imagesyiyecekalirkenbunlaradikkat5ad5a66122b45
Satın alacağınız yumurtaları once ışığa tutun Sarısı ortada değil, kabuğa yakın duruyorsa yumurta bayattır Solungacları kırmızı olmayan, pulları dokulen, gozleri cokmuş balıktan uzak durun Tavuk alırken ise derisinin rengine bakın, sarı olmasın
Et ve şarkuteri
Yağsız etin besleyici değeri daha yuksektir
Yağlı ordek ve kaz eti yerine hindi ve tavuğu tercih edin
Yağ tuketiminizi azaltmak icin derisiz beyaz et satın alın
Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin Derisi sararmış, kurumuş kumes hayvanı eti almayın
Etler hemen tuketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 34 ay saklanabilir
Taze balığın solungacları pembe ve parlak kırmızıdır, pulları yapışık, gorunuşu diridir Bozulmamış ise gozleri parlak ve dışarı bombelidir
Beyaz veya acık renkli olan, tatlı su levreği veya dil balığı gibi balıklar, sert ve daha koyu renkli, uskumru, somon ve gibi balıklardan daha az yağ icerir
Sut ve sut urunleri
Mikroorganizmalardan korunmak icin iyi kaynatılmış, pastorizesterilize edilmiş sut ve urunleri kullanılmalıdır
Pastorize şişe sutlerin kapakları acılmamış ve uretim tarihi ile satın alındığı tarih aynı veya cok yakın olmalıdır
Pastorize edilmemiş sutler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır
Kaynatılmış ve pastorize sutler cam kavanozda buzdolabında 12 gun, kutusu acılmış sterilize sutler en fazla 3 gun saklanabilir
Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile aynı hacimde (taşmamalı) olmalıdır
Peynirlerin yuzeyi kesildiğinde kuru, cabuk parcalanan ve dokulur ozellikte olmamalıdır
Ciğ sutten yapılmış peynir tuketilmemelidir
Yoğurt torbaya konup suzulur ve suzulen suyu atılırsa vitamin kaybı olur Yoğurt suyu corba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir
Yumurta
Kabuğu temiz, kendisi iri olmalıdır Kırık ve catlak yumurtalar alınmamalı
Yumurta, buzdolabının ozel bolumune sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir Bu şekilde 10 gun saklanabilir
Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından kure şeklinde sarmalanmıştır Kabuğu purtukludur
Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır
Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gozukur; yumurta bayatladıkca sarısında kabuğa doğru bir kayma gorulur
Taze yumurta suya atıldığında dibe coker, bayatladıkca yukarı doğru cıkar
Sebze ve meyve
Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları daha iyidir
Patates ve soğanlarda cimlenme ve yeşillenme olmamalıdır
Şişmiş, paslı ve icindeki sıvıyı sızdıran konserveler alınmamalıdır
Meyvelerin iri ve gosterişli olanları değil, porsumemiş ve sulu olanlarını secin
Satın alacağınız yumurtaları once ışığa tutun Sarısı ortada değil, kabuğa yakın duruyorsa yumurta bayattır Solungacları kırmızı olmayan, pulları dokulen, gozleri cokmuş balıktan uzak durun Tavuk alırken ise derisinin rengine bakın, sarı olmasın
Et ve şarkuteri
Yağsız etin besleyici değeri daha yuksektir
Yağlı ordek ve kaz eti yerine hindi ve tavuğu tercih edin
Yağ tuketiminizi azaltmak icin derisiz beyaz et satın alın
Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin Derisi sararmış, kurumuş kumes hayvanı eti almayın
Etler hemen tuketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 34 ay saklanabilir
Taze balığın solungacları pembe ve parlak kırmızıdır, pulları yapışık, gorunuşu diridir Bozulmamış ise gozleri parlak ve dışarı bombelidir
Beyaz veya acık renkli olan, tatlı su levreği veya dil balığı gibi balıklar, sert ve daha koyu renkli, uskumru, somon ve gibi balıklardan daha az yağ icerir
Sut ve sut urunleri
Mikroorganizmalardan korunmak icin iyi kaynatılmış, pastorizesterilize edilmiş sut ve urunleri kullanılmalıdır
Pastorize şişe sutlerin kapakları acılmamış ve uretim tarihi ile satın alındığı tarih aynı veya cok yakın olmalıdır
Pastorize edilmemiş sutler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır
Kaynatılmış ve pastorize sutler cam kavanozda buzdolabında 12 gun, kutusu acılmış sterilize sutler en fazla 3 gun saklanabilir
Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile aynı hacimde (taşmamalı) olmalıdır
Peynirlerin yuzeyi kesildiğinde kuru, cabuk parcalanan ve dokulur ozellikte olmamalıdır
Ciğ sutten yapılmış peynir tuketilmemelidir
Yoğurt torbaya konup suzulur ve suzulen suyu atılırsa vitamin kaybı olur Yoğurt suyu corba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir
Yumurta
Kabuğu temiz, kendisi iri olmalıdır Kırık ve catlak yumurtalar alınmamalı
Yumurta, buzdolabının ozel bolumune sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir Bu şekilde 10 gun saklanabilir
Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından kure şeklinde sarmalanmıştır Kabuğu purtukludur
Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır
Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gozukur; yumurta bayatladıkca sarısında kabuğa doğru bir kayma gorulur
Taze yumurta suya atıldığında dibe coker, bayatladıkca yukarı doğru cıkar
Sebze ve meyve
Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları daha iyidir
Patates ve soğanlarda cimlenme ve yeşillenme olmamalıdır
Şişmiş, paslı ve icindeki sıvıyı sızdıran konserveler alınmamalıdır
Meyvelerin iri ve gosterişli olanları değil, porsumemiş ve sulu olanlarını secin