Eskiden evlerimizde hiç eksik etmediğimiz ve genelde lahana ve kornişondan yapılan turşuların kıymetli olduğu anlaşılınca artık neredeyse her sebzenin ve bazı meyvelerin bile turşusu kurulabiliyor. Evde yapılan doğal turşunun insan sağlığına olan katkıları mucize gibi. Hem sofralarımızın vazgeçilmez tadı hem de sağlığımızın ilacı olan bu şifa kaynağı turşunun eksik edilmemesi gerekir. Evde cam kavanozda ve uygun koşullarda hazırlanan turşunun abartılmadan tüketilmesi durumunda faydaları saymakla bitmiyor.
Turşu tüketme konusunda sorunu olmayanlar faydasını görecektir. İçerdiği yoğun miktarda sodyum nedeniyle yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek yetmezliği olanlar doktoruna danışarak hangi miktarda tüketebileceğini öğrenebilirler. Ev turşusunun faydaları olduğu gibi hazır alınan işlem görmüş turşuların daha çok zararları olur. Turşuyla yedikten sonra dengede kalabilmek için normalden biraz daha fazla su tüketmek faydalı olacaktır.
✪ Turşunun Sağlığımıza Faydaları
Turşu yaparken kullandığınız meyve ve sebzelerin kendi mineral ve vitamin kaynaklarına güç katmaları sizi soğuk algınlığına karşı korur. Bu nedenle turşu yaparken farklı sebze ve meyvelerden faydalanmak antioksidan çeşitliliğini artırarak faydasını da katlayacaktır. Kış aylarında özellikle lahana ve pancar turşusu yaparak kendinize koruyucu bir kalkan yapmış olursunuz.
Turşu bir çok ürünün karışımından bir araya geldiği için bakteri açısından oldukça zengin. Bu bakteriler bağırsak florasını zenginleştirdiğinden bağışıklık sistemini daha da güçlü hale getiriyor. Bağışıklık sisteminin korunması ve dayanıklı olması için turşunun etkisini unutmamalıyız.
Turşu yemeklerin yanında salata gibi yan ürün olarak değerlendirildiğinden daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. İçerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde kan şekerini uzun süre dengede tutabiliyor. Diyabet hastası değilseniz insülin direnci için turşu tüketilebilir.
Sporcularda krampları azalttığına dair çalışmaların sonuçları bulunuyor. Sporcular egzersiz sırasında terle birlikte bir çok mineral kaybına da uğrar. Kaybolan bu sıvı ve mineralleri en hızlı şekilde yerine getirmek için turşu tüketmek veya turşu suyu içmek faydalı olacaktır.
Kanser gibi ölümcül sonuçları olan bir hastalığa karşı koruyucu bir etkisi var. Turşu antioksidan açısından zengin bir besin olduğundan serbest radikallere karşı mücadele eder. Bu nedenle turşuları hazırlarken farklı sebze ve meyvelerden faydalanmak etkisini daha da artıracaktır.
Turşu metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamaya yardımcı oluyor. Hem kabızlığa karşı etkili olması hem de düşük kalorili olması nedeniyle diyet listelerinde kendine yer bulabiliyor. Ayrıca lifli bir besin olması nedeniyle tokluk süresini uzatarak zayıflamaya desteğini artırıyor.
Turşu tüketme konusunda sorunu olmayanlar faydasını görecektir. İçerdiği yoğun miktarda sodyum nedeniyle yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek yetmezliği olanlar doktoruna danışarak hangi miktarda tüketebileceğini öğrenebilirler. Ev turşusunun faydaları olduğu gibi hazır alınan işlem görmüş turşuların daha çok zararları olur. Turşuyla yedikten sonra dengede kalabilmek için normalden biraz daha fazla su tüketmek faydalı olacaktır.
✪ Turşunun Sağlığımıza Faydaları
Turşu yaparken kullandığınız meyve ve sebzelerin kendi mineral ve vitamin kaynaklarına güç katmaları sizi soğuk algınlığına karşı korur. Bu nedenle turşu yaparken farklı sebze ve meyvelerden faydalanmak antioksidan çeşitliliğini artırarak faydasını da katlayacaktır. Kış aylarında özellikle lahana ve pancar turşusu yaparak kendinize koruyucu bir kalkan yapmış olursunuz.
Turşu bir çok ürünün karışımından bir araya geldiği için bakteri açısından oldukça zengin. Bu bakteriler bağırsak florasını zenginleştirdiğinden bağışıklık sistemini daha da güçlü hale getiriyor. Bağışıklık sisteminin korunması ve dayanıklı olması için turşunun etkisini unutmamalıyız.
Turşu yemeklerin yanında salata gibi yan ürün olarak değerlendirildiğinden daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. İçerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde kan şekerini uzun süre dengede tutabiliyor. Diyabet hastası değilseniz insülin direnci için turşu tüketilebilir.
Sporcularda krampları azalttığına dair çalışmaların sonuçları bulunuyor. Sporcular egzersiz sırasında terle birlikte bir çok mineral kaybına da uğrar. Kaybolan bu sıvı ve mineralleri en hızlı şekilde yerine getirmek için turşu tüketmek veya turşu suyu içmek faydalı olacaktır.
Kanser gibi ölümcül sonuçları olan bir hastalığa karşı koruyucu bir etkisi var. Turşu antioksidan açısından zengin bir besin olduğundan serbest radikallere karşı mücadele eder. Bu nedenle turşuları hazırlarken farklı sebze ve meyvelerden faydalanmak etkisini daha da artıracaktır.
Turşu metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamaya yardımcı oluyor. Hem kabızlığa karşı etkili olması hem de düşük kalorili olması nedeniyle diyet listelerinde kendine yer bulabiliyor. Ayrıca lifli bir besin olması nedeniyle tokluk süresini uzatarak zayıflamaya desteğini artırıyor.