nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Satın alacağınız yumurtaları önce ışığa tutun Sarısı ortada yok, kabuğa yakın duruyorsa yumurta bayattır Solungaçları kırmızı olmayan, pulları dökülen, gözleri çökmüş balıktan uzakta durun Tavuk alırken ise derisinin rengine bakın, sarı olmasın
Et ve şarküteri
Yağsız etin besleyici değeri daha yüksektir
Yağlı ördek ve kaz eti yerine hindi ve tavuğu tercih edin
Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et satın alın
Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin Derisi sararmış, kurumuş kümes hayvanı eti almayın
Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak bayağı buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 34 ay saklanabilir
Taze balığın solungaçları pembe ve aydınlık kırmızıdır, pulları yapış yapış, görünüşü diridir Bozulmamış ise gözleri aydınlık ve dışarı bombelidir
Beyaz veya açık renkli olan, tatlı su levreği veya dil balığı gibi balıklar, sert ve daha koyu renkli, uskumru, somon ve gibi balıklardan daha eksik yağ içerir
Süt ve süt ürünleri
Mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörizesterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır
Pastörize şişe sütlerin kapakları açılmamış ve üretim tarihi ile satın alındığı tarih benzer veya fazla yakın olmalıdır
Pastörize edilmemiş sütler, kabardıktan sonradan 5 dakika kaynatılıp derhal soğutulmalıdır
Kaynatılmış ve pastörize sütler sırça kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu gevşemiş sterilize sütler azami 3 gün saklanabilir
Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile benzer hacimde (taşmamalı) olmalıdır
Peynirlerin yüzeyi kesildiğinde kuru, ivedi parçalanan ve dökülür özellikte olmamalıdır
Ham sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir
Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir
Yumurta
Kabuğu pak, kendisi iri olmalıdır Kırık ve çatlak yumurtalar alınmamalı
Yumurta, buzdolabının özel bölümüne sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir Bu şekilde 10 gün saklanabilir
Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre biçiminde sarmalanmıştır Kabuğu pürtüklüdür
Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır
Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür
Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar
Sebze ve meyve
Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları daha iyidir
Patates ve soğanlarda çimlenme ve yeşillenme olmamalıdır
Şişmiş, paslı ve içindeki sıvıyı sızdıran konserveler alınmamalıdır
Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, pörsümemiş ve sulu olanlarını seçin *
Et ve şarküteri
Yağsız etin besleyici değeri daha yüksektir
Yağlı ördek ve kaz eti yerine hindi ve tavuğu tercih edin
Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et satın alın
Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin Derisi sararmış, kurumuş kümes hayvanı eti almayın
Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak bayağı buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 34 ay saklanabilir
Taze balığın solungaçları pembe ve aydınlık kırmızıdır, pulları yapış yapış, görünüşü diridir Bozulmamış ise gözleri aydınlık ve dışarı bombelidir
Beyaz veya açık renkli olan, tatlı su levreği veya dil balığı gibi balıklar, sert ve daha koyu renkli, uskumru, somon ve gibi balıklardan daha eksik yağ içerir
Süt ve süt ürünleri
Mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörizesterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır
Pastörize şişe sütlerin kapakları açılmamış ve üretim tarihi ile satın alındığı tarih benzer veya fazla yakın olmalıdır
Pastörize edilmemiş sütler, kabardıktan sonradan 5 dakika kaynatılıp derhal soğutulmalıdır
Kaynatılmış ve pastörize sütler sırça kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu gevşemiş sterilize sütler azami 3 gün saklanabilir
Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile benzer hacimde (taşmamalı) olmalıdır
Peynirlerin yüzeyi kesildiğinde kuru, ivedi parçalanan ve dökülür özellikte olmamalıdır
Ham sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir
Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir
Yumurta
Kabuğu pak, kendisi iri olmalıdır Kırık ve çatlak yumurtalar alınmamalı
Yumurta, buzdolabının özel bölümüne sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir Bu şekilde 10 gün saklanabilir
Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre biçiminde sarmalanmıştır Kabuğu pürtüklüdür
Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır
Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür
Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar
Sebze ve meyve
Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları daha iyidir
Patates ve soğanlarda çimlenme ve yeşillenme olmamalıdır
Şişmiş, paslı ve içindeki sıvıyı sızdıran konserveler alınmamalıdır
Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, pörsümemiş ve sulu olanlarını seçin *