ödenen faktörlerin bekletilmesi, işletme adına kayıp ve israf özelliği taşımaktadır Müşteriler, belirlenen fiyatlardan fazlasını ödemediği için, sahip olunan tüm üretim elemanları bereketli bir şekilde kullanılmalı, beklemeler bertaraf edilmeli ve bu yönü olan israflar sıfıra indirilmelidir
Gereksiz Yapılan İşlemler Ve Karmaşıklık: Yapılan her işlem, atılan her adım, tip beklentisi ve isteğine göre gerçekleştirilmelidir Mahsul ya da prosesler üzerinde hiçbir işlem gereksiz özellik taşımamalıdır bununla beraber, imal hattında kafa karıştıracak ve zincirleme yanlışlara neden olacak her proses, yalınlaştırılmalıdır Müşteri, isteğinden fazlasına ve kompleks özelliklere para ödemeyecektir
Kaynakça:
http:wwwabigemorgappmanagertrportal?nfpb true&pageLabel pageKobiUretim&nodeName KobiUretim13