Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tuketimi, yağ ve kolesterolde ani yukselişlere neden oluyor
imageskurbanbayramindabeslenmeyedikkat5ad5a4159d0b3
Ozellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin, mide rahatsızlığı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor Vehbi Koc Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolum Şefi Dyt Ayşe Korkmaz, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgiler aktarıyor
Bayram boyunca kalabalık ve cok keyifli olan aile yemeklerinin daha sık olması, yenilen yemek miktarının artması, ozellikle tatlı gıdalar, hamur işleri, kızartmalar ve et tuketiminin fazla yapılması nedeniyle ciddi sağlık sorunları oluşabiliyor
Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolum Şefi Dyt Ayşe Korkmaz’a gore, ozellikle Kurban Bayramı’nda yoğun et tuketilmesinin yol acacağı sorunlara dikkat cekiyor Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar; gastrit, ulser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerin, yaşı ilerlemiş aile buyuklerinin bu konuda daha hassas davranmalarını oğutluyor
Kurban Bayramı’nda et kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yontemi olarak ızgara veya haşlama yontemini kullanmak gerekiyor Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalı İcerisindeki doymuş yağ oranı yuksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak icin az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir
Kurban bayramlarında ozellikle kavurma da cok yapılıyor Kavurma ne şekilde kullanılmalıdır?
Ulkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın icine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir Etin iceriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti icin yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur
Etin mangalda yapılmasında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Mangal sırasında etlerin komurleşmemesine, dışı pişen ici ciğ kalan etlere dikkat edilmelidir Ayrıca yuksek risk taşıyor olmasından dolayı ciğ kofte tuketiminden kacınılmalı
Başka nelere dikkat etmek gerekiyor?
Kurban bayramlarında genelde sakatat tuketimi de arttığı icin ozellikle kolesterolu ve kalpdamar hastalığı riski yuksek olan kişilerin, sakatat tuketiminden kacınmaları gerekiyor
Bayram suresince nasıl bir beslenme yolu izlenmelidir?
* Gune hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır Aşırı miktarda yemekten kacınıp az ve sık yemek yenmeli
* Yemek pişirme yontemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli
* Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, cok tuzlu, kalori acısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tuketimine ağırlık verilmeli
* Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun buyuk olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı
* Ayrıca cikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa iceriği yuksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir
* Cay, kahve gibi kafeinli icecekler fazla tuketilmemeli
* Bayramda bilincsizce cikolata ve tatlı tuketilir Fazla cikolata ve tatlı tuketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir
*Diyabetliler, kalp hastaları, yuksek tansiyonu bulunanlar ve ozel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar
imageskurbanbayramindabeslenmeyedikkat5ad5a4159d0b3
Ozellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin, mide rahatsızlığı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor Vehbi Koc Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolum Şefi Dyt Ayşe Korkmaz, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgiler aktarıyor
Bayram boyunca kalabalık ve cok keyifli olan aile yemeklerinin daha sık olması, yenilen yemek miktarının artması, ozellikle tatlı gıdalar, hamur işleri, kızartmalar ve et tuketiminin fazla yapılması nedeniyle ciddi sağlık sorunları oluşabiliyor
Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolum Şefi Dyt Ayşe Korkmaz’a gore, ozellikle Kurban Bayramı’nda yoğun et tuketilmesinin yol acacağı sorunlara dikkat cekiyor Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar; gastrit, ulser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerin, yaşı ilerlemiş aile buyuklerinin bu konuda daha hassas davranmalarını oğutluyor
Kurban Bayramı’nda et kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yontemi olarak ızgara veya haşlama yontemini kullanmak gerekiyor Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalı İcerisindeki doymuş yağ oranı yuksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak icin az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir
Kurban bayramlarında ozellikle kavurma da cok yapılıyor Kavurma ne şekilde kullanılmalıdır?
Ulkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın icine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir Etin iceriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti icin yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur
Etin mangalda yapılmasında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Mangal sırasında etlerin komurleşmemesine, dışı pişen ici ciğ kalan etlere dikkat edilmelidir Ayrıca yuksek risk taşıyor olmasından dolayı ciğ kofte tuketiminden kacınılmalı
Başka nelere dikkat etmek gerekiyor?
Kurban bayramlarında genelde sakatat tuketimi de arttığı icin ozellikle kolesterolu ve kalpdamar hastalığı riski yuksek olan kişilerin, sakatat tuketiminden kacınmaları gerekiyor
Bayram suresince nasıl bir beslenme yolu izlenmelidir?
* Gune hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır Aşırı miktarda yemekten kacınıp az ve sık yemek yenmeli
* Yemek pişirme yontemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli
* Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, cok tuzlu, kalori acısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tuketimine ağırlık verilmeli
* Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun buyuk olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı
* Ayrıca cikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa iceriği yuksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir
* Cay, kahve gibi kafeinli icecekler fazla tuketilmemeli
* Bayramda bilincsizce cikolata ve tatlı tuketilir Fazla cikolata ve tatlı tuketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir
*Diyabetliler, kalp hastaları, yuksek tansiyonu bulunanlar ve ozel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar