Yaz meyvelerini nasıl seçmeli nasıl tüketmeliyiz dengelenmiş ve ahenkli besin için hangi besinleri tüketmeliyiz Yaz meyveleri ve sebzeleri karoser için manâlı derecede menfaat sağlar ve sağlık durumu açısından tüketilmelerinin şarttır, yaz meyveleri ve sebzeleri cildi korur, halsizliği ve bellek zayıflığını önler Dahası yaz meyveleri genellikle daha tazedir, doğaldır, hormonsuz ve lezzetlidir Çoğunun fiyatları öteki mevsimlere tarafından daha mantıklı düzeye inmiştir Yaz meyvelerinin hemen hemen tamamı doğal eczanenin bir birinden dinç ilaçları gibidir Keza yazın tadını daha çok dışlamak, keza de vücudunuzu önümüzdeki kışa ve daha dinç bir geleceğe sıralamak istiyorsanız yaz meyvelerinden daha fazla yararlanmanız gerekir 1548347401 1548347401 yazmeyvelerininasilsecmelinasiltuketmeliyiz5c4fb1b4a8df7yazmeyvelerininasilsecmelinasiltuketmeliyiz5c4fb1b4a8df7 yazmeyvelerininasilsecmelinasiltuketmeliyiz5c4fb1b4a8df7 Meyveleri ve sebzeleri nasıl seçmeli ve meyveleri nasıl (yemekten önce mi, sonra mı) tüketmeliyiz? Meyveleri ve sebzeleri alırken taze ve kaliteli olmasına itina gösterilmelidir Örneğin; Domates alırken ağır, kırmızı ve kabuğu ince olanı tercih edilmelidir En leziz domates, güneşte olgunlaşan ve yaz aylarında toplanan domatestir Olgun ve iyi domatesin yokuş kısmının çevresinde hafif yeşil çizgiler olur Salatalık; iyisi kısa, aydınlık ve kalem gibi dümdüz olmalıdır Ne değin büyürse pek yumuşar, tatsızlaşır Pütürlü salatalık iyi değildir Sapı yeşilse salatalık tazedir Ayva; sapsarı olmalı ve kokusunu dıştan vermeli Koklanarak seçilebilir Patlıcan; simsiyah olmalı ve tutulduğunda ele renk vermemeli Dışa renk vereni ilaçlanmıştır Üzüm; sapı mutlaka yeşil olmalı Beyaz üzüm birazcık sarımsı görünmeli, siyah üzüm de simsiyah olmalı Üzümün sapı yeşil değilse taze değildir Armut; İyi armudun rengi tam sarıdır ve serttir Kayısı; kalitelisi serttir, kızarıktır ve ele alındığında ağır olduğu hissedilir Çilek; çileğin iyisi, sürükleyici görünümü olanıdır Olgunlaşmış çilek yenilmelidir Olgunlaşmamış çileğin aroması azdır ve serttir Çileğin güneşte az duranı makbuldür Meyveleri genelde yemekten 12 saat daha sonra harcamak uygundur Ayrıca şifa bulmak hem de dinç beslemek için, aynı anda ikiüç meyveden oluşan meyve salatasını tüketmek istersek, hangi meyveleri bir arada harcamak doğru olur? Yaz aylarında hazırlayacağınız meyve salatalarında; çilek, erik, üzüm, armut, kayısı, şeftali, kavun, karpuz, kış aylarında hazırlayacağınız meyve salatalarında ise muz, portakal, mandalina, kivi, armut, elma kullanabilirsiniz Meyve salatası hazırlarken dikkat etmeniz gereken en manâlı nokta hijyendir Eller iyi yıkanmış olmalı,meyveler daha önce et gibi gıdaların doğrandığı, benekli kesme tahtasında doğranmamalıdırMeyveleri toz,toprak ve ilaç kalıntılarından arındırmak için bir müddet su doymuş bir kapta beklettikten sonradan bol su ile birkaç kere yıkamak gerekir Meyve salatasının gıda değerini kaybetmemesi için mümkün olduğunca yenmeden hemen önce hazırlanması gerekir Çocuklar için meyvelerin önemi nedir, çocukları bonbon ve asitli içecekler gibi sinsi zehirgıdalardan kurtarıp, meyveye teşvik etmek için, ayrıca bir anne hem de bir akademisyen olarak neler öneririsiniz? Uzun, kaliteli, dinç bir hayat için, çocukluktan başlayarak erken yaşlarda sağlıklı ve dengeli besin alışkanlıklarının kazandırılması fazla önemlidir Sebze ve meyveler hem iyi birer karbonhidrat ve lif (posa) kaynağı keza de farklı alanlara yönlendirilmiş vitamin ve mineralleri barındıran mükemmel besin seçenekleridir Antioksidan görevi gören, soğuk algınlığına karşısında direnci artıran meyveler, hipertansiyon, obezite, şeker hastalığı, kalp ve kanser hastalıklarından da korumaktadırlar Yapılan incelemeler çocukların özellikle 27 yaşları arasında fazla az meyve sebze tükettiklerini göstermektedir, madem ki hem çocukların, keza de yetişkinlerin çok değişik sebze ve meyve tüketmeleri gerekmektedir, Çünkü her bir sebze ve meyvenin sağladığı beslenme öğeleri farklıdır ve bünyemizi hastalıklara karşı korumaktadırlar Çocukların, bilhassa yükselme çağındaki çocukların, ailelerini izleyerek onların yaptığı davranışların aynısını yaptığını belirten o kadar çok egzersiz bulunmaktadır böylece, sebze ve meyve tüketimine, yapılan son bilimsel çalışmaların da ışığı altında, daha çok siklet vermeli ve tatmin edici miktarda et grubunun da dahil olduğu bir sofrada, ihtiyacımız olan sebze ve meyveye de yer vermeliyiz Örneğin; başlıca yemeklerin yanına sebze veya salata servis edilmeli, çocuğun sevdiği yemeklerin yanına farklı kombinasyonlarda sebze garnitürleri eklenmeli, kesin aralıklarla yeni sebzeler denenmelidir Günlük meyve tüketimi, 6 ay1 yaş aralarında 1 porsiyon, 16 yaş arası 2 porsiyon, 616 yaş arası ise 23 porsiyon olarak önerilmektedir Çilek, çağla, erik, kayısı, kiraz, vişne, şeftali, üzüm, karpuz, kavun gibi yaz meyvelerinin kronik ve müzmin hastalıkları tedavide etkileri var mı? Çileğin yaşlanmaya emrindeki maküler (gözde görmeyi netleştiren bölge) dejenerasyona karşı koruyucu olduğu saptanmıştır Böbrek, idrar yolları, bağırsak ve cilt sorunları olanlar için iyi bir meyve Ayrıca diş etlerini güçlendirdiği, dişlerdeki tartarı önlediği, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını giderdiği gösterilmiştir Yüksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler de içermektedir Kayısı ve çağla çok iyi bir A ,C vitamini, lif, triptofan (serotonin öncüsü bir amino asit) ve potasyum kaynağıdır Betakaroten ve likopen içeriği ve lifli yapısı bir uçtan bir uca iyi bir yürek dostu olmasının yanı sıra, kansere karşı da korur Lifli yapısı bir uçtan bir uca kabızlığa ve bağırsak tembelliğine iyi gelir Cildi, mikrop ve mantarlardan koruyor, güzelleştirir Gözlere parlaklık verir Yürek kaslarını kuvvetlendirirken, safra bezlerini de temizler ve böbrekleri çalıştırır Sinirleri güçlendirirken, uykusuzluğa da iyi gelir Eriğin bünyesinde B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri, protein, karbonhidrat, selüloz ve mineral olarak da kalsiyum, sodyum, demir, potasyum ve magnezyum bulunur Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici etkiler oluşturuyor İçerdiği B vitaminlerinden dolayı asap ve sindirim sistemleri üstünde olumlu etkisi var İyi bir antioksidan ve C vitamini kaynağı olarak, kalbin de dostu Kiraz kanı sulandırır ve temizler Kiraz tüketimi, gut hastalığına yakalanma riskini düşürür İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu ve vücudu zehirli maddelerden temizler Böbrek ve mesane yollarını kumlardan temizler Karaciğer şişliğine iyi gelirken, safra akışını normale döndürür Romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesine aleyhinde oldukça yararlı… Vücuttaki pozitif suyun atılmasıyla, dolambaçlı olarak zayıflamaya tezgâhtar olur İçerdiği madensel madde ve vitaminler sebebiyle hastalıklara karşısında dayanıklılığı artırır Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlar A vitamini kaynağı karoten taşıyan kiraz, aynı zamanda da gözlerin dostudur Vişne ishali keser Ateşi düşürür İdrar söktürür Vücuda refah verir Şeftali de ishali keser, sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştırır Böbreklerin ve safra kesesinin uyumlu çalışmasını sağlar Üzüm kansızlığın tedavisinde etkili Yüksek tansiyonu kontrol aşağıda tutmaya yardımcı olur Böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler İyi bir enerji kaynağıdır Güneş ışınları, gerginlik ve sigara nedeniyle bozulan cildi güçlendirir Beyin hücrelerini dinç tutar Yürek ve damar sistemindeki dokulara esneklik sağlar Yaşlanma etkilerini azaltır Kavun B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır ve kanı temizler Basit bir uyku sağlamanın yanı sıra; damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir Açık renkli ve düz kabuklu “bal kavunu iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en değerliler arasında yer alır Cildi kuru olanlar için 1 ölçü süt, 1 ölçü kavun suyu ve 1 ölçü su ile hazırlanan karışım, iyi sonuç verir Meyve salataları, pasta ve tartoletlerde bol bol kullanarak, ayrıca lezzetinden ayrıca de beslenme değerinden yararlanabilirsiniz Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde çoğu kez kullanılan bir meyvedir Kavunu kestikten anında daha sonra tüketilmesi gerekir Karpuz kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine muavin olur Lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler Üre ve ürat tuzlarını temizler ve idrar söktürür Barındırdığı “likopen maddesi, kalbi enfarktüs olasılığına aleyhinde korur Bol miktardaki potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler kadar vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır Meyvelerin yardımsever etkileri üstüne üretilmiş bilimsel incelemeler var mı? Meyveler ve sebzeler antioksidan deposudurlar Bağımsızlık radikallerin yol açtığı kanser ilk kez elde etmek üzere o kadar çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde gözlenen faydalı etkileri üstüne yapılmış fazla sayıda bilimsel incelemeler mevcuttur Yaz mevsimine girerken, kışın yorgunluğunu üzerimizden atmak, vücudumuzda biriken bağımsızlık radikallerden kurtulmak, ilk kez kanser ve diğer kronik hastalıklara korunmak, sağlıklı bir hayat sürmek için, sırası ile hangi meyveleri önerirsiniz? Cambridge Üniversitesindeki bilim adamlarının yaptığı araştırmaya kadar insanoğlunun ömrünü sebze meyve yemek yemek 3 yıl, sigarayı vazgeçmek 5 yıl, spor yerine getirmek 3 sene uzattığı bulunmuş Mevsimine uygun taze meyve sebzeleri içeren dengelenmiş beslenme ile ahenkli alıştırma sağlıklı bir yaşamın anahtarlarıdır Yrd Doç Dr Aysun Çetin alıntı