iltasyazilim
FD Üye
Taze bezelyenin kansızlığı gideren ve pekliği geçiren,kan kanserine aleyhinde koruyucu etkisi olduğunu açıklayan uzmanlar, gıda değeri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün olduğunu savunuyor
Sultani bezelye adı verilen bu değişiklik bezelyeler kabuğuyla birlikte yenilir Bir başka önemli çeşitlilik de, taneleri iri olan araka bezelyesidir Bezelye taneleri, taze olarak sevilerek fazla dağıtılmış yemekleri yapılıp yenildiği gibi, kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılıp ileride tüketmek için saklanmaya da böylece elverişlidir Kurutulmuş bezelyeden yapıları un, pek lezzetli olan bezelye çorbası ile bir takım yemeklerin yapımında kullanılır Hem yalnızca hayvan yemi olarak kullanılmak üzere yetiştirilen yemlik bezelye çeşitleri de vardır
BESİN DEĞERLERİ
100 gr çiğ (pişirilmemiş) taze bezelye tanesinin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 84 kalori; 6,3 gr protein; 144 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr yağ; 2 gr lif; 116 mgr fosfor; 26 mgr kalsiyum; 19 mgr demir: 2 mgr sodyum; 316 mgr potasyum; 35 mgr magnezyum; 640 IU A vitamini; 035 mgr B1 vitamini; 014 mgr B2 vitamini; 29 mgr B3 vitamini: 0,16 mgr B6 vitamini; 355 mcgr folik asit; 27 mgr C vitamini ve 21 mgr E vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görüleceği gibi bezelye kayda değer oranlarda içerdiği protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum ve A vitaminiyle çok önemli bir gıda türüdür Bunun yanı sıra;
Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, bezelye, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar, yürek krizi geçirme rizikosunu da azaltır
Yine bu yüksek orandaki lif, midede uzun vakit kalır: Böylece kandaki şeker düzeyi çoğaltma ve azalmalarını bir düzene sokarak bedenin enerji düzeyini değişmez miktar
Yüksek oranda B1 vitamini taşıyan bezelye, uykuyu da düzene sokar İştahı açar ve insanın ruhsal durumunu düzelterek keyifli olmasını sağlar
Bezelye tüketmenin hayvanlarda kansere yakalanma rizikosunu azalttığı, araştırmalarla saptanmıştır: Benzer etki ahali üstünde de araştırılmaktadır
Bezelyeyi fazla bitiren kişilerde akut apandisite fazla eksik rastlandığı gene araştırma sonuçlarıyla saptanmıştır
Bezelyede, gebeliği önleyici bazı maddeler bulunmaktadır: Bu maddeler, keza kadınlar ve hem de erkekler üzerinde nüfus planlamasına muavin olacak etkiler yapmaktadır
Bu manâlı tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere bezelyenin çokça yenilmesi tatmin edici olur *
Sultani bezelye adı verilen bu değişiklik bezelyeler kabuğuyla birlikte yenilir Bir başka önemli çeşitlilik de, taneleri iri olan araka bezelyesidir Bezelye taneleri, taze olarak sevilerek fazla dağıtılmış yemekleri yapılıp yenildiği gibi, kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılıp ileride tüketmek için saklanmaya da böylece elverişlidir Kurutulmuş bezelyeden yapıları un, pek lezzetli olan bezelye çorbası ile bir takım yemeklerin yapımında kullanılır Hem yalnızca hayvan yemi olarak kullanılmak üzere yetiştirilen yemlik bezelye çeşitleri de vardır
BESİN DEĞERLERİ
100 gr çiğ (pişirilmemiş) taze bezelye tanesinin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 84 kalori; 6,3 gr protein; 144 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr yağ; 2 gr lif; 116 mgr fosfor; 26 mgr kalsiyum; 19 mgr demir: 2 mgr sodyum; 316 mgr potasyum; 35 mgr magnezyum; 640 IU A vitamini; 035 mgr B1 vitamini; 014 mgr B2 vitamini; 29 mgr B3 vitamini: 0,16 mgr B6 vitamini; 355 mcgr folik asit; 27 mgr C vitamini ve 21 mgr E vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görüleceği gibi bezelye kayda değer oranlarda içerdiği protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum ve A vitaminiyle çok önemli bir gıda türüdür Bunun yanı sıra;
Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, bezelye, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar, yürek krizi geçirme rizikosunu da azaltır
Yine bu yüksek orandaki lif, midede uzun vakit kalır: Böylece kandaki şeker düzeyi çoğaltma ve azalmalarını bir düzene sokarak bedenin enerji düzeyini değişmez miktar
Yüksek oranda B1 vitamini taşıyan bezelye, uykuyu da düzene sokar İştahı açar ve insanın ruhsal durumunu düzelterek keyifli olmasını sağlar
Bezelye tüketmenin hayvanlarda kansere yakalanma rizikosunu azalttığı, araştırmalarla saptanmıştır: Benzer etki ahali üstünde de araştırılmaktadır
Bezelyeyi fazla bitiren kişilerde akut apandisite fazla eksik rastlandığı gene araştırma sonuçlarıyla saptanmıştır
Bezelyede, gebeliği önleyici bazı maddeler bulunmaktadır: Bu maddeler, keza kadınlar ve hem de erkekler üzerinde nüfus planlamasına muavin olacak etkiler yapmaktadır
Bu manâlı tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere bezelyenin çokça yenilmesi tatmin edici olur *