Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kışın kahvaltıyı atlamak kilo artışını tetikleyebilir

Kışın kahvaltıyı atlamak kilo artışını tetikleyebilir
0
178

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
kisin_kahvaltiyi_atlamak_kilo_artisini_tetikleyebilir-0.jpg

Bedenimizin 7 gün 24 saat uyku halindeyken bile güç sağlamak için oluşturduğu kimyasal değişimlerin tümüne metabolizma denilmektedir. Bu değişimlerden biri de mevsimlerin getirmiş olduğu hava değişiklikleridir. Bilhassa kışın soğuk havaların tesiriyle metabolizmamız kendini müdafaaya aldığından daha yavaş çalışmaya başlar.

Gün uzunluğu daima çalışan metabolizmamızın birtakım durumlardan etkilendiğini tabir eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selin Parıltı Ünal, kış aylarında en kıymetli öğünün kahvaltı olduğunu söyledi.



Yüksek yağlı besinlerden uzak durun


Soğuk havalara karşı bedenin yağ deposunu artırma eğiliminde olduğu lisana getiren Diyetisyen Ünal, tüm bu değişimlerin sonucunda kış mevsimini sağlıklı geçirmek için beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirtti.

Besleyici özelliği az olan kızartma, kavurma süreçleri uygulanmış ve fast-food şekli besinlerden uzak durmamız gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Ünal, "Kışın artan grip, soğuk algınlığı üzere hastalıklardan korunmak ya da hafif atlatmak için her besin kümesinden kâfi ve istikrarlı formda beslenmek kaidedir. Beden direncini azaltabilen yüksek yağlı ve rafine şeker içeren besinlerin tüketimleri mümkün olduğunca sınırlanmalıdır. Öğün sayısı ve beslenme tertibi bireye hastır fakat sık öğün atlama ve sistemsiz beslenme alışkanlıklarından kaçınılmalıdır.” sözlerini kullandı.

Uygun bir kahvaltı beden direncinizi artırabilir

Kahvaltının en sık atlanan öğünlerden biri olduğunu belirten Dyt. Ünal, "Gece uzunluğu açlık sonrası bedenimizin yakıtı olan besinlerle sıkı bir kahvaltı ile güne başlamak hem beden direncimizi artırır hem de metabolizmanın daha uygun çalışmasını dayanaklar. Kahvaltının eksikliğini sonraki saatlerde ek öğünlerle kapatmaya çalışmak kilo artışını tetikleyebilir. Kış aylarında susama hissi daha az oluştuğundan su tüketimi de azalmaktadır. Su, metabolizmanın sağlıklı çalışması için olmazsa olmaz bileşenlerdendir. Susama hissi oluşmasa dahi günlük kâfi su tüketimi sağlanmalıdır.” diye konuştu.

Kışa girerken bağışıklığımızı artırmak emeliyle ön planda tutmamız gereken öteki besin ögelerinin A ve C vitaminleri olduğunu söyleyen Dyt. Ünal, şu bilgileri paylaştı: "Hastalıklara karşı savunma düzeneğimiz olan antikorların vazifesini yerine getirebilmesi için protein kaynaklarından (yumurta, peynir, süt, yoğurt, balık, et, kurubaklagiller vb.) kâfi ölçüde alınmalıdır. Kış meyve ve zerzevatları (narenciye, yeşil yapraklı sebzeler, havuç vb.) bu vitaminleri çokça içermektedir. Günlük 4-5 porsiyon meyve- zerzevat kümesinden tüketilmeye ihtimam gösterilmelidir. Bunun dışında antioksidan minerallerden selenyum ve çinko kaynaklarına (fasulye, mercimek, kabak çekirdeği, fındık, kümes hayvanları, kırmızı et) da yer verilmelidir.”

Ana tesirlerinden biri bağışıklık sistemini güçlendirmek olan probiyotikleri içeren besinlere de sistemli yer vermemizde yarar olduğunu lisana getiren Dyt. Ünal, "Bağırsak sıhhatimizi desteklemek ve probiyotiklerin tesirini artırmak gayesiyle prebiyotik içeren besinler (muz, sarımsak, soğan, buğday, pırasa, kuşkonmaz vb.) de günlük beslenmemizde yer almalıdır.” dedi.



Bağışıklığı güçlendiren teklifler

Dyt. Ünal, bağışıklık sistemi için öne çıkan besin ögelerinin hangi besinlerden alınabileceğini şöyle anlattı: "İyi ve kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta (kişide sonlandırılması gereken bir hastalık mevcut değilse) her gün tüketilebilir. Kefir ve probiyotik ekli yoğurt, protein kaynağı olmalarının yanı sıra probiyotik alımını takviyeler. Her gün 2 porsiyon kadar tüketilmelidir. Haftada 2 kere Omega-3 yağ asitlerinden varlıklı yağlı balıklardan tüketilmelidir. Lif içeriği yüksek tam tahıl kaynakları ve beta glukandan güçlü yulaf bağışıklığı desteklemek için kıymetlidir. Kivi, portakal, mandalina, greyfurt üzere C vitamini kaynaklarına günde 2-3 porsiyon kadar yer verilebilir. Havuç, yeşil yapraklı sebzeler kıymetli A vitamini kaynaklarındandır. Her öğüne eklenebilir. Brokoli, karnabahar üzere antioksidan özelliği yüksek besinleri de sofralarınızdan eksik etmeyin. Baharatların da bağışıklığı destekleyen özelliklerinden faydalanın. Tesirli baharatlardan zencefil ve ana unsuru kurkumin olan zerdeçal antiinflamatuardır. Yoğurda yahut içeceklerinize karıştırarak tüketebilirsiniz. Bitkisel yağlardan zeytinyağına beslenmenizde yer verin. E vitamini kaynağı olan çiğ badem, çiğ fındık ve cevizi de beslenmenize ekleyebilirsiniz.”



Beden sıcaklığınızı bitki çayları ile artırın

Kış aylarında ısınmak için bizi sıcak tutacak besinlere yönelimimizin arttığına dikkat çeken Dyt. Ünal, şu tekliflerde bulundu: "Tatlı tüketmek sıcak fiyat üzere bir algı oluşabilir lakin bu yanlışsız bir algı değildir. Bunun yerine besleyici özelliği yüksek olan zerzevat ya da kurubaklagil çorbaları tüketilebilir. Sıcak tutması açısından siyah çay ve kahve yerine bilhassa ıhlamur, adaçayı, rezene, yeşil çay yahut C vitamininden varlıklı kuşburnu çayı üzere bitki çaylarından faydalanılabilir.”

Soğuk havaların gelmesiyle fizikî aktivite seviyelerinin azalmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dyt. Ünal, "Yavaşlayan metabolizma ve azalan fizikî aktivite seviyeleri kilo artışını tetikleyebilir. Bu yüzden kâfi ve istikrarlı beslenmeyi fizikî olarak daha faal olarak destekleyebilirsiniz. Beslenmenizde bir yetersizlik mevcutsa kesinlikle hekim ve diyetisyen görüşü alarak bireye mahsus besin desteklerinden faydalanılabilir. Bağışıklığı güçlendiren desteklerden C vitamini ve probiyotik destekleri sabahları aç karnına; D vitamini ve Omega-3 desteği sabah yemekle bir arada yahut tokken alındığında daha tesirli olmaktadır. Çinko, propolis üzere destekler de bireye mahsus olarak değerlendirilip bağışıklık için kullanılabilecek destekler ortasındadır.” diyerek kelamlarını sonlandırdı.


 

Similar threads

Hava sıcaklıkları tüm yurtta düşerken, kışa hazırlık periyodu olarak isimlendirilen sonbaharda, beden direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak sıhhat için büyük değer taşıyor. Yorgunluk, halsizlik, soğuk algınlığı üzere rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı sonbaharda, sağlıklı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
185
Besin günümüz çağında insanoğlu için yaşamı etkileyen bir etmen olma özelliğini günden güne arttırıyor Diyetisyen hekimler sağlıklı gıda yönündeki araştırmalarına hızla devam ediyorlar Kimya endüstrisinin besin sektörüne müdehalesinden bu yandan ileriye dönük koskocoman sorunlar yaşanabilmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Kış mevsiminin gelmesi havada ani değişimler grip, nezle salgınlarının en çok yaşandığı devirler oluyor. Bu periyotta ya bağışıklık artsın diye daha ya da çeşitli detokslar yaparak bağışıklığımızın düşmesine neden olabiliyoruz. Akşam atıştırmalıklarımızı da arttırınca bağışıklık güçlendireyim...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
Kış aylarında fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin uzun olması, pandeminin etkisi ile de sosyalleşememekten daha çok televizyon başında geçirilen zaman sağlıklı beslenme alışkanlıklarından bizleri uzaklaştırabiliyor. Kış aylarında beslenmede büyük değişiklikler yaşanabildiğini söyleyen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
110
Vücudumuzun daha dinç ve daha sağlıklı kalabilmesini doğru beslenme ile sağlayabiliriz. Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişiklikler olmakta, genellikle yağlı ve şekerli besinlerin tüketimi artmaktadır. Bu dönemde ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ...
Cevaplar
0
Görüntüleme
74
858,496Konular
981,888Mesajlar
29,924Kullanıcılar
biliSon üye
Üst Alt