Yeşil Çay ve Zayıflama: Yeşil çayın zayıflama üzerine tesiri konusunda yapılan araştırmaların yeşil çayın açlık hissini bastırdığı, metabolizmayı hızlandırdığı ve güçlü antioksidan tesiriyle yağı parçalayarak birikime ket olduğu istikametinde sonuçları bulunmaktadır. Bilhassa bel ortamındaki yağlanmayı engelleyen yeşil çay bu sayede kalp buhranı riskini de azaltmaktadır. Saf kilo vermek için yeşil çay tek başına kâfi değildir. Tesirini arttırabilmek için sistemli egzersiz yapmak ve tüketilen kalorilerin denetim edildiği bir beslenme programını takip etmek gereklidir.
Hipertansiyon ve Yeşil Çay: Böbrekler tarafından salgılanan ve hipertansiyonun ana nedenleri arasında konum alan anjiyotensin dönüştürücü enzimin (angiotension converting enzyme – ACE) tesirleri yeşil çayla hafifletilebiliyor. Buna bağlı olarak kan basıncı alışılagelmiş seviyelerinde seyrettiği için kalp bunalımı ve inme riskini sistemli yeşil çay tüketimi ile azaltmak mümkün. Hayvanlar ve beşerler üzerinde yapılmış ve yayınlanmış bu araştırmalarda yeşil çay çay olarak değil yeşil çay özü olarak kullanılmış.
Kolesterol ve Yeşil Çay: Damar tıkanıklığına yol açan LDL kolesterolün birikmesini engellemeye yardımcı olan yeşil çay tıpkı vakitte tromboz olarak bilinen anormal kan pıhtılaşması nedeniyle görülen damar tıkanıklığı riskini de azaltıyor.
Yeşil Çayın Antioksidan Tesiri: Yeşil çay içinde bulunan bir antioksidan olan kateşin DNA hasarı, kanser, kan pıhtılaşması ve ateroskleroz üzere önemli marazlara ekte bulunan özgür radikallerin temizlenmesini hızlandırıyor. Bu antioksidanlar yeşil çayda daha konsantre zira yeşil çay yaprakları siyah çaya nazaran daha az işleniyor.
Kanser ve Yeşil Çay: Kişiler üzerinde yapılan araştırmalar günde 2 bardak yeşil çay içmenin kanser gelişimini engellediğini ortaya koymaktadır. Gelgelelim bu çalışmaların sayısı şimdi ehliyetsiz olarak kabul edilmektedir.
Birinci çalışma; 1. ve 2. evre göğüs kanseri olan 500 Japon bayan üzerinde yapılmıştır. Çalışma sonucuna nazaran ameliyat öncesi ve sonrası arttırılan yeşil çay tüketiminin kanserin nüks etme nispetini düşürdüğü belirlenmiş.
Çin’de yapılan bir sair araştırmada ise yeşil çay içmenin mide kanseri, yemek borusu kanseri, prostat kanseri, pankreas kanseri ve kolorektal kansere yakalanma riskini azalttığı sonucu elde edilmiş.
Son olarak, günde 2 bardak yeşil çay tüketmenin akciğer kanserine yakalanma riskini %18 orantısında azalttığı bu ortamda yapılan 22 çalışmanın sonucu olarak belirlenmiş.
Diş Sıhhati ve Yeşil Çay: Diş çürümesinin ana nedeni olan diş yüzeyinde biriken ve plak tabakası oluşturan bakterilerin nizamlı yeşil çay tüketimiyle azaltılabildiği çeşitli araştırmaların sonucu olarak ilmî mecmualarda yayınlanmıştır. Yeşil çay bakteri birikimini engellediği üzere diş eti hastalıklarıyla uğraşta dinamik bir yol olarak yıllardır kullanılmaktadır.
Dikkat Yeşil Çayın zararları da var!
İçerisinde kafein olması nedeni ile çok ziyade tüketimi, uyku bozukluğuna yol açarak beraberinde uykusuzluğun tetiklediği rahatsızlıkları getirebilmektedir. Folik asit seviyesini olumsuz cihette etkileyebileceği tespit edildiğinden gebe bayanların yeşil çay tüketiminden uzak durmaları tavsiye edilir. Tekrar bebek emziren bayanlar için, içerisindeki kafein ölçüsünden bebeğin uyku nizamının bozulabileceği söylenerek yeşil çayı çokça tüketmemeleri önerilmektedir. Yeşil çay gerilimle başa çıkmanın tek tahlili olarak görülerek çokça tüketilmemelidir. Herşeyin ziyadesi zararlı olduğu üzere, yeşil çayında ziyade tüketildiğinde vücud üzerinde tahribatları meydana gelebilir. Örneğin, yeşil çay olağandan ziyade tüketildiğinde en başta, böbreklere olumsuz istikamette tesir eder.Yeşil çay çokça tüketildiğinde, bulantı kusma sık idrara çıkma üzere rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir.
Hipertansiyon ve Yeşil Çay: Böbrekler tarafından salgılanan ve hipertansiyonun ana nedenleri arasında konum alan anjiyotensin dönüştürücü enzimin (angiotension converting enzyme – ACE) tesirleri yeşil çayla hafifletilebiliyor. Buna bağlı olarak kan basıncı alışılagelmiş seviyelerinde seyrettiği için kalp bunalımı ve inme riskini sistemli yeşil çay tüketimi ile azaltmak mümkün. Hayvanlar ve beşerler üzerinde yapılmış ve yayınlanmış bu araştırmalarda yeşil çay çay olarak değil yeşil çay özü olarak kullanılmış.
Kolesterol ve Yeşil Çay: Damar tıkanıklığına yol açan LDL kolesterolün birikmesini engellemeye yardımcı olan yeşil çay tıpkı vakitte tromboz olarak bilinen anormal kan pıhtılaşması nedeniyle görülen damar tıkanıklığı riskini de azaltıyor.
Yeşil Çayın Antioksidan Tesiri: Yeşil çay içinde bulunan bir antioksidan olan kateşin DNA hasarı, kanser, kan pıhtılaşması ve ateroskleroz üzere önemli marazlara ekte bulunan özgür radikallerin temizlenmesini hızlandırıyor. Bu antioksidanlar yeşil çayda daha konsantre zira yeşil çay yaprakları siyah çaya nazaran daha az işleniyor.
Kanser ve Yeşil Çay: Kişiler üzerinde yapılan araştırmalar günde 2 bardak yeşil çay içmenin kanser gelişimini engellediğini ortaya koymaktadır. Gelgelelim bu çalışmaların sayısı şimdi ehliyetsiz olarak kabul edilmektedir.
Birinci çalışma; 1. ve 2. evre göğüs kanseri olan 500 Japon bayan üzerinde yapılmıştır. Çalışma sonucuna nazaran ameliyat öncesi ve sonrası arttırılan yeşil çay tüketiminin kanserin nüks etme nispetini düşürdüğü belirlenmiş.
Çin’de yapılan bir sair araştırmada ise yeşil çay içmenin mide kanseri, yemek borusu kanseri, prostat kanseri, pankreas kanseri ve kolorektal kansere yakalanma riskini azalttığı sonucu elde edilmiş.
Son olarak, günde 2 bardak yeşil çay tüketmenin akciğer kanserine yakalanma riskini %18 orantısında azalttığı bu ortamda yapılan 22 çalışmanın sonucu olarak belirlenmiş.
Diş Sıhhati ve Yeşil Çay: Diş çürümesinin ana nedeni olan diş yüzeyinde biriken ve plak tabakası oluşturan bakterilerin nizamlı yeşil çay tüketimiyle azaltılabildiği çeşitli araştırmaların sonucu olarak ilmî mecmualarda yayınlanmıştır. Yeşil çay bakteri birikimini engellediği üzere diş eti hastalıklarıyla uğraşta dinamik bir yol olarak yıllardır kullanılmaktadır.
Dikkat Yeşil Çayın zararları da var!
İçerisinde kafein olması nedeni ile çok ziyade tüketimi, uyku bozukluğuna yol açarak beraberinde uykusuzluğun tetiklediği rahatsızlıkları getirebilmektedir. Folik asit seviyesini olumsuz cihette etkileyebileceği tespit edildiğinden gebe bayanların yeşil çay tüketiminden uzak durmaları tavsiye edilir. Tekrar bebek emziren bayanlar için, içerisindeki kafein ölçüsünden bebeğin uyku nizamının bozulabileceği söylenerek yeşil çayı çokça tüketmemeleri önerilmektedir. Yeşil çay gerilimle başa çıkmanın tek tahlili olarak görülerek çokça tüketilmemelidir. Herşeyin ziyadesi zararlı olduğu üzere, yeşil çayında ziyade tüketildiğinde vücud üzerinde tahribatları meydana gelebilir. Örneğin, yeşil çay olağandan ziyade tüketildiğinde en başta, böbreklere olumsuz istikamette tesir eder.Yeşil çay çokça tüketildiğinde, bulantı kusma sık idrara çıkma üzere rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir.