Hava yolu tıkanıklığı nedir, Hava yolu tıkanıklığı belirtileri, hava yolu tıkanıklığında ilkyardım
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
Hava yolunun, solunumu gercekleştirmek icin gerekli havanın gecişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır Tıkanma tam tıkanma yada kısmi tıkanma şeklinde olabilir
Hava yolu tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Tam tıkanma belirtileri:
• Nefes alamaz,
• Acı ceker, ellerini boynuna goturur,
• Konuşamaz,
• Rengi morarmıştır,
Bu durumda Heimlich Manevrası ( Karına bası uygulama) yapılır
Kısmi tıkanma belirtileri:
• Oksurur
• Nefes alabilir
• Konuşabilir
Bu durumda hastaya dokunulmaz, oksurmeye teşvik edilir
Tam tıkanıklık olan kişilerde Heimlich Manevrası ( Karına bası uygulama) nasıl uygulanır?
Bilinci yerinde olan( bilinci acık) kişilerde Heimlich manevrası:
• Hasta ayakta yada oturur pozisyonda olabilir,
• Arkadan sarılarak govdesi kavranır,
• Bir elin baş parmağı midenin ust kısmına, goğus kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır,
• Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır,
• Bu hareket 57 kez yabancı cisim cıkıncaya kadar tekrarlanır,
• Tıbbi yardım istenir
Bebeklerde tam tıkanıklık olan hava yolunun acılması:
• Bebek ilkyardımcının bir kolu uzerine ters olarak yatırılır,
• Başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin cenesi kavranarak boynundan tutulur ve yuzustu pozisyonda one doğru eğilir,
• Baş gergin ve govdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur,
• 5 kez el bileğinin ic kısmı ile bebeğin sırtına kurek kemiklerinin arasına hafifce vurulur,
• Diğer kolun uzerine başı elle kavranarak sırtustu cevrilir,
• Yabancı cismin cıkıp cıkmadığına bakılır,
• Cıkmadıysa başı govdesinden aşağıda olacak sırtustu şekilde tutulur,
• 5 kez iki parmakla goğus kemiğinin alt kısmından karnın us kısmına baskı uygulanır,
• Yabancı cisim cıkana kadar devam edilir,
• Tıbbi yardım istenir (112)
Kısmi tıkanıklık olan kişilerde nasıl ilkyardım uygulanır?
• Eğer kişinin hava yolunda yeterli hava giriş cıkışı mevcutsa, kazazede oksurmeye teşvik edilmeli, yakından izlenmeli ve başka bir girişimde bulunulmamalıdır Kazazedenin henuz ayakta durabildiği bu donemde onun arka tarafında yer alınmalıdır
• Bu durumda, kazazede oncelikle bulunduğu pozisyonda bırakılmalıdır
• Kazazedenin solunum ve oksuruğu zayıflarsa yada kaybolursa ve morarma saptanırsa derhal girişimde bulunulmalıdır
• Belirgin bir yabancı cisim, yerinden cıkmış veya gevşemiş takma dişleri varsa bunlar yerinden cıkarılır
• Eğer yabancı cisim gorulemiyorsa ve hastanın durumu kotuye gidiyorsa yukarıda tam tıkanmada anlatılan uygulamalara başlanır
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
Hava yolunun, solunumu gercekleştirmek icin gerekli havanın gecişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır Tıkanma tam tıkanma yada kısmi tıkanma şeklinde olabilir
Hava yolu tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Tam tıkanma belirtileri:
• Nefes alamaz,
• Acı ceker, ellerini boynuna goturur,
• Konuşamaz,
• Rengi morarmıştır,
Bu durumda Heimlich Manevrası ( Karına bası uygulama) yapılır
Kısmi tıkanma belirtileri:
• Oksurur
• Nefes alabilir
• Konuşabilir
Bu durumda hastaya dokunulmaz, oksurmeye teşvik edilir
Tam tıkanıklık olan kişilerde Heimlich Manevrası ( Karına bası uygulama) nasıl uygulanır?
Bilinci yerinde olan( bilinci acık) kişilerde Heimlich manevrası:
• Hasta ayakta yada oturur pozisyonda olabilir,
• Arkadan sarılarak govdesi kavranır,
• Bir elin baş parmağı midenin ust kısmına, goğus kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır,
• Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır,
• Bu hareket 57 kez yabancı cisim cıkıncaya kadar tekrarlanır,
• Tıbbi yardım istenir
Bebeklerde tam tıkanıklık olan hava yolunun acılması:
• Bebek ilkyardımcının bir kolu uzerine ters olarak yatırılır,
• Başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin cenesi kavranarak boynundan tutulur ve yuzustu pozisyonda one doğru eğilir,
• Baş gergin ve govdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur,
• 5 kez el bileğinin ic kısmı ile bebeğin sırtına kurek kemiklerinin arasına hafifce vurulur,
• Diğer kolun uzerine başı elle kavranarak sırtustu cevrilir,
• Yabancı cismin cıkıp cıkmadığına bakılır,
• Cıkmadıysa başı govdesinden aşağıda olacak sırtustu şekilde tutulur,
• 5 kez iki parmakla goğus kemiğinin alt kısmından karnın us kısmına baskı uygulanır,
• Yabancı cisim cıkana kadar devam edilir,
• Tıbbi yardım istenir (112)
Kısmi tıkanıklık olan kişilerde nasıl ilkyardım uygulanır?
• Eğer kişinin hava yolunda yeterli hava giriş cıkışı mevcutsa, kazazede oksurmeye teşvik edilmeli, yakından izlenmeli ve başka bir girişimde bulunulmamalıdır Kazazedenin henuz ayakta durabildiği bu donemde onun arka tarafında yer alınmalıdır
• Bu durumda, kazazede oncelikle bulunduğu pozisyonda bırakılmalıdır
• Kazazedenin solunum ve oksuruğu zayıflarsa yada kaybolursa ve morarma saptanırsa derhal girişimde bulunulmalıdır
• Belirgin bir yabancı cisim, yerinden cıkmış veya gevşemiş takma dişleri varsa bunlar yerinden cıkarılır
• Eğer yabancı cisim gorulemiyorsa ve hastanın durumu kotuye gidiyorsa yukarıda tam tıkanmada anlatılan uygulamalara başlanır