Yeşil çayda bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ ismi verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen bir biyolojik öğenin vücuttaki yağ yakım suratını artırarak obeziteyle savaşmada rol oynayabileceği bildirilmektedir. Çeşitli çalışmalarda yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek nispette alan insanların total, deri altı karın yağlarında ve trigliseridlerinde büyük düşüş gözlendiği bildirilmiştir. Araştırmacılar, yeşil çayla alınan kateşinin, sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını artıracağı üzerinde durmaktadır.
Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arasında polifenol bulunmaktadır. Önerilen ölçüyse günde 2-3 kupa yeşil çay yahut 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almaktır. Lakin kafein içeren çay uykusuzluk anksiyete, huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabilir. Kafeine çok hassas bireyler için yeşil çay ekstresi almak daha uygun bir alternatiftir.
Yeşil çayın yararlarını özetleyecek olursak;
Damar sertliği riskini azaltır.
Kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önler.
Deriyi besler
Kalp ve dolaşım sistemini olumlu tesirler
Kemik erimesini pürüzler, kemik mineral yoğunluğunu artırır.
Mide ve barsak meselelerini hafifletir.
Vücuttaki yağların yakılma sürecini hızlandırarak diyetleri destekler.
Alerjilere âlâ gelir
Bağışıklık sistemini destekler, grip belirtileri ve soğuk algınlığı tedavisinde yardımcıdır.
İltihabı ve ödemi pürüzler