iltasyazilim
FD Üye
Lahananın sağlığa yararları
Lahana faydası
Lahananın Faydaları
Çokça B, C ve E vitamini ve potasyum taşıyan lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu bildiren uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere aleyhinde etkili olduğunu da kaydediyor
Uzmanlar, yalnızca lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor
besin değerlerinin yanı sıra;
o Lahana, içerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar, lahanayı sık yiyen kişilerde özellikle mide, kalınbağırsak, akciğer ve cilt kanserlerine o kadar seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur
o Lahana keza içerdiği antioksidan maddeleriyle yürek hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır
o Lahananın sıkılmasıyla elde edilen suyu, Batı ülkelerinde mide ülserleri için geleneksel bir tedavi yöntemi olmuştur: Yapılan deneyler, lahana suyunun mide ülserlerini önlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır
o Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bir takım bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir
o Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana, içerdiği varlıklı folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir
o Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir
Bütün bu manâlı etkilerinden kullanmak için lahananın diyetimize katılması ve daha sık yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir
Uyarı: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır Haftada 23 kezden fazla lahana yiyen kişiler, iyotlu gıda veya iyotlu tuz almayı dikkatsizlik etmemelidir, özellikle içme suyunun eksik iyot içerdiği yörelerde şart böyledir *
Lahana faydası
Lahananın Faydaları
Çokça B, C ve E vitamini ve potasyum taşıyan lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu bildiren uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere aleyhinde etkili olduğunu da kaydediyor
Uzmanlar, yalnızca lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor
besin değerlerinin yanı sıra;
o Lahana, içerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar, lahanayı sık yiyen kişilerde özellikle mide, kalınbağırsak, akciğer ve cilt kanserlerine o kadar seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur
o Lahana keza içerdiği antioksidan maddeleriyle yürek hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır
o Lahananın sıkılmasıyla elde edilen suyu, Batı ülkelerinde mide ülserleri için geleneksel bir tedavi yöntemi olmuştur: Yapılan deneyler, lahana suyunun mide ülserlerini önlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır
o Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bir takım bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir
o Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana, içerdiği varlıklı folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir
o Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir
Bütün bu manâlı etkilerinden kullanmak için lahananın diyetimize katılması ve daha sık yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir
Uyarı: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır Haftada 23 kezden fazla lahana yiyen kişiler, iyotlu gıda veya iyotlu tuz almayı dikkatsizlik etmemelidir, özellikle içme suyunun eksik iyot içerdiği yörelerde şart böyledir *