Vücudunuzun savunma mekanizmasını güçlendirinKış hastalıklarından korunmak ve savunma mekanizmasını sağlamlaştırmak için antioksidan özellikleri olan A,C,E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega3 ve omega9 yağ asitlerinin alımını artmak gerekir Portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, maydanoz, tere, ıspanak, karnabahar, brokoli ve lahana A ve C vitamini zengin besinlerdir Haftada 23 defa ızgara, buğulama biçiminde tüketilen balık omega yağ asitleri, fosfor iyot ve selenyum açısından önemlidir Enfeksiyonlara karşısında E vitaminiSoğuk algınlığı ve öteki enfeksiyonlara karşı ceset direncini arttıran öteki bir vitamin ise E vitaminidir Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler iyi birer E vitamini kaynağıdır ve yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir Bıçak kullanmayın, haşlama suyunu dökmeyinVitamin ve mineraller kış aylarında daha da fazla ağırlık kazandığından, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi sırasındaki kayıplar olabildiğince önlenmelidir C vitamini maksimum kayba uğrayan vitamin olduğu için, C vitamini taşıyan besinler bıçakla yok elle kesilmeli ve haşlama suyu muhakkak dökülmemelidir 20 dakika güneş vitamin gibidirKış mevsiminde azalan güneş ışığı ve kapalı giysiler sebebiyle D vitamini eksikliği de görülebilir D vitamini kemik ve iskelet sistemi için fazla manâlı bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika dek güneş ışığından direkt olarak adet edinmek, haftada 23 kere balık tüketmek ve günde asgari 2 kez süt ve süt ürünleri tüketmek içeriklerinde bulunan kalsiyum, fosfor ve D vitamini açısından son derece önemlidir Güzel bir kahvaltı kilo kontrolüne yardımcıdırKış aylarında en manâlı sorunlardan biri de kilo artışıdır Havaların soğuması ile birlikte besin biçiminde şartların değişmesi olmakta, genel olarak yağlı ve şekerli besinlere cereyan artmaktadır Gündüzlerin kısa gecelerin uzun oluşu, azalan maddesel aktivite ve vücut ısısının düşmesiyle birlikte metabolizma da yavaşlamaktadır Öncelikle güne sıkı bir kahvaltıyla açılmak hem kilo kontrolünde tezgâhtar olur, hem metabolizma hızının yavaşlamasına engel olur keza de soğuk havalarda ceset direncini arttırmaya destek olacaktır Karbonhidrat olarak kuru baklagilleri tercih edinKış aylarında kilo kontrolü için, yağ tüketimine bilhassa uyarı edilmeli, katı margarin ve tereyağından uzaktan durulmalıdır Kızartma ve kavurmalar yerine ızgara, haşlama pişirme yöntemleri tercih edilmelidir Yüksek enerji veren şekerli veya unlu kolay karbonhidratlar yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur ve kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir Hamur tatlıları ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları seçim edilmelidir Kilo artışının en önemli sebebi beceriksiz su tüketimiKış aylarından kilo artışının bir öteki sebebi de, susama hissimizin azalmasıyla gün içinde su tüketiminin azalmasıdır Tatmin Edici akıcı tüketimi, cisim ısı dengesinde, vücutta oluşan toksinlerin atılmasında ve metabolizma dengesinin sağlanmasında manâlı rol oynar Dolayısıyla 225 litre su tüketimine tartma verilmelidir