Lahananın sağlığa yararları
Lahana faydası
Lahananın Faydaları
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum iceren lahananın, şeker ve romatizma hastaları icin de cok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kukurt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi guzelleştirdiğini, bol idrar sokturduğunu, vucuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor
Uzmanlar, sadece lahana ceşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların ic yuzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı onleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor
besin değerlerinin yanı sıra;
o Lahana, icerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar, lahanayı sık yiyen kişilerde ozellikle mide, kalınbağırsak, akciğer ve deri kanserlerine pek seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur
o Lahana ayrıca icerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma, felc gecirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır
o Lahananın sıkılmasıyla elde edilen suyu, Batı ulkelerinde mide ulserleri icin geleneksel bir tedavi yontemi olmuştur: Yapılan deneyler, lahana suyunun mide ulserlerini onlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır
o Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bazı bakteri ve virus turlerini yok etmektedir
o Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana, icerdiği zengin folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının acık olması) hastalığına yakalanmış cocuk doğurma rizikosunu en aza indirir
o Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir
Butun bu onemli etkilerinden yararlanmak icin lahananın diyetimize katılması ve daha sık yenilmesi uzmanlarca oğutlenmektedir
Dikkat: Lahana tum Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır Haftada 23 kezden cok lahana yiyen kişiler, iyotlu besin ya da iyotlu tuz almayı ihmal etmemelidir, ozellikle icme suyunun az iyot icerdiği yorelerde durum boyledir
Lahana faydası
Lahananın Faydaları
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum iceren lahananın, şeker ve romatizma hastaları icin de cok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kukurt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi guzelleştirdiğini, bol idrar sokturduğunu, vucuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor
Uzmanlar, sadece lahana ceşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların ic yuzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı onleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor
besin değerlerinin yanı sıra;
o Lahana, icerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar, lahanayı sık yiyen kişilerde ozellikle mide, kalınbağırsak, akciğer ve deri kanserlerine pek seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur
o Lahana ayrıca icerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma, felc gecirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır
o Lahananın sıkılmasıyla elde edilen suyu, Batı ulkelerinde mide ulserleri icin geleneksel bir tedavi yontemi olmuştur: Yapılan deneyler, lahana suyunun mide ulserlerini onlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır
o Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bazı bakteri ve virus turlerini yok etmektedir
o Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana, icerdiği zengin folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının acık olması) hastalığına yakalanmış cocuk doğurma rizikosunu en aza indirir
o Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir
Butun bu onemli etkilerinden yararlanmak icin lahananın diyetimize katılması ve daha sık yenilmesi uzmanlarca oğutlenmektedir
Dikkat: Lahana tum Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır Haftada 23 kezden cok lahana yiyen kişiler, iyotlu besin ya da iyotlu tuz almayı ihmal etmemelidir, ozellikle icme suyunun az iyot icerdiği yorelerde durum boyledir